Nemzetközi foci

„Luis Enrique csak áll és néz” – mi a baj a Barcával?

Hatalmas gödörben a világ egyik legjobb csapata – de miért, és meddig? Szakértőink szerint ki fognak jönni belőle.

Mi a baj a Barcelonával? Hova tűnt a harminckilenc meccsen veretlen, domináns, extraklasszis megoldások sorát bemutató, önbizalomtól duzzadó csapat? A Barca az El Clásicó második félidejétől kezdve folyamatos lejtmenetben van: elbukták hazai pályán a Real Madrid elleni, megnyertnek tűnő rangadót, a bajnokságban azóta két újabb vereséget gyűjtöttek be, tíz pontos előnyük pár hét alatt elfogyott – közben pedig, címvédőként, kiestek a Bajnokok Ligájából az Atlético Madrid ellen.
Ilyen mélypontra nagyon régen nem volt példa a katalán szupercsapatnál. Messi a Valencia ellen végre meglőtte 500. gólját, miután előtte negatív egyéni rekordot jelentő időn át képtelen volt betalálni, de a Barca ezt a meccset is bukta. Szakértőket kérdeztünk, miben látják a Barcelona válságának okát, illetve, hogy Luis Enrique edzőnek milyen lehetőségei vannak szerintük ebben a helyzetben, kirángatni a csapatot a gödörből. És persze: nyerhet-e ezek után bajnokságot és kupát a még mindig listavezető Barca?

Meccs-undor, túljátszatás, edzői bátortalanság?

Várhidi Péter edző, a Sport Tv adásainak szakértője azzal kezdte, hogy a tréner felelőssége megkerülhetetlen a történtekben, szerinte már régebben meg kellett volna bontani a megbonthatatlan Messi, Suárez, Neymar (MSN) nagy hármast.
– Ezt elsősorban ő rontotta el azzal, hogy túljátszatta a csatársort, nem csinált rotációt. Folyamatosan pályán tartotta őket, amikor egészségesek voltak. Elfogadom, hogy ezekkel a klasszisokkal nehéz megértetni, hogy nem minden meccsen kell pályán lenni, de meg kellett volna tennie.
– Sokat és fontos meccseket játszottak, ráadásul nagy tempójú mérkőzéseket. A Barca ahhoz szokott hozzá, hogy szinte egy térfélen lejátssza a meccseit. Ehhez megvan bennük a rutin, állóképesség, labdabirtoklás. Ha ezt nem tudják lehozni, és 80 méterre kitolódik a játék, ahhoz egy komoly, másmilyen fizikai-szellemi állóképesség kell. Nem látunk be az öltözőbe, nem tudjuk, mennyire vannak edzésen pihentetve, milyen sérüléseik vannak – tette hozzá Várhidi Péter.

– Csúnya kifejezéssel élve van egyfajta „meccs-undor”, amikor elképesztően nehéz felpörögni minden meccsre egyformán a túljátszatott játékosnak. A kudarcok után pedig kicsit kisebb az önbizalom, nem jönnek be a cselek sem úgy, mint máskor, nem véletlen, hogy az MSN tagjai képtelenek voltak egymással gólt lövetni az elmúlt találkozókon – véli Várhidi, aki szerint igenis tudna a nagy hármas egyszerre pályán tartása nélkül is jól játszani a Barca.
– Messi ősszel több hétig nem játszott, mégis pazarul megoldotta a dolgokat Neymar és Suárez. Januártól játszhat Arda Turan, de őt sem használják rendesen. Nem lehet így fenntartani a szintet, pedig ő nem sokkal van Messiék mögött, a távozott Pedrónál vagy Alexis Sancheznél jobbnak tartom. Megdöbbentő, hogy Luis Enrique nem mer hozzányúlni az MSN egyik tagjához és Iniestához sem, kamu-cseréket hajt végre meccsek óta, nem nyúl bele a találkozókba – kritizálta a spanyol edzőt Várhidi Péter. De mondandóját azzal zárta, a Barcelona így sem bukta el a duplázás esélyét:
– Úgy gondolom, egy győzelem kell a Barcelonának ahhoz, hogy visszatérjen a helyes útra. A Valencia ellen tudtam, hogy nehéz dolguk lesz, de azt gondoltam, begyűrik őket valahogy. Kérdés, most mikor jön az az egy győzelem, de az kétségtelen, hogy nekik van a legkönnyebb sorsolásuk. És ezek a zsenik továbbra is zsenik, akik egy meccsen belül is hatalmas javulást mutathatnak. Az egység látszólag megvan, nincsenek kifelé mutatott konfliktusok – de igazi vezéregyéniség sincs, talán Piqué a egyetlen, akin érzem, hogy ilyesmi szeretne lenni.

Nem fognak beszarni, nyugi!

Kovács Kálmán, a magyar válogatott egykori csatára a rengeteg kihagyott helyzetet a formahanyatlásnak tulajdonítja, de nem félti a katalánokat, szerinte is össze fogják kapni magukat:
– A TF-en azt tanultam, hogy 23-24 éves kor alatt 3-4-szer lehet csúcsformában valaki, 28 év fölött ez kevesebb időre korlátozódik. Most a Barcában senki sincs csúcsformában, de semmi ok pánikra, majd lesz. Vissza fog jönni a nyerő forma. Mindenki összeköti ezt a hullámvölgyet a vb-selejtezőkkel, de szerintem ez most már nem befolyásolja a szereplésüket. Egyszerűen az a probléma, hogy eddig mindig megvolt, hogy a három sztár közül ki helyettesíti a másikat, ha annak éppen rossz napja van, most pedig egyikük sincs formában. Ki fognak jönni belőle, megnyerik a spanyol bajnokságot, mert a másik két csapatnak is lesz még hullámvölgye. Az biztos, hogy ezek a futballisták beszarni nem fognak attól, hogy szoros lett a bajnokság – véli Kovács Kálmán. Az edző felelősségét és lehetőségeit firtató kérdésünkre pedig így felel:
– Az edző dolga, hogy bízzon az időben és a játékosaiban. Megpróbálhat valamit változtatni a szerkezeten, például, hogy Messi honnan induljon, de Neymarral és Suárezzel nehezebb variálni. Hétfőtől megy tovább az élet, szóba sem kerül, hogy következményei legyenek a Valencia elleni vereségnek, ott mindenki már a következő meccsre koncentrál. Annak idején első francia meccsemen kikaptunk, magyar szokás szerint lehajtott fejjel jöttem le a pályáról, míg a társaim már az öltözőben vihorásztak, és a következő meccsre készültek. Így is van rendjén.

Hátulról előre haladva: egyre rosszabb

Végül egy szakírót, Mártha Bencét, az Origo sportrovatának munkatársát kérdeztük meg, ő, a két fenti véleménnyel némileg ellentétes állásponton van: szerinte a nagy hármast semmilyen módon nem tudja pótolni és ezért megbontani sem a Barca edzője.
– Nem lehet szétszedni az MSN-t, annál kevésbé, mert nincs hasonló sztár mögöttük. És annyi pénzbe kerültek ezek a játékosok, hogy senkit nem tudsz helyettük berakni. Még akkor sem, amikor ilyen formában vannak. Egyszerűen minden helyzetet kihagytak, az Atlético ellen is (mondhatnám, ajtó-Oblak helyzeteket), a Valencia ellen pedig szintén nagyrészt maguknak köszönhették a vereséget. Járt a labda, megvoltak a helyzetek, de mindent kihagynak. Ahogy megyünk előre a pályán a védelemtől, úgy vannak egyre rosszabb formában a kulcsembereik. A középpályások se jók, Rakitic is gyenge, a kontragólokat is ezért kapják – elemzi a helyzetet a blogger-újságíró.

Ezzel együtt a trénert ő sem menti fel, másokkal együtt úgy véli, Luis Enriquét eddig is sokszor játékosai zsenije mentette meg – ez most, amikor ők rossz formában vannak, még jobban megmutatkozik.
– Iszonyatosan sok meccset játszottak idén, klub vb-vel, válogatottal, Bajnokok Ligájával. A válogatott szünet óta estek vissza ennyire, a dél-amerikai selejtezők nem tettek jót a nagy hármasnak. Elméletileg, más csapatoknál lehetne a megoldás, hogy három meccsre kirakod a sztárokat és beküldöd a tartalékokat, de ezt itt most már nem lehet megtenni. Luis Enrique pedig kicsit lelepleződött, az év edzője tulajdonképpen áll a vonal mellett és nem tud semmit csinálni, a formációhoz és a játékosaihoz sem tud hozzányúlni – egyszerűen reménykednie kell, hogy a MSN legközelebb már jó formában lesz – tette hozzá Mártha Bence.
Nyilván ugyanebben reménykedik pár millió Barcelona-drukker.

Ez lesz a hajrá – a három bajnokesélyes utolsó öt meccse

Barcelona: Deportivo (idegenben), Gijon (otthon), Betis (i), Espanyol (o), Granada (i)
Atlético Madrid: Bilbao (i), Malaga (o), Rayo (o), Levante (i), Celta (o)
Real Madrid: Villarreal (o), Rayo (i), Real Sociedad (i), Valencia (o), Deportivo (i)

Olvasói sztorik