Nemzetközi foci

Terrorfenyegetettség! Az Eb alatt is marad a rendkívüli állapot

A francia kormány a május 26-ig érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását kéri a parlamenttől további két hónappal, a futball Európa-bajnokság idejére.

A rendkívüli állapot lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy házi őrizetben tartson minden olyan embert, akinek tevékenysége megzavarhatja a közrendet, éjjel-nappal házkutatást tarthat bírói engedély nélkül, és gyülekezési tilalmat rendelhet el.

Francois Hollande államfő a tavaly november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek éjszakáján hirdetette ki a rendkívüli állapotot, amely 12 napon túl csak törvénnyel hosszabbítható meg. A parlament a rendkívüli állapotot kétszer már három hónappal meghosszabbította, a kormány most július végéig javasolja a hosszabbítást.

– A meghosszabbítást további két hónapos periódusra javasoljuk, mert a fenyegetettséggel szemben szükségünk van ezekre a jogkörökre, lehetőségekre – egy bíró és a parlament ellenőrzése mellett -, amelyek a legjobb választ jelentik a terrorizmusra – mondta Manuel Valls francia miniszterelnök a France Info francia hírrádióban.

Hozzátette, hogy a június 10. és július 10. között megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság és a július 2. és 24. közötti Tour de France kerékpáros körverseny indokolja a rendkívüli állapot fenntartását, amely szavai szerint “nem lehet állandó állapot”.

– Egy olyan jelentős eseménynél, mint az Eb, amelyet biztonságos körülmények között kell megrendezni, ugyanakkor ünnepnek kell lennie, teljes biztonságot kell teremtenünk. A rendkívüli állapot nem lehet állandó állapot, de a nagy események esetén, mint az Eb és a Tour de France, úgy gondoljuk a köztársasági elnökkel és a belügyminiszterrel, hogy meg kell hosszabbítanunk – mondta Manuel Valls.

A rendkívüli állapot kihirdetése óta a rendőrség – a francia belügyminisztérium adatai szerint – több mint 3500 házkutatást tartott, és több mint négyszáz embert állítottak elő.

– A novemberi párizsi klímacsúcs néhány kísérőeseményén kívül ugyanakkor semmilyen nyilvános rendezvényt nem tiltottak be, s a kormányzati politikával elégedetlenek által szervezett Nuit debout (Talpra éjjel!) elnevezésű éjszakai térfoglaló mozgalom országos rendezvényei is folytatódhatnak – jelezte a miniszterelnök.

A meghosszabbításról szóló törvénytervezetet a belügyminisztérium készíti elő, és a szerdai kormányülésen vitatják meg a miniszterek.

Olvasói sztorik