Nemzetközi foci

Megyeri Balázs kezdő lehet a Real Madrid ellen

Soha nem látott mélységekbe süllyedt a Getafe.

Madridtól délre véget ért a Fran Escribá-korszak. A Getafe soha nem látott mélységekbe süllyedt, a 2004-es feljutás óta a legnehezebb napjait éli a spanyol élvonalban – írja a Blikkben megjelent cikkében Farkas Norbert, a Sport TV munkatársa.

A klub elnöke, Angel Torres a nyáron még úgy tervezte, hogy három év alatt kiemeli a szürkeségből a kékeket. Meg volt győződve róla, hogy a projekt akkor lesz jó kezekben, ha a valenciai mesterre bízza a csapatot, aki jól ismeri a klubot, hiszen korábban Quique Sánchez Flores mellett segédkezett a kispadon.

Az egyesület első emberének merész álmai voltak, egy elnöknek legyenek is, ugyanakkor érthetetlen, hogy sikerült ennyi szürke játékost egy csokorba szedni. Erre csak egy magyarázatot lehet elfogadni: ennyire futotta. A helyzet pofon egyszerűnek tűnik: Madridtól néhány kilométerre nincs pénz játékosokra, a helyi tőke pedig nagy ívben elkerüli a klubot. Ebből kiindulva, nem meglepő, hogy Torres azzal fenyegetőzik, hogy elviszi a Getafét a városból.

Ha valahol befogadják és pénzt is adnak, lehet, hogy már a nyáron elköltözteti a csapatot. A nagy kérdés az, hová kell majd egy B-ligás együttes, hiszen a Getafe nagy léptekkel halad a másodosztály felé, miközben a nagy rivális, a Leganés éppen arra készül, hogy felkapaszkodjon az élvonalba. A gárda a pokol legmélyebb bugyraiban fortyog, három hónapja és 12 bajnoki óta nyeretlen.

Ebben az időszakban a megszerezhető 36 pontból csupán kettőt tudott zsebre vágni, és senki nem lepődik meg a csapat helyezésén: a Getafe 28 ponttal az utolsó előtti helyen áll a spanyol bajnokságban. Angel Torres néhány nappal ezelőtt még azt mondta, mindegy, mi lesz, az ő edzője az idény végéig Fran Escribá. Hétfőn már azzal állt az újságírók elé, hogy Escribá nagyon jó edző, de a körülmények nem tették lehetővé, hogy ezt be is bizonyítsa. Nem, valóban. A körülményekről pedig elsősorban az elnök tehet, aki most már évek óta a tűzzel játszik.

Télen, miután nincs pénz a kasszában, eladja a legértékesebb játékosokat, és ezzel durván megnehezíti az éppen aktuális edző dolgát. Persze, van, aki azon nyomban tovább áll. Flores 2015 januárjában visszatért a kispadra, majd egy hónap múlva el is köszönt, mert látta, hogy ez már nem az a hely, ahol lehet építkezni. Angel Torres az argentin Juan Eduardo Esnaidert bízta meg azzal, hogy állítsa meg ezt a mélyrepülést. A korábbi labdarúgó szintén jól ismeri a „térséget”, hiszen Michel segítőjeként már tevékenykedett Madridtól néhány kilométerre, délre. A Real Madrid egykori játékosa 3 évvel ezelőtt ült utoljára a kispadon, úgyhogy ne csodálkozzunk rajta, hogy az első szóra jött. Neki nincs vesztenivalója. Torresnek annál több. Az edzőváltás előmozdíthatja Megyeri Balázst a háttérből, aki, ne tagadjuk, nem élvezte Escribá bizalmát. A valenciai tréner egy valenciaiban bízott, ezt fogadjuk el axiómaként.

Plattkó Ferenc, Alberti Gyula, Szendrei József, Megyeri Balázs? A Getafe Real Madrid elleni mérkőzését április 16-án 15.45-től élőben közvetíti a Sport1. Nem volna semmi, ha a bajnokságban először épp a királyi gárda ellen kapna bizalmat a magyar hálóőr.

Olvasói sztorik