Nemzetközi foci

Csak a PSG és az Olimpiakosz van a Fradi előtt

A magyar bajnok a harmadik legnagyobb előnnyel vezető csapat Európában.

Az OTP Bank Liga utolsó előtti fordulóját megelőzően 21 pontos előnnyel áll az élen a bajnoki címét már hetekkel ezelőtt biztosító, 72 pontos Ferencváros. A fővárosi együttes előnye tetemes, sőt akár az MTK 1998–1999-es szezonban beállított 19 pontos – rekordnak számító – fölénye is a múlté lehet. Azonban a nagyvilágban találunk még ennél is nagyobb különbséggel vezető bajnokokat a hajrában.

Ami a szerzett pontokat illeti, Európában a francia bajnok Paris Saint-Germain az éllovas a maga 86 egységével, ennél többet idén egyetlen csapat sem gyűjtött eddig, de a görög bajnok Olimpiakosz és az északír Crusaders FC szorosan (85-85 pont) üldözi. A szerb Crvena zvezda 83 egységnél járna, de a rájátszásban felezték a pontokat. Az olasz Juventus 82 pontja is igen impozáns, míg a spanyol bajnokságban bár már 79-nél jár a Barcelona, a két madridi rivális, az Atlético (79) és a Real (78) is ott van a nyomában.

Ebben a sorban további 12 csapat előzi meg a Fradit: Bayern München (német, 78 pont), Ajax és PSV (hollandok, 78-78), Benfica (portugál, 76), Celtic (skót, 76), Valletta FC* (máltai, 75), Sporting (portugál, 74), Hibernians* (máltai, 73), Napoli (olasz, 73), Dinamo Zagreb (horvát, 73), Hapoel Beer Sheva (izraeli, 73) és Leicester City (angol, 73).

Jelentős az előny

Ami viszont a pontelőnyt illeti, abban a Fradi az elsők között jár a kontinensen.

A PSG 28 ponttal vezet a második Monaco előtt, és az Olimpiakosznak is ennyi az előnye az AEK-val szemben – ezzel ez a két klub abszolút az élen jár. Mögöttük azonban a Fradi következik a maga 21 pontos előnyével, ezzel kontinensünkön pillanatnyilag a harmadik legnagyobb különbségű vezetést harcolta ki magának a saját bajnokságában.

Az FTC-hez hasonlóan 72 ponttal álló FC Basel 18 ponttal előzi meg legközelebbi riválisát, a Young Boyst a svájci élvonalban, míg a bolgár Ludogorets 14-et ver a Levszki Szófiára – ezen csapatok előnye is kiemelkedő, de a magyar bajnoktól már elmaradnak.

Az öreg kontinens határain túl viszont a fenti csapatoknál egy együttes biztosan több pontot szerzett: a Costa Rica-i Herediano péntek hajnalban 90. pontját zsebelte be az élvonal második szakaszában, azonban előnye minimális a Saprissa előtt, így ellentétben az európai éllovasokkal, korántsem mondható tetemesnek a fölénye.

*a máltai bajnokság rájátszásában is pontlevonással kezdenek a csapatok.

Olvasói sztorik