Nemzetközi foci

Negyedmillió embert mozgatott meg a Puskás-kiállítás Angliában

Az angol Nemzeti Futballmúzeumban a szeptember 2-i megnyitó és a kiállítás március 15-i zárónapja között 276 247 látogató tekintette meg a Puskás Intézet gyűjteményéből rendezett tárlatot – a manchesteri intézmény keddi tájékoztatása szerint.

Az eredetileg januárig tervezett kiállítást a nagy sikerre való tekintettel a befogadó intézmény a gyűjtemény kezelője, a Puskás Intézet engedélyével két hónappal megtoldotta.

A futballmúzeumban kiállítottak mintegy 70 felbecsülhetetlen értékű ereklyét, köztük azt a zászlót, amit David Wright angol csapatkapitány adott a Népstadion kezdőkörében Puskás Ferencnek a 7-1-re végződött magyar–angol találkozón 1954. május 23-án. Emellett az érdeklődők megtekinthették többek között Puskás olimpiai aranyérmét, vb-ezüstérmét, a helsinki olimpiai döntőben viselt cipőjét, Real Madrid-mezét, a spanyol bajnokság gólkirályának járó Pichichi-trófeákat, a spanyol bajnoki címért járó kupákat, a BEK-serlegek kicsinyített másolatát, a FIFA-érdemrendet és a FIFA Puskás-díjat.

Könyvbemutató-körút keretében népszerűsítették a kiadók és a szerző Szöllősi György Puskás című életrajzi könyvének angol nyelvű kiadását Manchesterben, Belfastban, Glasgowban és Londonban, Puskás-emléktáblát avattak a glasgow-i Hampden Park Stadionban a világhírű magyar futballista 1960-as, BEK-döntőben szerzett négy gólja tiszteletére.

A gyűjtemény múlt szerdán tért vissza Felcsútra.

– A még mindig egyre bővülő futballtörténeti és Puskás-gyűjteményt a kollekciót kezelő Puskás Intézet az idei évben, tíz esztendővel Puskás Ferenc halála után a leginkább a magyar érdeklődőknek szeretné megmutatni, s erre a már népszerű Puskás Akadémia-körútakon túl több fővárosi és határon túli kiállítást is tervez, miközben újabb meghívásoknak is próbál eleget tenni, többek között Lengyelországba és Brazíliába – írta a Puskás Intézet keddi közleményében.

Olvasói sztorik