Nemzetközi foci

Nincs kupa! Nem engednek a görögök

A görög kormány nem változtat azon a döntésén, amellyel szurkolói erőszak miatt törölte a Görög Kupa további küzdelmeit.

A nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) múlt pénteken levélben kérte a görög hatóságokat a kupa folytatásának engedélyezésére. A viadalt március 4-én törölte a görög kormány, két nappal a PAOK-Olimpiakosz elődöntő első mérkőzésén történt rendbontást követően. A vendégek 2-1-es vezetésénél a hazai szurkolók 11-est reklamáltak, majd több százan a pályára özönlöttek, és a rohamrendőrök csak könnygáz bevetésével tudták megfékezni a tömeget. Korábban szintén voltak súlyos rendbontások a görög labdarúgásban. A törlés értelmében a párharc visszavágóját, valamint a másik ágon az AEK Athén-Atromitosz elődöntőt, illetve az április 23-ára kiírt döntőt nem rendezik meg a kupában.

– Bízom benne, hogy megértik, a kormány miért nem változtatja meg a kupa törléséről hozott döntését, amellyel olyan alapvető közösségi értékeket kíván védeni, mint a rend és a béke – írta Sztavrosz Kontonisz sportminiszter-helyettes a FIFA-nak a görög médiában nyilvánosságra hozott levélben.

Az ország sportági szövetségének fellebbezését március 29-én tárgyalja a görög államtanács, amely az ország legfelsőbb bírósága. Kontonisz hangsúlyozta, a kormány nem változtat, csak akkor, ha erre az államtanács kötelezi.

– Ismét leszögezzük, hogy a görög kormány teljes mértékben tiszteletben tartja a sportszövetségek önállóságát, és nem avatkozik be azok igazgatásába vagy a sportszakmai kérdésekbe – tette hozzá Kontonisz, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a közrend fenntartása érdekében a törvény lehetőséget biztosít versenysorozatok felfüggesztésére vagy törlésére.

A kormány beavatkozásával ugyanakkor Görögország azt kockáztatja, hogy a görög csapatokat nem engednék indulni a nemzetközi sorozatokban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik