Nemzetközi foci

Hodgson a Premier League-hez hasonlította az Európa-bajnokságot

Nagyon büszke arra, ahogyan az angol válogatott játszik.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Roy Hodgson szerint ahogyan a Premier League-ben, úgy a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon sem számít, melyik csapatot hányadik helyen rangsorolják.

„Mindegyik ellenfelünknek nagyon jó csapata van. Az első kalapból sorsoltak minket, de ez nem jelent semmit. Az angol élvonalban sem számít, hogy az első helyezett a másodikkal vagy a huszadikkal játszik-e” – fejtette ki az európai szövetség (UEFA) honlapjának adott pénteki interjúban a 68 éves edző, akinek együttese Oroszország, Wales és Szlovákia társaságában a B-csoportban szerepel majd a kontinenstornán.

Hodgson kitért arra is, hogy a futballfilozófiai kérdésekre csak elcsépelt válaszokat lehet adni, ezért egyszerűen azt akarja, hogy jó csapatnak nézzenek ki.

„Személy szerint nagyon büszke vagyok arra, ahogyan játszunk. Alapvetően győztes focit szeretnék látni. Remélem, a játékosok maximális önbizalommal mennek majd az Európa-bajnokságra, és képesek lesznek kihozni magukból a legjobbat” – magyarázta Hodgson.

A szövetségi kapitány szerint sokatmondó adat, hogy egyedül Anglia zárta tökéletes mutatóval a selejtezőcsoportját. „A kisebb csapatok egyre erősebbé válnak, úgyhogy a jövőben nem lesz sok példa ilyen százszázalékos mérlegre” – hangsúlyozta.

Az angol csapatokat azzal vádolták korábban, hogy lebecsülik ellenfeleiket – erre a felvetésre reagálva a tapasztalt edző elmondta, neki soha nem volt oka ilyesmire panaszkodni, vagy megkérdőjelezni a futballistái hozzáállását: „Tudom, hogy nem mindig volt jó a játékunk, de ennek sohasem a nem megfelelő hozzáállás volt az oka.”

A tréner hangsúlyozta, ő és a játékosai is nagyon jól kezelik az Európa-bajnoksággal kapcsolatos szurkolói várakozásokat. „Azt hiszem, ez az összes csapatot érinti, nem csak a miénket. Ha egyszer megkapod a válogatottat, az egész nemzet reményeinek és elvárásainak súlyát a válladon cipeled” – mondta a szövetségi kapitányi posztról.

Az angolok szombaton a világbajnok Németországgal játszanak barátságos mérkőzést Berlinben, kedden pedig Hollandiát fogadják a londoni Wembley Stadionban, de sérülés miatt többek között Wayne Rooney, Raheem Sterling, Joe Hart és Jack Wilshere is hiányzik a keretből. Hodgson korábban elmondta, hogy május 12-én hirdeti ki az Európa-bajnokságra tervezett névsorát, amit a hónap végéig kell 23 fősre szűkítenie és véglegesítenie.

A felkészülés hajrájában, május 22-én a törökök ellen lép pályára Manchesterben az angol válogatott, az ausztrálokkal öt nappal később Sunderlandben mérkőzik meg, míg a magyarok Európa-bajnoki csoportellenfelével, a portugál együttessel június 2-án játszik a Wembleyben.

Az Európa-bajnoki szereplésüket június 11-én, Marseille-ben az oroszok ellen kezdik meg az angolok, majd Lens-ban és Saint-Etienne-ben lépnek pályára június 16-án és június 20-án, a walesiek, illetve a szlovákok ellen.

Olvasói sztorik