Nemzetközi foci

Terror! Köteles nem fél, de nem megy Brüsszelbe

A Belgiumban játszó magyar kapus szerint veszélybe kerülhet a bajnokság következő része.

A Rangadó.hu felhívta a Genkben élő magyar kapust, Köteles Lászlót, aki közelről éli át egy terrortámadáson átesett ország döbbenetét. Szerencsére őt és a Brüsszeltől mintegy 80 kilométerre fekvő Genk városát nem érte el a terror, de hatása alól senki nem vonhatja ki magát. Természetesen az egész ország életét, így a sportot is befolyásolta a brüsszeli merénylet.
– Úgy tudom, hogy a belga válogatott nem edz, Brüsszelben vannak, felkészülési meccset játszanának Portugália ellen március 29-én, de jelenleg nem edzenek. Nyilván megrázta őket az, ami történt. Vannak ismerőseim Brüsszelben, akikkel beszélgettem, azt mondták , teljesen kihalt a város. Pár hete volt az a lövöldözés, amikor az egyik terroristát elfogták, már azután is kevesen jártak az utcákon. Elképzelhető, ezek után mi van ott – mesélte Köteles László. A belga bajnokság a válogatott program miatt szünetel, a rájátszással folytatódna a jövő hét végén, kérdés, a történtek után ez változik-e.

– Még nem volt szó arról, elhalasztják-e a rájátszás első fordulóját, ez leginkább attól függ majd, hogy mennyi rendőr tudja biztosítani a mérkőzéseket,. Az országból az összes rendőrt Brüsszelbe rendelték, a legmagasabb fokú készültség van. Tíz nap múlva kezdődne a rájátszást, nem tudni, lesz-e elég rendőr – mondja a magyar kapus. Akinek csapata ráadásul az egyik legkiemeltebb kockázatú helyszínen lép(ne) pályára…
– Anderlechtben játszanánk, kiemelt biztonságú meccset, de nem biztos, hogy megtartják. Ugye, a harmadik brüsszeli merénylőt is épp ebben a városrészben fogták el. A belga válogatott is Brüsszelben lépne pályára, de szerintem az a találkozó is elmarad. Brüsszel Európa fővárosa, ezért sajnos benne van a terroristák látókörében. Amikor tavaly a párizsi merényletek visszhangja lecsengett, volt egy lyan érzésem, hogy a belgiumi emberek valahogy érinthetetlennek gondolták az országukat. Sajnos kiderült, hogy nincs így, és nem tudom, meg lehetett-e volna ezt valahogy előzni – fogalmaz a futballista.
– Ami Genket illeti, nincsenek jelei a pániknak, de ami történt, az azért mindenkire hat. Ide nagyon közel van a holland határ, ahol máskor minden nehézség nélkül jönnek-mennek az emberek, tegnap viszont azonnal azonnal lezárták, így Genkig ért a kocsisor – meséli Köteles.
A magyar játékos elmondása szerint, a merénylet és a róla látott feltételek minden belga emberben megmaradnak, a Genk csapatának játékosai is többet foglalkoznak most ezzel, mint bármi mással.
– Szorongás ugyan nincs, mert kicsi a valószínűsége, hogy itt történne bármi, de azért lehet érezni a csapaton a történteket. A klubnál a tévéken a hírcsatornák mennek, nem a foci. Döbbenet és letörtség érezhető. De én nem félek, az embernek ilyenkor okosan kell gondolkodnia. Egyszerűen a legfontosabb: el kell kerülnie Brüsszelt. A repülőtereket is érdemes elkerülni, inkább Eindhovenből megyünk, ha valahová repülni kell – tette hozzá Köteles László.

Olvasói sztorik