Nemzetközi foci

Góltalan sorozatok, avagy mennyire szokatlan Messi szériája?

Ronaldo, Forlán, Torres és a többiek - a Rangadó.hu összegyűjtötte a futballvilág híresebb gólcsendjeit.

Lionel Messinek nem megy mostanában a játék. Az argentin meglehetősen szokatlan szériát produkál, hiszen 452 perce nem szerzett gólt a Barcelona színeiben, legutóbb egy hónapja, március 16-án, az Arsenal elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján volt eredményes. Az azóta eltelt öt mérkőzésen képtelen volt a kapuba találni, csapata pedig igencsak megsínylette az ötszörös aranylabdás rossz periódusát, a spanyol bajnokságban ez alatt ugyanis két vereséget és egy döntetlent, a Bajnokok Ligájában pedig egy negyeddöntős kiesést könyvelhettek el a katalánok.

Az Atlético Madrid elleni vereség alkalmával biztossá vált, hogy Messi gólcsendje egy hónapnál is tovább húzódik majd, hiszen legközelebb vasárnap este, a Valencia ellen lesz esélye a gólszerzésre a csatárnak. Ez a sorozat Messi karrierjében egyedülálló, ugyanakkor a csatároknál gyakran előfordul, sőt ahogy az alábbi gyűjtésből látható, olykor még a gólérzékenyebb támadókkal is megesik, hogy egy időre elvesztik a góllövőcipőjüket.

10. Dennis Bergkamp

A holland csatár 1996-ban érkezett az Arsenalhoz két rosszul sikerült Inter-idény után, és első angliai szezonja kezdetén sokan tartottak attól, hogy az olaszországi betlijét Londonban is megismételheti a fiatal játékos. Bergkamp első meccsein csak erőlködött, óriási helyzeteket puskázott el, és hat góltalan mérkőzés után sikerült csak megszereznie első találatát a londoniaknál. Később persze belejött a játékba, és több mint egy évtizednyi szolgálat alatt az Ágyúsok legendájává nőtte ki magát.

9. Edinson Cavani

Az uruguayi válogatott Cavanit napjaink egyik leginkább gólveszélyes támadójaként tartották számon, mielőtt a PSG-hez igazolt, és bár a francia fővárosban sem megy neki rosszul a játék, a Napolinál megszokott góltermelésétől fényévekre van. A korábbi olasz gólkirály Zlatan Ibrahimovic árnyékában játszva az elmúlt szezonban még egy 671 perces góltalansági periódust is produkált a bajnokságban, de talán majd jövőre, a svéd távozása után Párizsban is megmutathatja, mire képes igazán.

8. Cristiano Ronaldo

A portugál Messihez hasonlóan az egyik legnagyobb gólvágó a futball történetében, aki az elmúlt években rekordok egész sorát döntötte meg, azonban még ő is került hullámvölgybe pályafutása során. Még utolsó Manchesterben töltött évében történt, hogy Ronaldo – ma már szinte elképzelhetetlenül – 11 mérkőzésen át nem tudta megzörgetni az ellenfelek hálóját, november közepétől egészen január végéig gólképtelen maradt. Persze a szezon utolsó harmadában szerzett 13 találata mindenkivel elfelejtette ezt a gyenge időszakot, és hozzásegítette őt ahhoz, hogy az idény végén világrekordot jelentő 80 millió fontért a Real Madridhoz igazoljon.

7. Karim Benzema

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint Benzema nem lesz ott a francia válogatott Európa-bajnoki keretében, miután a szövetség vezetője és Didier Deschamps kapitány a mellőzése mellett döntött. A csatár hiánya első ránézésre mindenképp komolyan gyengíti Franciaország győzelmi esélyeit, de a kérdés máris más kontextusba kerül, ha hozzátesszük, hogy Benzema nemzeti színekben 1222 perce képtelen bevenni az ellenfelek kapuját. Nagy kérdés, hogy a korábbi francia gólkirály kap-e még lehetőséget a jövőben hazája válogatottjában a bizonyításra.

6. Alan Shearer

Az angolok ikonikus játékosa lett az 1996-os Európa-bajnokság gólkirálya, öt találatával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a háromoroszlánosok egészen az elődöntőig meneteltek a tornán, de kevesen emlékeznek rá, hogy a kontinensviadalt megelőzően Shearer 12 mérkőzésen, vagyis majdnem két éven keresztül képtelen volt betalálni a válogatott színeiben. A közvélemény már Shearer csapatból való távozását követelte a torna előtt, de Terry Venables kitartott a Blackburn Rovers támadója mellett, aki igazán stílusosan hálálta meg a szövetségi kapitány bizalmát.

+1. 500 percet vártam már, és ha kell még 500-at várok, hogy én legyek az az ember, aki északír gólt látok!
Ha már válogatott, akkor mindenképp megemlítenénk a magyar selejtezőcsoportból kvalifikáló, Európa-bajnokságra idén története során először kijutó Észak-Írországot. Az északírek finoman szólva sem nevezhetőek futball-nagyhatalomnak, korábban volt olyan – európai rekordot jelentő – időszak is a válogatott történetében, amikor több mint 13 mérkőzésen, egészen pontosan 1298 percen, más kontextusba helyezve 2 éven és 5 napon keresztül nem szereztek egyetlen árva gólt sem. Hiába voltak épp egy 16 mérkőzéses nyeretlenségi sorozat kellős közepén, amikor 3-0-s hátrányban David Healy betalált Norvégia ellen, valósággal felrobbant a Windsor Park.

5. Peter Crouch

Bár soha nem tartozott a világelitbe, a langaléta támadót karrierje egy pontján Anglia legjobb csatárai közt emlegették. A válogatottba is bekerülő Crouch ekkor, 2005-ben került a Liverpoolhoz, ahol azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, első 19 meccsét gól nélkül zárta, és hiába vált később szokatlan játékstílusa és érdekes személyisége miatt közönség-kedvenccé a Mersey-parton, rövid időn belül visszakerült korábbi klubjához, a Portsmouth-hoz.

4. Roberto Soldado

Magabiztos tizenegyeseinek is hála Roberto Soldado remekül kezdett új klubjában, a Tottenhamben, miután azok a Gareth Bale-ért kapott vagyon elköltésekor leigazolták a spanyol csatárt. Első négy tétmeccsén négy gólt szerzett, az álomszerű rajt azonban hamar rémálomba csapott át, miután a Real Madridban is megfordult támadó 8 hónapon és 28 napon keresztül nem talált be a bajnokságban a Spurs színeiben. Két évvel és mindössze 7 bajnoki találattal később Soldado vissza is tért Spanyolországba, 20 millió euróval kevesebbért, mint amennyiért Angliába érkezett.

3. Amauri

A Juventus 2008-ban 22.8 millió eurót fizetett a nagy ígéretnek tűnő brazil-olasz csatárért, de erősen ráfaragtak az üzletre, néhány évvel később 22.3 milliós veszteséggel, mindössze 500 ezer euróért passzolták tovább a Fiorentinának. Amauri nem kezdte rosszul torinói karrierjét, fontos pontokat érő gólokat szerzett a nem éppen története legszebb korszakát élő Juventusban, de később – néhány nap híján – egy évig gólképtelen maradt a Serie A-ban, amit az olasz rekordbajnoknál érthető okokból nem toleráltak.

2. Diego Forlán

A 2010-s vébé legjobb játékosának választott Forlán karrierjében is akadtak óriási hullámvölgyek. A már idősödő uruguayi támadónak az olasz Internél is volt egy igencsak hosszúra nyúló góltalan periódusa, azonban nevetség tárgyává karrierje korábbi időszakában, a Manchester Unitednél vált igazán. Forlán 2002 januárjában érkezett a vörösökhöz, de csak 7 hónappal és 27 mérkőzéssel később, szeptemberben szerezte meg első angliai találatát. Ebben az időszakban a saját és az ellenfelek drukkerei is kikezdték, sőt az angol sajtó ráaggatta a „Diego Forlorn”, vagyis a „Szánalmas Diego” becenevet. Később a Liverpoolnak lőtt két góljával ugyan kultikus hőssé vált a United-szurkolók szemében, de az igazi sikerek Spanyolországban várták Forlánt, ahol kétszer is gólkirály, sőt európai aranycipős lett a Villarreal, majd az Atlético Madrid színeiben.

1. Fernando Torres

Torres egykoron a futball világának egyik legrettegettebb csatárának számított, az Atlético Madridban, a Liverpoolban és a spanyol válogatottban is ontotta a gólokat, nem véletlenül pengetett ki érte 2011 telén akkori brit átigazolási rekordot jelentő 50 millió fontot a Chelsea a liverpooliaknak. A „Kölyök” viszont korántsem szolgálta meg az érte fizetett összeget a Kékeknél, sőt rövid időn belül a Premier League egyik legeredményesebb támadójából viccek és gúnyolódások céltáblájává vált. Torres új csapatában 903 góltalan perccel kezdett, a 14. mérkőzésén talált be először, rossz formájából pedig sohasem sikerült igazán kilábalnia, hiszen az azóta eltelt hat szezon során egyszer sem jutott 10 gól fölé a bajnokságban, pedig előtte 2002 és 2011 között ezt a számot minden szezonban elérte. A Chelsea-nél nem is tartottak igényt sokáig a szolgálataira, 2015 nyarán mindössze 3 millió euróért az AC Milanhoz került, de Olaszországban sem váltotta meg a világot. Jelenleg korábbi sikereinek színhelyén, az Atlético Madridnál szerepel kölcsönben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik