Nemzetközi foci

Rod Stewart szomorkodhat, kikapott a Celtic

A Rangers tizenegyespárbaj után nyerte meg a skót örökrangadót a kupaelődöntőben.

A skót FA Kupa elődöntőjében ismét megmérkőzött egymással Glasgow két tradicionális csapata, a Celtic és a Rangers.

A másodosztály bajnoka, a házigazda Rangers vezetett a szünetben, de a Celtic egyenlített a második félidőben (1-1). A hosszabbításban ugyanez volt a forgatókönyv (2-2), úgyhogy a tizenegyesek határoztak a továbbjutásról.

Az első fázisban még ez sem hozott döntést, mert egyaránt hárman lőtték be és ketten hagyták ki, de végül a Celtic harmadik elpuskázott kísérlete végzetesnek bizonyult.

A Rangers tehát 2-2 után 5-4-re megnyerte a tizenegyespárbajt, és bejutott a fináléba, ahol a Hibernian lesz az ellenfele. Az évszázados sorozat történetében most fordul elő először, hogy nem lesz élvonalbeli együttes a döntőben. A Rangers az 51. kupadöntőjére készül.

A brit statisztikák szerint ez a kupameccs volt a 401. Old Firm derbi, a Rangers eddig 159, a Celtic 145 győzelmet ünnepelhetett, 97 alkalommal pedig döntetlent játszottak, a Rangers viszont még sosem nyert tizenegyespárbajt a Celtic ellen.

A glasgow-i csapatok 1888-ban találkoztak először, majd 2012-ig rendszeresen megmérkőztek az élvonalban, de akkor a Rangers csődbe ment, emiatt visszaesett a negyedosztályba. A legutóbbi Old Firmre tavaly februárban került sor: a Ligakupa elődöntőjében 2-0-ra a Celtic győzött.

Április 6-án vált biztosság, hogy négy év szünet után a következő szezontól ismét az élvonalban szerepelhet a Rangers, mert megnyeri a másodosztály küzdelmeit, ami biztos feljutást jelent. Az 54 hazai bajnoki címével világrekorder Rangers négy év alatt három feljutással küzdötte vissza magát a legjobbak közé.

Olvasói sztorik