Nemzetközi foci

Topligák a hajrá előtt: két sima (?), két szoros

A németeknél és a spanyoloknál már kevéssé érdemes fogadni a bajnokra, Angliában és Olaszországban viszont még nagy izgalmak várhatók.

A válogatott találkozók miatt beiktatott szünet után megkezdődik az utolsó etap az európai bajnokságokban: a csúcsligákban a nyári Eb miatt igen hamar, május közepére véget érnek a bajnoki küzdelmek. Érdemes megnézni, melyik országban milyen hosszú hajrára számíthatunk. Van esély történelmi győzelemre és van, ahol már ma sem nagyon tűnik kérdésesnek a végső sorrend. Sőt, olyan is, ahol már minden eldőlt: Franciaországban a Paris Saint Germain húsvét előtt bajnok lett…

Premier League: rókavadászat indul

A Premier League szinte biztosan történelmet ír: még a jelenleg leghátrányosabb helyzetűnek tűnő bajnokaspiráns Arsenal sikere is ilyesminek lenne mondható, hiszen Arsene Wenger több mint egy évtized után nyerhetné meg az ágyúsokkal az annyira áhított aranyérmet. De akkor mit mondjunk az ötven év után aranyesélyes Tottenhamről, pláne a fennállása első diadaláról álmodó, listavezető Leicesterről?

A leicesteri Rókák hét fordulóval a vége előtt öt ponttal vezetik a mezőnyt – ez, például Németországban (mint majd látjuk) perdöntő különbségnek számít, Angliában viszont még senki sem meri kimondani, hogy az lehet. Claudio Ranieri csapatának nem biztos, hogy jól jött a szünet, mert nyerésben voltak, és most jönnek azok a meccsek, amiket kötelező lenne hozniuk, hogy a húzósnak ígérkező utolsó fordulók előtt esetleg már ne is kelljen számolgatniuk. Ha a Manchester United, Everton, Chelsea-sorozat előtt is megmarad, netán nő az előnyük az üldözők előtt, hűthetik a pezsgőt, de addig még nem… Viszont előtte a négy meccsükből hármat otthon játszanak, nem is bajnokjelölt csapatok ellen – ez óriási esély.
Az üldöző Tottenhamnak sokkal nehezebb lesz a következő három forduló, hiszen mennek Liverpoolba és a mindenkire veszedelmes Stoke Cityhez, közben pedig a ManUnitedet fogadják. Nem szabadna leszakadniuk eközben a Leicestertől és még hátra felé is figyelniük kell kicsit, az Arsenalra. Szép feladat, mindenesetre Pocchettino csapata nagyon egyben van idén, meglátjuk, a hajrában megremegnek-e a lábak.

Az Arsenal sorsa még kevésbé van a saját kezében: igaz, Özilék egy meccsel kevesebbet játszottak, de ha a plusz mérkőzést be is húzzák, még sok mindennek össze kell jönnie, hogy idén ne csalódással érjen véget a szezonjuk. Mindenesetre a két előttük lévőhöz képest könnyebb a sorsolásuk, hiszen a West Hamet leszámítva csupa alsóházi ellenfél jön szembe, kivéve a Manchester Cityt, de a kékekkel az utolsó előtti fordulóban játszanak, amikor a bajnoki címről már egészen biztosan lemaradó Pellegrini-csapat aligha lesz túlmotiválva. Szóval, az Ágyúsoknak még megvan a matematikai esélyük a bravúrra – jelenleg 11 pont a hátrányuk az elsőtől, innen tényleg szép lenne nyerni.
Ami az egyenlő esélyeket biztosítja a hajrá előtt: egyik csapatnak sincs nemzetközi kötelezettsége már, az Arsenal a BL-ből, a Spurs az EL-ből esett ki a minap, a Leicester pedig eleve nem volt kupainduló…

Az állás és a hátralévő meccsek:
1. Leicester, 31 mérk. 66 pont, hátra van: Southampton (o), Sunderland (i), West Ham (o), Swansea (o), ManU (i), Everton (o), Chelsea (i)
2. Tottenham 31/61 Liverpool (i), ManU (o), Stoke (i), WBA (o), Chelsea (i), Southampton (o), Newcastle (i)
3. Arsenal 30/55 Watford (o), West Ham (i), Crystal Palace (o), WBA (o), Sunderland (i), Norwich (o), City (i), Aston Villa (o)

Bundesliga: bajor fór

Itt is öt pont a különbség az első és a második között, de micsoda különbség… A két szóba jöhető bajnokaspiráns egymás elleni találkozóján a Dortmund elszalasztotta a közelebb zárkózás lehetőségét a Bayern Münchenhez (0-0), így egymás elleni eredményben is jobbak a bajorok. Akik ráadásul elég ritkán szokták megtenni azt a szívességet, hogy éles helyzetben többször egymás után botoljanak. Pep Guardiola csapatának persze még a BL-ben is hátra van néhány mérkőzés, de a hazai sorozatban legfeljebb a Schalke és a Hertha elleni két egymást követő meccs tűnik veszélyesnek – igaz, ha ezeken pontokat vesztenének, még lehetne izgalmas a hajrá.

Már persze, ha a szintén nemzetközi kupában álló, az EL-ben Liverpoolba is utazó dortmundiak közben nem vesztenek újabb pontokat. Nekik is a Schalke elleni meccs lehet kiemelten fontos: a Ruhr-vidéki derbin idegenben aligha számíthatnak könnyű meccsre. Utána viszont nyerhető találkozóik lesznek a végéig, rangadó már nem jön – szurkolhatnak a Bayern botlásáért.

Az állás és a hátralévő meccsek:
1. Bayern München 27/69 Frankfurt (o), Stuttgart (i), Schalke (o), Hertha (i), Mönchengladbach (o), Ingolstadt (i), Hannover (o)
2. Dortmund 27/64 Bremen (o), Schalke (i), Hamburg (o), Stuttgart (i), Wolfsburg (o), Frankfurt (i), Köln (o)

Serie-A: nápolyi álmok, Juve-menetelés

Olaszországban is páros versenyfutásra szűkült a bajnoki harc a végére, bár a Roma Spalletti visszatérése után megtáltosodott és közelít az első kettőhöz. De egyelőre úgy tűnik, ez nem lesz elég a Scudettóért való harchoz, hisz még a második Nápoly mögött is hét pont a Farkasok hátránya. A Napoli viszont a jelek szerint komolyan gondolja az ostromot, az utolsó nyolc forduló előtt egyelőre hiába vár a Juventus a déliek szokásos kipukkadására.
Ám a Juve így is öles léptekkel halad az olasz futballtörténelmi, zsinórban ötödik Scudetto felé – Allegri csapata elképesztő sorozatban van, október vége óta húsz bajnokijából tizenkilencet megnyert(!), Buffon közben góltalansági rekordot állított fel – joggal gondolhatják úgy a szurkolók, hogy ilyen menetelés után nem nyerheti más a bajnokságot. A hátra lévő meccseik közül csak a két idegenbeli rangadó, a Milan és a visszaesett Fiorentina elleni veszélyeztetheti ezeket az elképesztő sorozatokat. Figyelnie kell a Juvénak, de az is lehet, hogy mások elvégzik a fontos munkát helyette.

Ugyanis a Napolira szintén vár két idegenbeli rangadó, mégpedig az Inter és a Roma ellen. Ha ezeken nem nyer Maurizio Sarri csapata, aligha jön össze a huszonkilenc éve vágyott harmadik bajnoki cím. A Juventussal szemben az egymás elleni eredményt tekintve a létező legminimálisabb különbséggel, de hátrányban vannak a kék-fehérek, vagyis valójában négy pont különbséget kellene eltüntetniük. Nyolc meccs alatt az ilyesmi nem lehetetlen – ám jelen állás szerint a magabiztosan menetelő Juve a favorit.

Az állás és a hátralévő meccsek:
1. Juventus 30/70 Empoli (o), Milan (i), Palermo (o), Lazio (o), Fiorentina (i), Carpi (o), Hellas (i), Sampdoria (o)
2. Napoli 30/67 Udinese (i), Hellas (o), Inter (i), Bologna (o), Roma (i), Atalanta (o), Torino (i), Frosinone (o)

La Liga: a Clásicón kb. minden eldőlhet

Tulajdonképpen egyetlen szempontból érdemes kiemelni a La Liga hajráját: ez az egyetlen az említett sorozatok közt, ahol a táblázat tetején álló csapatok közül kettő még találkozik egymással a hajrában. Épp most hét végén játsszák a Barcelona-Real Madrid klasszikust – ám még egy esetleges vendégsiker is nehezen tehetné izgalmassá a bajnokság véghajráját.

A Barcelona nagy fölénnyel vezeti a táblázatot, ha legyőzi a Realt, tulajdonképpen formalitássá válik a maradék hét forduló… A katalánok a második helyen álló Atlético Madridot is kilenc ponttal előzik és a Clásicót követő négy mérkőzésen vígan be is gyűjthetik az újabb aranyhoz szükséges pontmennyiséget. Így az utolsó fordulók afféle edzőmeccsek lehetnének a játékosoknak az Eb-felkészülés előtt.
Egyvalamit érdemes még megemlíteni a spanyol pontvadászat kapcsán: Európa legerősebb bajnokságára utal, hogy itt egyedüliként mind a három dobogós áll még a Bajnokok Ligájában is, a legjobb nyolc között. És jó eséllyel nem is az lesz a végállomás a számukra.

Az állás és a hátralévő meccsek:
1. Barcelona 30/76 Real Madrid (o), Sociedad (i), Valencia (o), Deportivo (i), Gijón (o), Betis (i), Espanyol (o), Granada (i)
2. Atlético 30/67 Betis (o), Espanyol (i), Granada (o), Bilbao (i), Málaga (o), Rayo Vallecano (o), Levante (i), Celta Vigo (o)
3. Real Madrid 30/66 Barcelona (i), Eibar (o), Getafe (i), Villareal (o), Rayo Vallecano (i), Real Sociedad (i), Valencia (o), Deportivo (i)
Olvasói sztorik