Nemzetközi foci

Aduriz megelőzte Puskást; a norvégoknak már az észtek ellen sem megy; győztek a törökök

Számos válogatott felkészülési találkozót játszottak ma Európában, a Rangadó.hu minden érdekességről beszámol.

Nemzetközi felkészülései válogatott mérkőzések

Málta – Moldova 0-0
Észtország – Norvégia 0-0
Görögország – Montenegró 2-1
Törökország – Svédország 2-1
Dánia – Izland 2-1
Ukrajna – Ciprus 1-0
Csehország – Skócia 0-1
Olaszország – Spanyolország 1-1
Wales – Észak-Írország 1-1

Folytatódtak a válogatott felkészülési meccsek, több Európa-bajnokságra készülő csapat is pályára lépett, így a török, az izlandi és a cseh nemzeti együttes is, de csütörtökön este rendezték az Olaszország-Spanyolország találkozót is.

Málta-Moldova és Észtország-Norvégia

Négy Eb-ről lemaradó gárda csatájával indult a nap, de se a két kiscsapat, se az észtek és a kontinenstornáról miattunk lemaradó norvégok találkozóján nem született gól.

Görögország-Montenegró

A magyar csapat számára szintén ismerős Görögország Montenegró legjobbjait fogadta a görög fővárosban. A találkozó csak nevében volt barátságos, mindkét csapat nagyot harcolt a pályán, a játékvezetőnek hét alkalommal is sárga lapos figyelmeztetésben kellett részesítenie a játékosokat, ami egy tét nélküli meccsen meglehetősen szokatlan. Az összecsapáson végül 2-1-s görög siker született: Cavellasz gólját Tomasevics két perccel később még ki tudta egyenlíteni, de Karelisz 63. percben szerzett találata már megválaszolatlan maradt.

https://www.youtube.com/watch?v=zj1nbwTcO7k

Törökország-Svédország

Fatih Terim együttese az Eb-re szintén kijutó, de Ibrahimovic nélkül érkező svédekkel csapott össze. Tofun védők mögé betett labdájából Cenk Tosun egy gyönyörű gólt szerezve juttatta előnyhöz a hazaiakat az első félidőben, hiába volt azonban ez után is jóval többet a labda a törököknél, a svédek Granqvist révén a 74. percben egalizáltak. Az egyenlítés után tovább erősödtek a török rohamok, melynek eredményeként Tosun a 81. percben másodjára is betalált, így a hazaiak nyerték a találkozót.

Dánia-Izland

A 2-1 volt a késő délutáni meccsek slágereredménye, Izland, a magyar válogatott egyik leendő nyári csoportellenfele is ilyen arányban maradt alul Dánia ellen. Jorgensen a második félidő elején három perc alatt duplázott, amin Traustason csak a rendes játékidő utolsó pillanatában tudott szépíteni. A szoros végeredmény hízelgő a vendégek számára, hiszen a dán együttes ellenfelénél kétszer több lövést megeresztve 20 alkalommal vette célba az izlandi kaput, amit sok esetben csak Kristinsson bravúrjai mentettek meg a góltól.

Ukrajna-Ciprus

Érdekes ellenfelet választott magának a kontinenstornára készülő Ukrajna, Fomenko fiai ugyanis Ciprust látták vendégül. A legnagyobb sztárjaival felálló hazai együttes a várakozásoknak megfelelően végigtámadta a találkozót, és Stepanenko találatával a győzelmet is begyűjtötte a szigetország legjobbjai ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=0O6rRCHSbiE

Csehország-Skócia

A skótok alaposan meglepték a velük ellentétben Eb-résztvevő Csehországot, Ikechi Anya góljával már a 10. percben magukhoz ragadták a vezetést. Ezt követően hiába támadta végig a mérkőzést a Vrba-legénység, a szerencse nem állt melléjük, és nem sikerült bevenniük McGregor kapuját.

Wales-Észak-Írország

Nagy hajtást és küzdelmes mérkőzést hozott a szomszédvárak csatája, a Wales-Észak-Írország találkozó. Az Európa-bajnokságra történetük során első alkalommal kijutó északírek a meccs nagy részében alulrendelt szerepet játszottak – mindössze 35%-ban birtokolták a labdát -, de Cathcart 60. percben szerzett fejesével magukhoz ragadták a vezetést, és már-már úgy nézett ki, hogy a parádés selejtezősorozat után újabb skalpot gyűjtenek be. Azonban a játékvezető Williams buktatásáért büntetőt ítélt a 88. percben, amit Church magabiztosan helyezett a kapu jobb oldalába, beállítva ezzel az 1-1-s végeredményt.

Olaszország-Spanyolország

A játéknap legjobban várt találkozója kétségkívül az olaszok és a spanyolok összecsapása volt. A Squadra Azzura összeállítása 155. alkalommal kezdődött Gigi Buffon nevével, míg a spanyol válogatottban először lépett kezdőként pályára a 35 éves és 42 napos Aritz Aduriz, átadva ezzel a múltnak Puskás Ferenc rekordját, aki 34 évesen és 224 naposan fért be Spanyolország kezdő tizenegyébe.

A rangadó meglepően kevés helyzetet hozott, a spanyolok mindössze három alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel. Az olaszok sem vették össztűz alá a spanyol kaput, de két apró termetű szélső összehozta nekik a vezető találatot: Giaccherini passzát a csereként beálló Insigne vágta a kapuba a 68. percben. Sokáig nem örülhettek azonban a taljánok, a rekorddöntő Aduriz két perccel később kiegyenlített, a két futballhatalom összecsapása így végül 1-1-s döntetlennel ért véget.

Olvasói sztorik