Nemzetközi foci

FIFA: keményen megbüntették a Sevillát, a Twentét és a Santost

A harmadik fél tulajdonjogára vonatkozó szabályok megsértése miatt súlyos pénzbüntetést kapott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságától négy klub, közte az Európa Ligában címvédő Sevilla is.

A holland Twentét a legmagasabb mértékű, 185 ezer svájci frankos (53,2 millió forint) szankcióval sújtotta a FIFA, amely a spanyol Sevillára 55 ezer, a brazil Santosra 75 ezer, a belga St. Truidenre pedig 60 ezer svájci frankos büntetést szabott ki.

A FIFA indoklása szerint az egyesületeknek azért kell fizetniük, mert megsértették a harmadik fél tulajdonjog-birtoklására vonatkozó előírásokat, amelyek 2015. január 1-je óta vannak érvényben. A FIFA a játék feddhetetlenségét veszélyeztető tényezőnek, egyben szabályellenesnek minősítette a módszert, mert általa a befektetők átigazolásokat kényszeríthetnek ki a nyereség reményében.

A FIFA a csütörtöki bejelentése szerint a pénzbüntetésen kívül figyelmeztetésben is részesítette a most szankcionált négy klubot.

A Twentét a holland szövetség tavaly decemberben három évre eltiltotta az európai labdarúgókupáktól, mert az egyesület – még 2014-ben – eladta néhány játékosának átigazolási jogát egy külső befektetőnek.

Olvasói sztorik