Nemzetközi foci

EL: három Fener-kiállítás, hengerelt a Braga

A Praha 3-0-ra nyert Rómában, és továbbjutott az Európa Ligában. A Manchester United kiesett.

A nyolcaddöntő visszavágóit rendezik csütörtök este az Európa Ligában.

A második számú európai sorozat legjobb 16 csapatának csatája három találkozóval indult kora este: az olasz Lazio a cseh Sparta Prahát, a német Bayer Leverkusen a spanyol Villarrealt fogadta, míg spanyol rangadót játszott a Valencia az Athletic Bilbaóval.

A Lazio úgy lépett pályára hazai környezetben, hogy akár egy gól nélküli döntetlennel is továbbjuthat: 1-1 lett az idegenbeli első meccs. A csehek azonban nekirontottak az olaszoknak: Dockal és Krejci góljaival már 2-0-ra vezettek 12 perc elteltével, a 44. minutumban pedig gyakorlatilag a továbbjutás is eldőlt, ugyanis Julis találatával már három volt közte.

Az eredmény a folytatásban nem változott: 3-0-ra nyert a Praha, és 4-1-es összesítéssel jutott tovább.

A Villarreal 2-0-ra nyert odahaza, így előnyből várta a németországi második meccset. A német rivális próbálkozott, de nem tudott mit kezdeni a spanyolok szervezett játékával: 0-0 lett a visszavágó, így a Villarreal megőrizte előnyét.

A Bilbao előnye azonban nem tartott sokáig: hiába nyert odahaza 1-0-ra, Valenciában már 37 perc után kiesésre állt. Mina a 13., Aderlan pedig a 37. minutumban talált a vendégek kapujába. A 76. percig úgy tűnt, a Valencia fordítani tud, de akkor jött Aduriz, és 2-1-re módosította az állást. Több gól nem esett, idegenben szerzett találatával így a Bilbao ment tovább.

Az esti mérkőzéseken öt alkalommal is villant a piros lap: az Anderlecht és a Sahtar összecsapása egy gólt és két kiállítást hozott – a belgáknál Mbodji, az ukránoknál Kucher mehetett idő előtt zuhanyozni. A meccset Silva 93. percben lőtt gólja döntötte el – az ukránok kettős sikerrel léptek tovább.

A Fenerbahce végül hármas emberhátrányban fejezte be a Braga elleni találkozót – és az idei Európa Liga-szereplést. Hassan és Potuk góljai után 1-1-ig volt izgalmas a meccs, majd Topalt kiállította a játékvezető a második félidő elején, onnan pedig beindult a portugál henger: Josue értékesítette a büntetőt, Stojiljkovic majd Silva góljai pedig el is döntötték a továbbjutást. A végén Potuk sem bírta, szabálytalansága után azonnali pirossal mehetett az öltözőbe, majd Sen is kiállt a törököktől – 4-1-re nyert a Braga, és megfordította a párharcot.

A Manchester–Liverpool angol rangadó 1-1-gyel zárult: Martial és Coutinho osztozkodtak a gólokon, így a Bogdán Ádámot ezúttal is nélkülöző Vörösök a kétgólos előnyüket megőrizve léptek tovább. Meglepően könnyen, 5-1-es összesítéssel lépte le az angol Tottenhamet a Borussia Dortmund. A német együttes Londonban is nyerni tudott Aubameyang duplájával – hazai részről Son Heung-Min szépített –, így kettős sikerrel lépett tovább.

Bár az első meccsen nem bírt egymással a Basel és a Sevilla, a visszavágó sima lett: Rami gólja, majd Gameiro duplája már az első félidőben kialakította a végeredményt: 3-0-ra nyert a spanyol együttes a svájciak ellen.

Európa Liga, nyolcaddöntő, visszavágók

Lazio – Sparta Praha 0-3 (0-3)

Továbbjutott: Praha (4-1)

Bayer Leverkusen – Villarreal 0-0

Továbbjutott: Villarreal (2-0)

Valencia – Athletic Bilbao 2-1 (2-0)

Továbbjutott: Bilbao (2-2, idegenben lőtt több góllal)

Anderlecht – Sahtar Donyeck 0-1 (0-0)

Továbbjutott: Sahtar (kettős győzelemmel, 1-4)

Braga – Fenerbahce 4-1 (1-1)

Továbbjutott: Braga (4-2)

Manchester United – Liverpool FC 1-1 (1-1)

Továbbjutott: Liverpool (1-3)

Sevilla – FC Basel 3-0 (3-0)

Továbbjutott: Sevilla (3-0)

Tottenham – Borussia Dortmund 1-2 (0-1)

Továbbjutott: Dortmund (kettős győzelemmel, 1-5)

Olvasói sztorik