Nemzetközi foci

Elhunyt Cesare Maldini

Az olasz válogatott legendája négy olasz bajnoki címet, BEK-et, Olasz Kupát, és KEK-et is nyert játékosként és edzőként.

Az AC Milan korábbi védője, és az olasz válogatott szövetségi kapitánya, Cesare Maldini 84 éves korában elhunyt – tájékoztat a goal.com magyar kiadása.

A család közleménye szerint Paolo Maldini édesapja „szombatról vasárnapra virradóra” távozott az élők sorából.

Cesare Maldini 1954 és 1966 között több mint négyszázszor ölthette magára az AC Milan mezét, melyben négy bajnoki címet, és BEK-et nyert.

Az olasz válogatottban – 1960-as debütálását követően – 14-szer léphetett pályára, többek közt a két évvel későbbi világbajnokságon.

1967-ben, a Torinóból vonult vissza, de 1972-ben már edzőként a Milannal dolgozott, akikkel Olasz Kupát és KEK-et is nyert.

Ezt követően, 1980-tól 1986-ig a válogatott másodedzőjeként dolgozott, majd 10 évvel később átvette a nemzeti csapat irányítását, és a franciaországi világbajnokságon már szövetségi kapitányként dolgozott.

A 2002-es világbajnokságon Paraguayt vezette.

„Egy nagyszerű ember, futballunk abszolút csillaga távozott. Előbb játékosként, majd edzőként írta be magát kitörölhetetlenül az olasz labdarúgás történelemkönyvébe” – így emlékezett rá az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Carlo Tavecchio, aki elrendelte, hogy vasárnap és hétfőn minden mérkőzés gyászszünettel kezdődjön az országban.

„Viszontlátásra, kedves Cesare! Ma a világ elvesztett egy nagyszerű embert, mi pedig elvesztettük történelmünk egy lapját. Hiányozni fogsz” – írta a Twitteren a milánói egyesület.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Twitteren „nagy olasznak” nevezte Cesare Maldinit.

Olvasói sztorik