Nemzetközi foci

Eltűnik az angol foci a magyar tv-ből?

Évek óta öldöklő csatát vívnak a hazai sporttelevíziók a minőségi futballközvetítési jogokért. Egy új szereplő felbukkanása átrendezheti a piacot a Premier League kapcsán…

A Rangadó.hu biztos forrásból úgy értesült, a DigiSport a következő évadtól elveszítheti a jogot, hogy idehaza közvetítse az angol futballbajnokság összecsapásait. Mi több, az egyre élesebb harc akár azzal is fenyegethet, hogy a magyar szurkolók lemaradnak az Arsenal, a Chelsea, a Leicester, vagy éppen a Manchester United bajnoki találkozóiról. A DigiSport hat évvel ezelőtt kötött megállapodást a Premier League jogtulajdonosával, kedvezőbb ajánlatot téve az addig közvetítő Eurosportnál. A csatorna már korábban is sugárzott mérkőzéseket a világ egyik legtöbbre értékelt bajnokságából, de 2010-ben a kizárólagos jogot is megszerezte Magyarországon, illetve Romániában és Szlovákiában.

Az Index akkori információi szerint a DigiSport három évre, a három országra közel 25 millió eurót, azaz mai árfolyamon számolva 7,8 milliárd forintot fizetett a jogokért.

– Az Eurosport mindenképpen meg akarta tartani a jogot, benne is volt az üzleti elképzeléseiben, de vállalhatatlanul nagy kockázatot jelentett volna, ha a licitben tartani próbálja azt a pénzt, amiért végül elkelt az angol foci – mondta akkor Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora.

A Digi három éve is nyert, ennek köszönhető, hogy a következő hétvégén is erre a csatornára kell kapcsolnia annak, aki követni akarja a PL eseményeit. „A Barclays Premier League jogtulajdonosával kötött megállapodás értelmében Magyarországon továbbra is kizárólag a DigiSport két csatornájának műsorán lesznek láthatóak a világ legnépszerűbb – és legtöbb sztárjátékost felvonultató – labdarúgó-bajnokságának mérkőzései” – írta 2013 nyarán a DigiSport.

Könnyen elképzelhető, hogy hamarosan jön az újabb fordulat. Az angol élvonal hivatalos honlapja február elején adta hírül, hogy világszerte megállapodást kötött a 2016-tól 2019-ig tartó időszak közvetítési jogait illetően, és a közép- és kelet-európai térségben (akárcsak Közép-Ázsiában) az International Management Group lett a befutó. A cég nem rendelkezik televíziós csatornával, a célja a jogok továbbértékesítése – minden bizonnyal jelentős haszonnal. Úgy tudjuk, az IMG „csomagokat” vett, melyeket országonként igyekszik továbbpasszolni. A Rangadó.hu úgy értesült, az International Management Group színre lépése egyszerre volt biztató és aggasztó a hazai sporttelevíziók számára. Egyfelől lehetőségük nyílt megszerezni az angol focit, kiütve a nyeregből a DigiSportot, másrészt az új cég felbukkanása igen jelentős árfelhajtó hatással bír. A Digi állítólag nemrégiben egyszer már „lepattant” az IMG-ről, ugyanis a kínált és a kért ár köszönő viszonyban sem állt egymással…

Itt kell megjegyezni, hogy a Premier League – a spanyol bajnoksággal együtt – amolyan zászlóshajó minden csatorna számára, és a hazai viszonyokat jól ismerők szerint a DigiSport már eddig is jóval többet fizetett, mint amennyit a „termék” valójában ér. Az Egyesült Államokban értük utól Faragó Andrást, a csatorna főszerkesztőjét, aki mindössze annyit árult el, hogy a jogvásárlásokat a romániai központ intézi, a részletekről ugyanakkor nem nyilatkozhat.

Értesüléseink szerint bármilyen csábító is a „portéka”, bizonyos ár fölé a Sport Televíziót működtető cég sem kíván menni, szóba kerülhet még a francia központú Eurosport, valamint az M4, amely ugyanakkor csak egy csatornát működtet, és kifejezetten a magyar sport népszerűsítését tűzte ki célul (úgy tudjuk, a köztévé vezetői korábban ígéretet tettek, hogy egyetlen külföldi labdarúgó-bajnokság közvetíési jogait sem vásárolják meg).

A bostoni műkorcsolya és jégtánc-világbajnokságon tartózkodó Sallay András, az International Management Group Kft. igazgatója, a nemzetközi óriáscég alelnöke a Rangadó.hu-nak annyit mondott, a futball és a Premier League nem hozzá tartozik, ám hamarosan tájékoztatást kapunk a vállalat londoni központjából.

Olvasói sztorik