Nemzetközi foci

Futballedzők legendás ámokfutásai

A legnagyobbakkal is előfordul, hogy elborul az agyuk: a Veszprém-Szeged kézimeccsen történt affér kapcsán válogattunk futballedzők legendás ámokfutásaiból.

A férfi kézilabda Magyar Kupa-döntő közben igencsak elszabadultak az indulatok, a nézőtéren és a pálya szélén is: a MOL-Pick Szeged spanyol edzője, Juan Carlos Pastor ellökte veszprémi kollégáját és honfitársát, Xavier Sabatét. A szeged tréner ellen fegyelmi eljárás indult tettéért. Az eset persze azért is váltott ki nagy vihart, mert tétmeccsen, két ősi rivális között tört ki a balhé, ilyenkor minden nagyobbat szól. Futballban is akad hasonlóra példa, nem is kevés…

A Sir, akit megtámadtak egy pizzával

A kétezres évek közepén, José Mourinho Angliába szerződése előtt a nagy háborút a Manchester United és az Arsenal vívta. A két csapat felváltva nyerte a bajnokságokat, a két legendás edző, Sir Alex Ferguson és Arséne Wenger pedig a harc forrósodásával párhuzamosan utálta egyre jobban a másikat. Az Arsenal a 2003-2004-es bajnokságot veretlenül nyerte, aztán 2004 októberében a United vetett véget félelmetes sorozatuknak, egy indulatoktól fűtött meccsen az Old Traffordon. Ez lett volna az Ágyúsok ötvenedik veretlen meccse, nem csoda, hogy nehezen viselték a vereséget, Wenger állítólag beszólt a MU holland csatárának, Ruud Van Nistelrooynak, aki ezt jelezte a meccs után Fergusonnak. A nem éppen halvérű skót átment számon kérni kollégáját az Arsenal öltözőjébe, és ezt nem kellett volna tennie…

„És akkor hozzám vágtak egy pizzát. Azt mondták, Cesc Fábregas dobta felém, de az az igazság, hogy máig nem tudom, ki volt a bűnös” – emlékezett vissza önéletrajzi könyvében Ferguson. Fábregas jóval később, már a Chelsea játékosaként cáfolta, hogy egyáltalán megtörtént az eset, a két mester viszont éveken át nem állt szóba egymással, csak a sajtón keresztül üzengettek egymásnak, végül azonban kibékültek, ha pizzázni nem is hívták meg egymást.

Manchesteri polgárháború

Az internet korában persze a hasonló afférokról szokás mondani, hogy „amíg nincs róla videó, nem hiszem el”. Alex Fergusonnak viszont akadt olyan kiborulása is, amiről van felvétel: 2012 tavaszán, a Manchester City elleni derbin alaposan egymásnak mentek Robero Mancinivel, a City mesterével. Nem csoda, óriási tétje volt a meccsnek, három fordulóval a bajnokság vége előtt fej-fej mellett haladt a két rivális, a City pedig egy győzelemmel utolérhette a vörös ördögöket a táblázat élén. Kompany góljával végül meg is nyerték a meccset, ami, mint később kiderült, eldöntötte a bajnoki cím sorsát. A két edző nehezen viselte a feszültséget, Mancini mutogatott Fergusonnak, akit vagy hárman fogtak le, hogy neki ne essen a pimasz olasznak.

Az agyas és az agyba-főbe vert csatár

Mancininek persze saját táborával is küzdenie kellett, hiába nyert bajnokságot: két igen nehezen kezelhető klasszisa is akadt. Hol Carlos Tévezzel balhézott össze a lecserélése után (de volt, hogy az argentin nem volt hajlandó beállni csereként), hol Mario Balotellit kapta le a pályáról egy idióta megoldása miatt, amit az olasz csatár nem igazán értett. Ők ketten amúgy is feszkóban voltak, állítólag még össze is verekedtek edzésen.

Persze az edzői tettlegességet nem Angliában, hanem a Serie A-ban „maxolták ki” – ennél legendásabb kirohanást nem nagyon láttunk a topligák történetében. A Fiorentina edzője, Delio Rossi az akkor éppen pocsék szezont futó Violák élén amúgy is frusztrált volt, aztán amikor egy bajnokin a lecserélt játékosa, a most az Interben futballozó Adam Ljajics megtapsolta őt, messzire gurult a gyógyszer. A jelenet amennyire ijesztő, legalább annyira vicces is messziről nézve: egy Bud Spencer-filmben is simán elmenne a kispadra valósággal beeső, elegáns öltönyében cséphadaróként csapkodó szenvedélyes talján.

Szemkibökős, tökön rúgós

De vissza az oldalvonal melletti harcmezőre: ha egyszer könyvet írnak a lélektani és tényleges háborúskodásról, ami a futballpályák feszültségeiből ered, José Mourinhónak vitán felül külön fejezetet szentelnek benne. A portugál Speciel One-nak a Real Madrid edzőjeként nem sikerült az első évében letaszítania a trónjáról Guardiolát és a Barcelonát, és ez végtelenül idegessé tette. A következő szezon nyitányaként, a spanyol szuperkupa döntőjének visszavágója után (amit szintén elvesztettek), a Marcelo piros lapja miatti tömegjelenetet kihasználva belenyúlt Tito Villanova, a katalánok másodedzője szemébe. Felvétel tanúsította a brutális tettet, de Mourinho viszonylag olcsón megúszta. Alighanem erősen kérdőre vonták volna Puyolék, ha a helyszínen észreveszik, mit művelt.

Magyarországon sem mennek a szomszédba az edzők egy-egy erősebb megnyilvánulásért, bár szerencsére ez mostanában inkább a sajtótájékoztatókon kulminál, mindenféle üzengetős, vagy az újságíróknak címzett nyilatkozatban. De volt példa keményebb akcióra is – 2009 augusztusában a Haladás-Videoton meccsen szabadultak el az indulatok. A 90. percben összeszólalkozott egy ápolás közben Csertői Aurél, a Hali trénere és Bódog Tamás, a Vidi másodedzője, aminek egy jól irányzott ágyékon rúgás lett a következménye előbbi részéről. Arról is lehetett olvasni, hogy Csertői az egyik asszisztenst is eltalálta, mindenesetre a játékvezető jegyzőkönyve alapján mindkét trénert kiállították.

Olvasói sztorik