Nemzetközi foci

UEFA: a Fradi európai rekordot dönthet

Veszélyben a Celtic 29 pontos „alázása”, illetve az MTK magyar bajnoki rekordja.

Többek között a Ferencvárost emlegeti az UEFA honlapjának legfrissebb cikke, mely azt taglalja, hogy idén akár meg is dőlhet a Celtic által felállított európai rekord. A skót csapat a 2013–2014-es idényben 29 pontos előnnyel nyert bajnokságot – ám most elég sok trónkövetelő sorakozott fel a pontvadászatok hajrájában, köztük a magyar bajnoki címet akár már szombaton ünneplő Ferencváros is.

Mint azt a cikk kiemeli, a Paris Saint-Germain, az Olimpiakosz, a Crvena cvezda [a cikkben a Partizan szerepel, mint szerb éllovas] és a Ferencváros is jó eséllyel pályázik arra, hogy megdöntse ezt a rekordot. A PSG már francia bajnok, jelenleg 22 ponttal vezet az egy meccsel többet játszó Monaco előtt. A görög együttes elsőként idén már februárban biztosította bajnoki címét, s előnye húsz pont a szintén egy meccsel többet játszó AEK előtt. A Crvena zvezda előnye 32 pont a Partizan előtt a szerb bajnokságban, de itt a harminc fordulós alapszakaszt még rájátszás is követi, ahol a megszerzett pontok feleződnek – így a Crvena előnye is csökkenni fog.

A Fradi előnye szintén húsz fölötti: 22 egységgel vezet az egy meccsel kevesebbet játszó MTK előtt, és ha szombat este nyerne Debrecenben, akkor biztosan bajnoki címet ünnepel.

A cikk azt is kiemeli, hogyha tartaná mostani előnyét az FTC, az is rekordot érhet: az MTK az 1998–1999-es szezonban 19 pontos fórral lett első, ez pedig azóta is magyar bajnoki rekord.

A Celtic rekordját tavaly senki sem tudta megközelíteni, korábban azonban születtek hasonlóan kirívó eredmények: a Dinamo Zagreb 2008-ban 28 pontos előnnyel ünnepelt bajnoki címet; a lett Skonto 1997-ben 27-et vert a másodikra; a Köbenhavn (dán bajnokság, 2010–2011) és a Barry Town (walesi bajnokság, 1997–1998) 26 pontos előnnyel lett bajnok; míg a német Bayern München 2013-ban úgy emelhette magasba a salátástálat, hogy 25 pontot mért közvetlen üldözőjére.

A cikk az összes európai bajnokság rekordjait kigyűjtötte.

Olvasói sztorik