Nemzetközi foci

Egészen egyedülálló szezont fut a Juventus

Az öt európai topligában egyetlen egyszer sem fordult még elő az új évezredben, hogy egy csapat legalább 10 pontos hátrányból felállva ünnepeljen bajnoki címet.

Rég nem látott gyenge formában kezdte az idényt a Juventus, az első hat mérkőzéséből csak egyet, a Genoa elleni találkozóját tudta megnyerni az olasz rekordbajnok. Massimiliano Allegri együttese hat forduló után 10 ponttal kevesebbet gyűjtött, mint a tökéletesen rajtoló Fiorentina, sőt a következő néhány fordulóban sem lendült bele igazán, tíz kör után már 11 pont volt a hátránya – igaz, ekkor már nem a firenzeiek, hanem az AS Roma vezette a tabellát.

A nyáron több nagy változáson is áteső Juventus azonban ezt követően valósággal megtáltosodott, a 11. fordulótól kezdve 15 mérkőzésen át mindig győztesen hagyta el a pályát a Serie A-ban, sőt azóta is veretlen, az utolsó 22 bajnokiján csak egyszer vesztett pontot: a Bologna elleni gól nélküli döntetlen alkalmával. Ilyen sorozatot követően nem meglepő, hogy a kezdeti gyengélkedés után visszakapaszkodtak a tabella élére, és már kilencpontos előnnyel várják a hétvégi fordulót a második helyezett Napoli előtt. A torinóiak tehát nagy hátrányból felállva immár sorozatban ötödik bajnoki címük küszöbén állnak, a Rangadó.hu pedig utánajárt, hogy a hagyományosan az öt legerősebbnek tartott bajnokságban, az angol, az olasz, a német, a spanyol és a francia ligában mely csapatok voltak képesek 10 pontos lemaradásból nyerni az ezredforduló óta eltelt 15 év alatt.

Az olaszoknál a Roma volt közel

A kutatás elképesztő eredménnyel zárult, ugyanis a vizsgált időszakban egyetlen topligás csapat sem volt képes ilyesmire a pályán. Olaszországban az AS Roma járt legközelebb a bravúrhoz, amely a 2009–2010-es szezonban mínusz 14-ről eredt a listavezető és akkortájt egyeduralkodónak számító Inter nyomába. A farkasok tavasszal egy ideig vezették is a tabellát, de az utolsó előtti hazai meccsükön botlottak a Sampdoria ellen, így végül kétpontos hátrányban végeztek az Inter mögött, és a milánóiakhoz került a serleg.

A legnagyobb tényleges fordítást azonban a Juventus mutatta be, amely 2001-ben egy mostanihoz hasonlóan gyenge kezdés után – a negyedik és a tizedik forduló között csak egyszer nyert a csapat – hétpontos hátrányból vette üldözőbe az Intert. Hiába állt talpra és vette át a vezetést azonban a torinói gárda, egy újabb rossz periódus után a bajnokság hajrájában ismét tekintélyes, hatpontos hátrányban találta magát. Az utolsó öt bajnoki meccsen viszont nem hibázott a Juventus, az Interre nyolc, míg a Romára négy pontot vert ezen időszak alatt, így végül a Nerazzurri utolsó fordulóban elszenvedett vereségének hála a Juve nyerte minden idők egyik legizgalmasabb olasz bajnokságát. A végeredmény: Juventus 71, Roma 70, Inter 69 pont.

Érdekes idény volt a 2005–2006-os is, ha nagyon tágan értelmezzük, akkor az Internazionale ebben a szezonban véghezvitte a bravúrt, és bajnok lett nagy hátrányból, hiszen a zárófordulót követően a győztes Juventushoz képest 15 pontos, a második Milanhoz viszonyítva pedig 12 pontos hátrányban volt a kék-fekete milánói alakulat, mégis az ő vitrinjében kapott helyet a bajnoki trófea. A Juventust ugyanis kizárták, a Milant pedig 30 pontos levonással sújtották a híres olasz bundabotrány, a Calciopoli kapcsán, a szövetség pedig korábban soha nem látott gyakorlattal élve a harmadik helyen végző Internek ítélte a bajnoki címet.

A manchesteri gárdák a Premier League nagy fordítói

Angliában majdnem megvolt a bűvös 10 pontos hátrányból való fordítás, hiszen a Manchester United a 2002–2003-as szezonban a 14. forduló után kilencegységnyi hátrányban volt az Arsenallal szemben, a végén mégis öt ponttal megelőzte az Ágyúsokat.

Ezen a sikeren kívül valamivel kisebb fordítás is volt a szigetországban az elmúlt években: a Manchester United 2008-ban hétpontos hátrányból múlta felül a Chelsea, Arsenal párost, a Manchester City a 2011–2012-es idényben hat fordulóval a végelszámolás előtt még nyolcpontos hátrányban volt városi riválisával szemben, végül jobb gólkülönbségének köszönhetően nyert, és szintén az égszínkékek dolgoztak le egy hatpontos deficitet két évvel később, a Liverpool elleni drámai hajrá alkalmával is.

Érdekesség, hogy ha idén végül a Tottenham nyer, akkor azt szintén kilencpontos hátrányból teszi, Pochettino csapata ugyanis az első négy fordulóban nem tudott nyerni, így már a bajnokság legelején felhalmozta ezt a hátrányt. Ráadásul a Spurs még egy fordulóval ezelőtt is hét ponttal volt lemaradva a Leicester Cityhez képest, így ha végül elhódítja a trófeát, mindenképp az egyik legnagyobb fordítást hajtja végre a Premier League történetében.

Spanyolország: talán az idei szezonban?

Az olaszokhoz hasonlóan Spanyolországban is csak egy nagyobb majdnem-fordítást jegyezhettünk fel az elmúlt években, a Real Madrid a 2008–2009-es idényben 11 pontos lemaradásból érte utol a Barcelonát, azonban a szezon utolsó öt bajnoki találkozóját elvesztette a királyi gárda, kezdve egy hazai pályán 6-2-re elbukott El Clásicóval, így a katalánok végül magabiztos előnnyel nyerték meg a ligát. A mindmáig egyetlen nagyobb fordítást viszont így is a Real Madrid tartja, a galaktikusok 2002-ben mínusz hét pontról felállva előzték meg két egységgel a Real Sociedad együttesét.

A La Liga kapcsán is meg kell jegyezni, hogy idén itt is megszülethet az elmúlt 15 év legnagyobb fordítása, a Barcelona rossz formáját kihasználva ugyanis mindkét madridi gárda nagy hátrányt lefaragva harcol az elsőségért. A katalánok hiába döngölték a földbe 8-0-ra a Deportivót az előző fordulóban, az azt megelőző négy körben három vereség és egy döntetlen volt a mérlegük, így az Atlético kilencpontos hátrányból érte be pontszámban Messiéket, míg a Real mínusz 12-ről felállva lohol a BL-címvédő nyakában.

Bundesliga: a Bayern kétszer is bukott

Németországban is voltak nagyobb fordítások, itt a Wolfsburg 2008–2009-es idényben bemutatott hajrája viszi a prímet. A farkasok a bajnokság felénél még kilencpontos távolságból követték a Bayern Münchent, a végén azonban két ponttal a bajorok előtt végeztek. 2011-ben a Dortmund játszotta el ugyanezt a német kirakatcsapat ellen, Jürgen Klopp együttese akkor nyolcpontos hátrányból varázsolt nyolcpontos előnyt a végére Müllerékkel szemben.

Persze, nem mindig jött ki rosszul a Bayern München ezekből a szituációkból, a Wolfsburg elleni drámai hajrát követő idényben ugyanis ő volt az üldözőszerepében, ekkor nyolcpontos hátrányból eredt a Leverkusen nyomába, és végül öt ponttal nyert, igaz, nem az időközben negyedik helyre visszacsúszó gyógyszergyáriak, hanem a Schalke előtt. Megemlíthető még a Stuttgart 2006–2007-es idényben bekövetkezett talpra állása: hétpontos hátrányból előzte be a Schalkét az utolsó nyolc fordulóban.

A franciáknál nem volt még rajt-cél győzelem

Franciaország némiképp kilóg a sorból, a Ligue 1-ben ugyanis rendszerint rosszabb kezdés után, hátrányból felállva szoktak bajnokot avatni, míg a bajnokságot jól kezdő csapatok sok esetben csak a középmezőnyben zárnak az idény végeztével. Ezt a tényt az is jól érzékelteti, hogy az idei PSG-t leszámítva nem volt olyan csapat az elmúlt 15 évben, amely rajt-cél győzelmet aratott volna a bajnokságban – pedig a másik négy vizsgált ligában ez összesen 13-szor is előfordult. Ebben az időszakban a franciáknál ezzel szemben a későbbi bajnok kilencszer is legalább négypontos hátrányból vette üldözőbe az aktuális listavezetőt.

A galloknál feljegyzett legnagyobb fordítás nyolcpontos hátrányból történt, ezt a bravúrt a 2008–2009-es Bordeaux és a 2010–2011-es Lille mutatta be, előbbi a Lyon, utóbbi a Toulouse gárdáját érte utol és hagyta le. Utóbbi esetnél érdekesség, hogy az öt győzelemmel kezdő, a tabellát eleinte magabiztosan vezető Toulouse végül 26 pontos hátrányban, a tabella nyolcadik helyén zárta a bajnokságot. Hétegységnyi hátrányból véghezvitt fordításnak kétszer is tanúi lehettek a francia bajnokság szerelmesei, 2000-ben ugyanis a Nantes lépte le a bajnokság második felében a Bastiát ilyen körülmények között, míg az előző szezonban a PSG kovácsolt ekkora hátrányból nyolcpontos előnyt a végére a Marseille csapatával szemben.

Összegzésként tehát kijelenthetjük, hogy az újabb bajnoki címét szerencsés esetben már a hétvégén biztosító Juventus jelenleg történelmi tett küszöbén áll, 2000 óta egyetlen topbajnokságban szereplő csapat sem tudott ilyen nagy hátrányból felállva diadalmaskodni. Persze, ha végül a Real Madrid ül fel idén a La Liga trónjára, osztozniuk kell a dicsőségen a torinóiaknak…