Nemzetközi foci

Angol doppingügy: cáfolnak a Premier League-klubok

Vizsgálatot indított a brit kormány az élsportban felmerült tömeges doppinggyanú miatt.

Tömeges doppinghasználat gyanúja miatt indított vizsgálatot vasárnap a brit kormány, miután egy feltáró riport szerint egy brit orvos élvonalbeli sportolóknak írt fel tiltott teljesítményfokozó szereket. Az angol labdarúgás első osztálya, a Premier League gyanúba keveredett klubjai ugyanakkor sorra cáfolták a velük kapcsolatos állításokat, és megszólaltak a doppingellenes szervezetek is.

A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap oknyomozó riportja szerint az orvos, Mark Bonar maga mondta el londoni magánklinikáján a lap által küldött, magukat sportolóknak kiadó, rejtett kamerával dolgozó újságíróknak, hogy kliensei közé tartoznak a brit élsport kiemelkedő személyiségei, köztük olyan kerékpárversenyzők, akik a Tour de France versenyeken is részt vettek, valamint teniszezők, krikettjátékosok és labdarúgók. A Premier League klubjai közül megemlítette az Arsenalt, a Chelsea-t és a Leicester City-t, azt állítva, hogy e klubok több játékosa is megfordult nála.

A The Sunday Times hangsúlyozza, hogy független forrásból származó bizonyítéka minderre nincs, ahogy arra sem, hogy a játékosok a klubok tudomásával keresték fel Bonart. A lap több játékost megkeresett, akik vagy tagadták, hogy kapcsolatban voltak Bonarral, vagy nem nyilatkoztak.

Az Arsenal, a Chelsea és a Leicester City vasárnap azonban egyaránt határozottan cáfolta Bonar velük kapcsolatos kijelentéseit. Az Arsenal közleménye szerint „teljesen alaptalanok” az orvos állításai. A Chelsea szintén „minden alapot nélkülözőnek” és „hamisnak” minősítette azt az állítást, hogy játékosai érintettek lennének az ügyben. A közlemény szerint a klub soha nem vette igénybe Bonar szolgáltatásait, és nincs sem tudomása, sem dokumentációja arról, az orvos valaha is kezelte volna bármelyik Chelsea-játékost.

A Leicester City vasárnapi közleménye a klub „mélységes csalódottságának” ad hangot amiatt, hogy játékosairól a The Sunday Times „tényekkel alá nem támasztott állításokat” közölt, ráadásul úgy, hogy a lap maga is elismeri, hogy nincsenek elégséges bizonyítékai az általa közöltekre.

A 38 éves orvos a rejtett kamerával felszerelt riportereknek azonban elmondta, hogy az elmúlt hat évben 150-nél több élvonalbeli sportolót látott el tiltott szerekkel, köztük szteroidokkal és növekedési hormonokkal, és az eredmény minden esetben a sportolók teljesítményének „fenomenális javulása” volt. Bonar a The Sunday Times által közzétett felvétel szerint kijelenti azt is, hogy „tiszta sportoló nem létezik”.

A lap szerint az ügy kérdéseket vet fel a brit doppingellenes felügyelet (UKAD) kompetenciájával kapcsolatban is, mivel a szervezetnek egy sportoló, aki megfordult Bonar klinikáján, már két évvel ezelőtt dokumentált bizonyítékokat adott át az orvos doppingtevékenységéről, ám a UKAD egy „felszínes vizsgálat” után elvetette az ügy további kivizsgálását.

A UKAD vezérigazgatója, Nicole Sapstead vasárnap közölte, hogy a szervezetet megdöbbentették a brit lapban cikkében foglaltak, és azonnali vizsgálatot indít az ügyben.

John Whittingdale brit kulturális és sportügyi miniszter vasárnap szintén sürgős és független vizsgálatot rendelt el a The Sunday Times riportjában foglaltak hátterének feltárására. Whittingdale hozzátette: a brit kormány máris vizsgálja, hogy a jelenlegi doppingellenes törvények elégségesek-e, és ha egyértelművé válik, hogy erőteljesebb büntetőszankciók szükségesek, a kormány „habozás nélkül” megteszi a megfelelő lépéseket.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Craig Reedie vasárnap a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: a The Sunday Times cikkében „rettenetes dolgok vannak”, de a tények teljes megismeréséhez meg kell várni a UKAD vizsgálatának eredményét.

Reedie mindazonáltal hozzátette: véleménye szerint ha a brit doppingellenes felügyeletnek elégséges bizonyítékai lennének, akkor „már lépett volna”.

Olvasói sztorik