Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ez még nem az angol foci reneszánsza, de…

Két Premier League-klub is ott van az európai kupákban a legjobb négy között, amire hat éve nem volt példa, szakértőnk szerint a végső páros-sikerre azért kevés az esély.

Volt időszak, amikor az angol bajnokságot kérdőjelek nélkül nevezhettük a világ legerősebb sorozatának, hiszen a nagy klubok uralták az európai kontinenst is. A Bajnokok Ligájában 2007-ben és 2008-ban három angol csapat volt a legjobb négy között, utóbb a Manchester United meg is nyerte a sorozatot, a döntőben a Chelsea ellen diadalmaskodva. A kék-fehérek 2012-ben szintén felértek a csúcsra, de akkor már kihunyóban volt a szigetországi ragyogás – az elmúlt szezonokban pedig már a négy, sőt volt, hogy a nyolc közé sem ért oda angol együttes.

Az Európa Ligában még ritkábban sikerült nagyot alkotniuk, bár a BL-ből kieső Chelsea „vigaszágon” egyszer megnyerte a sorozatot. Utoljára a 2009–2010-es szezonban fordult elő, hogy két angol klub is a legjobb négyig jutott Európában: akkor pont az EL-ben sikerült ez a Liverpoolnak és a Gera Zoltánt a soraiban tudó Fulhamnek. Utóbbi a döntőbe is odaért, ahol szoros meccsen kapott ki az Atlético Madridtól. Azóta, hat éve nem történt meg, hogy a nyolc, európai végjátékba jutott csapat között két angol is legyen. Most igen: a BL-ben a Manchester City, az EL-ben a Liverpool várhatja az elődöntőt.

Mindkét csapat bravúrral kvalifikálta magát, hiszen ellenfelüket előzetesen többre tartották náluk. A City a PSG-t, a Liverpool a Dortmundot búcsúztatta a nyolc között. A Rangadó.hu angolfoci-szakértője, Kele János, a Britannia-blog szerzője úgy véli, forradalmi változásról egyelőre nincs szó az angol klubok és az európai kupák viszonyában.

– Az EL-ben hagyományosan nem mentek jól az angol csapatok a korábbi években. Ennek egyik oka, hogy akkoriban még erősen tartotta magát a Big Four, vagyis a nagy négyes Angliában: a Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool dominálta a Bajnokok Ligáját is, aki pedig mögöttük végzett a Premier League-ben, nem volt elég erős az európai szinthez. Az EL-be a gyengébb szigetországi csapatok indultak. Angliában eleve kicsi a sorozat presztízse, a bajnokságból csak az ötödik helyezett indul, plusz az FA Kupa és a Ligakupa győztese. Olyan kiscsapatok, mint a Birmingham vagy a Wigan vágtak neki, előbbi abban az évben ki is esett az angol első osztályból. A Fulham abban a szezonban, amikor a döntőig menetelt, Fair Play-kvótával indulhatott, miután kis híján szintén elbúcsúzott a PL-től – emlékeztet a szakértő.

Idén fordult a helyzet, de nem csak Európában: az angol bajnokságot szinte hihetetlen módon a „lúzernek” tartott csapatok uralják, a Leicester és a Tottenham között dőlhet el a bajnoki cím, miközben a MU, Chelsea, Liverpool hármas a vert mezőnyben kullog. A vörösök viszont akár EL-döntőt is játszhatnak és a küszöbben korábban mindig elbukó Manchester City is ott van a négy között a BL-ben.

– Nincs már Big Four, a kiscsapatok pedig megerősödtek – bólint rá Kele János. – Ennek több összetevője is lehet, ne becsüljük le a szerencse szerepét sem, egyszerűen idén kijött a lépés például a Citynek, amely eddig mindig peches volt a sorsolásoknál a BL-ben. Talán idén a leggyengébbek, de most elkerülték a Bayernt vagy a Barcelonát. Véleményem szerint az elődöntőben is a lehető legjobb sorsolást kapták: a Real Madrid egyénileg jobb játékosokból áll, de még így is sokkal jobban fekszik nekik, mint az Atlético vagy a Bayern München. A végső győzelemre így sincs sok esélyük, ahogyan szerintem a Liverpool sem esélyesebb a Villarrealnál az EL-elődöntőben, a spanyol egy nagyon impresszív, erős csapat.

A nagy áttörés tehát még nem most következik be Kele szerint, de vajon nőhet-e valamelyest az Európa Liga tekintélye az angolok körében a csodálatos, már most klasszikusnak mondható Liverpool–Dortmund visszavágó után?

– Nyáron és ősszel még nem veszik komolyan Angliában az EL-t – véli az PL-blogger. – Nem akarnak imázst építeni rá, a bajnokság és az FA Kupa sokkal fontosabb nekik. Az EL csoportköre a legkevésbé sem vonzó a sok utazás miatt. Ahogy aztán halad előre a bajnokság, és kiderül, milyen céljaik lehetnek reálisan, ez változik. Ha már továbbjutnak a csoportból, jobban odafigyelnek, aztán addigra esetleg kiderül, hogy a bajnokságban amúgy sem érhetnek el komoly eredményt, lásd Liverpool. A Dortmund pedig már extra-motivációt jelentett. Ugyanakkor a Tottenham, amelyik egy körrel előbb találkozott a Borussiával, nem ölt bele túl sok energiát, hiszen a bajnoki címért még versenyben van és a BL-indulást is biztosítania kellett. Szerintem jó választás volt, hogy kvázi feladták az EL-párharcot.

Persze, ne feledjük, az Európa Liga győztese indulhat a Bajnokok Ligájában, úgyhogy most már a Pool számára sem babra megy a játék, óriási lehetőség lehet nekik is a döntőbe jutás. Kele János azt is hozzátette, az esélyesebbnek tartott Dortmund elleni siker azt jelzi, a Villarreal ellen sem szabad lebecsülni a vörösöket, Jürgen Klopp pedig Liverpoolban is várat építhet, ha ugyanúgy meglesz hozzá a hét éve, mint Mainzban és Dortmundban volt.

Az angol klubfutball újabb nagy reneszánsza talán még nem az idei két nemzetközi kupa-elődöntővel kezdődött, de könnyen lehet, hogy az anyagi lehetőségeit tekintve már most messze a többi liga előtt járó Premier League topcsapatai nemsokára újra rendszeresen ott lesznek a legjobbak között. Az más kérdés, hogy jövőre mit alkotnak a Bajnokok Ligájában, amikor jó eséllyel a Leicester, Tottenham, Arsenal, City négyesnek kellene erősítenie az angol futball pozícióit. Persze, „vigasznak” továbbra is ott lesz az Európa Liga…

Olvasói sztorik