Nemzetközi foci

Messi szinte minden téren lehagyhatja Ronaldót

A hétvégén 500. találatát jegyezte az argentin zseni – a portugál viszont már átlépte ezt a határt.

Mint beszámoltunk róla, a Valencia ellen 2-1-re elveszített bajnokin Lionel Messi az 500. gólját jegyezte karrierje során. Az UEFA hivatalos honlapja ennek kapcsán összegyűjtötte, vajon hol áll az örökrangsorban a 28 éves argentin csatárcsillag.

Messi 450 gólt lőtt a Barcelona színeiben, míg a válogatottban eddig 50-nél jár.

A Bajnokok Ligájában 83 találatot jegyzett, ennél többször csak ősi riválisa, Cristiano Ronaldo volt eredményesebb (93 gólnál jár). Az UEFA Szuperkupában háromszor volt eddig eredményes, ezzel holtversenyben a legtöbb gólt szerezte az egymeccses döntőben. A FIFA klubvilágbajnokságán ötször talált eddig a kapuba, ezzel szintén holtversenyben áll az élen – csapattársa, az uruguayi Luis Suárez szintén ötöt jegyzett idáig, rajtuk kívül pedig még a szintén argentin César Delgado jutott el ötig.

A spanyol Primera Divisónban 309-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját, ezzel toronymagasan áll az élen. Cristiano Ronaldo öt évvel később igazolt Spanyolországba, ennek is köszönhető, hogy több mint ötven góllal (256-nál jár) marad el az éllovastól. A Spanyol Kupában jegyzett 39 Messi-gólnál viszont van sokkal több is: a legendás Bilbao-támadó, Telmo Zarra 81 gólját aligha fogja megközelíteni. A Szuperkupában viszont az élen áll: 11 gólt szerzett itt.

Az argentin válogatottban kereken 50 gól fűződik idáig a nevéhez – a fenti számokhoz képest elsőre nem tűnik túl soknak, de ezzel is második, és alighanem nem kell hosszú idő, hogy átadja a múltnak a listavezető Gabriel Batistuta 56 gólos rekordját. Érdekesség, hogy a Messivel sokszor párhuzamosan állított Diego Maradona csak negyedik – utóbbi 91 válogatott meccsén 34-szer volt eredményes (0.374 gól/meccses átlag), míg Messi immár 107-szer volt válogatott (0.467 gól/meccs).

Maga az 500 gól még korántsem számít viszont soknak – az éllovasokhoz képest. Cristiano Ronaldo most tart 534-nél, míg a hivatalosan bejegyzett európai rekordernek az SK Slavia Praha gólvágója, Josef Bican számít – az adatok alapján ő 800 gól fölé jutott, de a két brazil zseni, Romário és Pelé is több mint 700 alkalommal mattolták az ellenfeleket.

Olvasói sztorik