Nemzetközi foci

André Alves nem bánta meg, hogy elhagyta Magyarországot

A Videoton korábbi brazil csillaga Cipruson is villog.

André Alves 2005-ben, 22 éves korában igazolt Magyarországra, és gyorsan meghódította a bajnoksgot. A Budapest Honvédnál 14 mérkőzésen hat gólt szerzett, majd következett három évnyi kaposvári légióskodás. Rövid és sikertelen oroszországi kölcsön után aztán a Garancsi István által felkarolt Videoton vásárolta meg, ahol a liga talán legjobb játékosává nőtte ki magát: sorozatban 15, 24, majd 12 gólt lőtt – a 2010–2011-es szezonban bajnok és gólkirály lett, majd a góllövőlista vezetőjeként félévkor hagyta el a Vidit a következő idényben.

Távozása nagy port kavart. A fehérváriaknak ugyanis 2012 telén volt az utolsó lehetősége arra, hogy pénzt lássanak legjobb támadójukból, aki nem szeretett volna hosszabbítani. Ezt persze az érdeklődők is tudták, így Alves végül mindössze körülbelül 200 ezer eurós összegért távozott, mégpedig Ciprusra, az Omoniához.

A nicosiai csapatnál másfél év alatt 41 bajnoki találkozón szerepelt és húsz találatig jutott. 2013 nyarán meglepetésre eligazolt Dubajba, de ott nem sok sót evett meg: csak egyszer jutott szóhoz. Egy szezon görögországi kitérőt követően most ismét Cipruson találta meg a számítását: a bajnokságban jelenleg második AEK Larnaca színeiben 16-szor ünnepelhetett, és egyelőre a kupában is állnak. A Rangadó.hu André Alvest kérdezte.

– Úgy érzem, jó döntés volt elhagyni a Videotont és Magyarországot. Hat évet töltöttem az országban, szép volt, jó volt, de nem bántam meg, hogy távoztam – kezdte Alves, aki elmondása szerint örökké a szívébe zárta hazánkat, és azt sem zárja ki, hogy karrierje után visszatér, és letelepszik itt, hiszen egyébként is rendszeres látogató.

– Azóta nem kaptam megkeresést magyar csapattól, de a profi futballban sohasem tudhatod, mi történik holnap – mondta.


Alves mesterhármasa a Videoton színeiben

A viharos körülmények közötti távozást nem kívánta kommentálni.

– A szerződéshosszabbítási tárgyalások szinte nyilvánosan zajlottak, mindenki tudta, hogy nem jutottunk megegyezésre. Ennek ellenére szerintem végül egyik fél sem járt rosszul – nyilatkozta a Larnaca futballistája.

És hogy milyen a ciprusi futball?

– Óriási a tempóbeli különbség. Magyarországon nyugodt, lassú a játék, Cipruson viszont állandó a mozgás. Ami a szurkolókat illeti, a magyarok fantasztikus hangulatot teremtenek, de az itteniek is ugyanúgy megélik a futballt, rossz szavam sem lehet erre – magyarázta 2010–2011 gólkirálya.

Közmondásos volt, hogy Alves hiába töltött hosszú éveket Magyarországon és Európában, a nyelvtudás nem volt az erőssége.

– Nos, kétségkívül fejlődött az angolom, és távozásom előtt már magyarul is megértettem magam! – mondta erről a gólvágó.

Olvasói sztorik