Nemzetközi foci

Mit rontott el Paulo Sousa a Fiorentinánál?

Biztató kezdés után szétestek a firenzeiek.

Meglehetősen biztatóan kezdte az évet a Fiorentina edzőjeként Paulo Sousa. A Maccabi Tel-Avivval és a Basellel az azt megelőző két évben bajnok korábbi Videoton-tréner szezon elején még a Serie A-t is vezette rövid ideig, csapatával pedig kiválóan szerepelt az Európa Liga csoportkörében, de azóta elfogyott a szufla. A szerdai, Udinese elleni verséggel már az EL-szereplés is egyre nagyobb veszélyben forog. A Rangadó.hu Mártha Bencét, az Origo újságíróját és az olasz futball szakértőjét kérdezte: mit rontott el Sousa?

– Sousa az év elején kitalált egy működő rendszert, amihez azóta is makacsul ragaszkodik. Azt is felismerte, hogy a kerete nem elég bőséges, ezért vadul elkezdte rotálni a játékosait – kezdte Mártha.

– Ebben viszont már rengeteg hibát vétett. Nehéz meccseken pihentetett kulcsjátékosokat, aminek az lett a vége, hogy szép lassan mindenki formán kívül került – értékelt a szakértő, aki szerint Sousa úgy rotált, mintha nem számítana az ellenfél, a Juve ellen például csak a 60. perc után állt be Ilicic.

– Annyira formán kívül került mindenki, hogy már nemcsak döcög a játék, hanem pocsékul megy. Olyan csapatok ellen maradnak alul, akiket játéktudás alapján könnyedén le kéne győzniük – mondta a Digi Sporton is rendszeresen felbukkanó Mártha.

Paulo Sousa magyarországi karrierje során ismert volt arról, hogy rendkívül defenzív, de ugyanakkor kissé sablonos taktikát gondolt ki és ebből nem volt hajlandó engedni. A Fiorentinánál nem ugyanazzal próbálkozik.

– Egyáltalán nem hasonlít a felállás arra, amit Fehérváron játszatott. Akkor a két védekező középpályás mellett két ficánkoló, gyors szélsőt rakott fel Gyurcsó Ádám és Walter Lee személyében, míg Firenzében valósággal megszállta a támadóharmadot. Folyamatosan nyomás alatt tartotta ellenfelét, offenzív futballt erőltetett. Ez kezdetben kiválóan működött is, az Intert és a Romát is meg tudták verni idegenben – mondta erről Mártha.

– A Fiorentina nagyon agresszíven támadott le az ellenfél térfelén, két-három passzból azonnal lövőhelyzetbe tudtak kerülni. Ebben segítség volt, hogy támadóik a tizenhatoson kívülről is kifejezetten jól lőnek. Ezt támogatják meg a középpályások, akiknek szintén kiváló „ágyújuk” van – gondolok itt Borja Valeróra vagy Ilicicre. A nyáron úgy nézett ki, őket senki nem tudja megállítani.

A játékosként háromszoros BL-győztes portugál tréner eddig minden csapatát villámgyorsan lecserélte. De vajon mi lesz a sorsa Olaszországban?

– Sousa az elvárásokat teljesítette, nem látom, miért ne marasztalnák továbbra is, függetlenül a gyengébb szezonzárástól. Nem volt egy diadalmenet, de hektikus idény végéhez közelítünk, a többiek is sokszor hibáztak. Nem lett volna reális, ha BL-be jut a Fiorentina – vélte szakértőnk.

Olvasói sztorik