Nemzetközi foci

Eltűnik az angol foci a magyar tv-ből?

Rangadó
Rangadó

2016. 03. 30. 18:17

Évek óta öldöklő csatát vívnak a hazai sporttelevíziók a minőségi futballközvetítési jogokért. Egy új szereplő felbukkanása átrendezheti a piacot a Premier League kapcsán…

A Rangadó.hu biztos forrásból úgy értesült, a DigiSport a következő évadtól elveszítheti a jogot, hogy idehaza közvetítse az angol futballbajnokság összecsapásait. Mi több, az egyre élesebb harc akár azzal is fenyegethet, hogy a magyar szurkolók lemaradnak az Arsenal, a Chelsea, a Leicester, vagy éppen a Manchester United bajnoki találkozóiról. A DigiSport hat évvel ezelőtt kötött megállapodást a Premier League jogtulajdonosával, kedvezőbb ajánlatot téve az addig közvetítő Eurosportnál. A csatorna már korábban is sugárzott mérkőzéseket a világ egyik legtöbbre értékelt bajnokságából, de 2010-ben a kizárólagos jogot is megszerezte Magyarországon, illetve Romániában és Szlovákiában.

Az Index akkori információi szerint a DigiSport három évre, a három országra közel 25 millió eurót, azaz mai árfolyamon számolva 7,8 milliárd forintot fizetett a jogokért.

– Az Eurosport mindenképpen meg akarta tartani a jogot, benne is volt az üzleti elképzeléseiben, de vállalhatatlanul nagy kockázatot jelentett volna, ha a licitben tartani próbálja azt a pénzt, amiért végül elkelt az angol foci – mondta akkor Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora.

A Digi három éve is nyert, ennek köszönhető, hogy a következő hétvégén is erre a csatornára kell kapcsolnia annak, aki követni akarja a PL eseményeit. „A Barclays Premier League jogtulajdonosával kötött megállapodás értelmében Magyarországon továbbra is kizárólag a DigiSport két csatornájának műsorán lesznek láthatóak a világ legnépszerűbb – és legtöbb sztárjátékost felvonultató – labdarúgó-bajnokságának mérkőzései” – írta 2013 nyarán a DigiSport.

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan jön az újabb fordulat. Az angol élvonal hivatalos honlapja február elején adta hírül, hogy világszerte megállapodást kötött a 2016-tól 2019-ig tartó időszak közvetítési jogait illetően, és a közép- és kelet-európai térségben (akárcsak Közép-Ázsiában) az International Management Group lett a befutó. A cég nem rendelkezik televíziós csatornával, a célja a jogok továbbértékesítése – minden bizonnyal jelentős haszonnal. Úgy tudjuk, az IMG „csomagokat” vett, melyeket országonként igyekszik továbbpasszolni. A Rangadó.hu úgy értesült, az International Management Group színre lépése egyszerre volt biztató és aggasztó a hazai sporttelevíziók számára. Egyfelől lehetőségük nyílt megszerezni az angol focit, kiütve a nyeregből a DigiSportot, másrészt az új cég felbukkanása igen jelentős árfelhajtó hatással bír. A Digi állítólag nemrégiben egyszer már „lepattant” az IMG-ről, ugyanis a kínált és a kért ár köszönő viszonyban sem állt egymással…

Itt kell megjegyezni, hogy a Premier League – a spanyol bajnoksággal együtt – amolyan zászlóshajó minden csatorna számára, és a hazai viszonyokat jól ismerők szerint a DigiSport már eddig is jóval többet fizetett, mint amennyit a „termék” valójában ér. Az Egyesült Államokban értük utól Faragó Andrást, a csatorna főszerkesztőjét, aki mindössze annyit árult el, hogy a jogvásárlásokat a romániai központ intézi, a részletekről ugyanakkor nem nyilatkozhat.

Értesüléseink szerint bármilyen csábító is a „portéka”, bizonyos ár fölé a Sport Televíziót működtető cég sem kíván menni, szóba kerülhet még a francia központú Eurosport, valamint az M4, amely ugyanakkor csak egy csatornát működtet, és kifejezetten a magyar sport népszerűsítését tűzte ki célul (úgy tudjuk, a köztévé vezetői korábban ígéretet tettek, hogy egyetlen külföldi labdarúgó-bajnokság közvetíési jogait sem vásárolják meg).

A bostoni műkorcsolya és jégtánc-világbajnokságon tartózkodó Sallay András, az International Management Group Kft. igazgatója, a nemzetközi óriáscég alelnöke a Rangadó.hu-nak annyit mondott, a futball és a Premier League nem hozzá tartozik, ám hamarosan tájékoztatást kapunk a vállalat londoni központjából.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Apoel FC's Hungarian midfielder Roland Sallai (L) vies for the ball against Tottenham Hotspur's Belgian defender Toby Alderweireld (C) during the UEFA Champions League football match between Apoel FC and Tottenham Hotspur at the GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia on September 26, 2017.  / AFP PHOTO / Florian CHOBLET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.