Nemzetközi foci

Nem véletlenül emlegetjük sokat a négy topligát

Amióta 32 csapatos a BL, egyeduralkodók Európában az angolok, a spanyolok, az olaszok és a németek.

Viszonylag ismert fogalomnak számít a futball berkeiben a koefficiens szó. Azért emlegetjük, mert ez alapján határozza meg az UEFA, hogy mely ország csapatai milyen létszámban és melyik stádiumban indulhatnak a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmeiben.

A részletes számítások alapján kialakított rendszer többé-kevésbé jó indikátora annak, hogy a különböző országok klubjai milyen pozíciót foglalnak el Európa futballtérképén. És amióta a Bajnokok Ligája 32 csapatos, elég egyértelműek az erőviszonyok…

A lenti táblázaton ugyanis világosan látszik, hogy 2000 óta szinte megszakítás nélkül az oly sokszor emlegetett négy topliga, vagyis az angol, az olasz, a spanyol és a német bajnokság állt az első négy pozícióban – a képbe egyedül a franciák tudtak bezavarni 2005 és 2008 között, amikor a németek jelentősen gyengélkedtek.

Sőt, mi több: a hagyományosan legerősebbnek tartott angol bajnokság – amelynek mostani mélyrepüléséről rengeteg cikk született, mert a közhiedelem szerint átlagosan mindig is a ködös Albion csapatai voltak a legerősebbek – egy viszonylag rövidebb, 2008 és 2012 közti szakaszt leszámítva folyamatosan csak a második vagy harmadik pozíciót foglalta el; míg Spanyolország ezt az időszakot leszámítva mindvégig az élen állt.

Ami a futottak még kategóriát illeti: mi, magyarok sajnos 2000 óta egyszer sem értük el a legjobb 15 pozíció valamelyikét. Szembetűnő a skót foci elképesztő zuhanása, ők 2003-ban még a nyolcadik helyen álltak, 2008-ban még kilencedikek voltak, de 2012 óta nem tudnak beférni a legjobb 15-be.

Bár az ezredforduló környékén erősnek számított a belga klub- és egyúttal válogatott foci is, 2006 és 2010 között folyamatos volt a visszaesés. Aztán ahogy újra éledezni kezdtek – az Anderlecht és a Standard Liége csoportkörös volt, a nemzeti csapat kijutott és jól szerepelt a világbajnokságon –, úgy kapaszkodtak vissza, jelenleg már a hollandokat is megelőzik. Rövid vendégszereplést tett a legjobb 15 mezőnyében Ciprus (2013), Izrael (2003), a románok pedig 2000 óta először kerültek be 2015-ben.

2000 óta egyébként 30 ország csapatai vehettek részt a BL főtábláján, mi, magyarok eggyel állunk. Hozzánk hasonlít még a 2015–2016-os meglepetéscsapat, az Astana, a többi országból legalább két együttes érte meg az őszt.

Az adatok a StatGalambról származnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik