Nemzetközi foci bajnokok ligája

Szerdán minden eldől Münchenben

A bajorok várják valamivel előnyösebb helyzetből a Juventus elleni BL-visszavágót. Simán megy tovább a Barca?

A címvédő Barcelona az Arsenalt, a Bayern München pedig a tavaly döntős Juventust fogadja a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai visszavágóin.

A két párosítás közül egyértelműen a Bayern és a Juventus összecsapása ígérkezik izgalmasabbnak, hiszen az első meccsen, Torinóban 2-2-es döntetlen született. Josep Guardiola együttese már két góllal vezetett, de a Juventus egyenlített és nyílttá tette a továbbjutás kérdését.

A Bayern története során mindössze két olyan párharcban maradt alul az európai kupaporondon, amelynek első mérkőzésén idegenben döntetlent harcolt ki. A legutóbbi ilyen az AC Milan elleni 2007-es BL-negyeddöntő volt, amelynek visszavágóját 2-0-ra nyerte az olasz együttes.

„A Juventus nagyon veszélyes ellenfél, nem fogja bánni, ha sokáig 0-0 az állás” – idézte az európai szövetség (UEFA) honlapja a bajorok csapatkapitányát, Philipp Lahmot. Nem minden csapat képes várni arra, amíg az ellenfél hibázik, de a Juventus igen. Megvan hozzá a minőség, a tapasztalat és a higgadtság a játékosaiban – tette hozzá.

A Juventus kifejezetten jó statisztikával rendelkezik a német csapatok elleni oda-visszavágós párharcokban, 16-ból mindössze háromszor fordult elő, hogy nem jutott tovább, igaz, két kupadöntőt is német klubbal szemben bukott el.

„Az első mérkőzés megértette velünk, hogy le tudjuk győzni a Bayernt” – hangsúlyozta Patrice Evra, a torinói csapat védője. Kifejtette: az első találkozó első félidejében túlzottan tisztelték ellenfelüket, de már tudják, hogy a bajor gárda sebezhető és legyőzhető. „Kettő-nullás hátránynál kezdtünk el igazából játszani. A labdarúgásban proaktívnak kell lenned, nem reaktívnak. Ezt a leckét meg kell tanulnunk, s Münchenben magunkhoz kell ragadnunk a kezdeményezést” – emelte ki.

A másik szerdai nyolcaddöntős visszavágón a címvédő Barcelona és az Arsenal párharca a papírforma alapján nem sok izgalmat ígér, ugyanis a katalánok 2-0-ra nyertek Londonban, ráadásul legutóbbi 37 mérkőzésükön nem találtak legyőzőre. Ezzel szemben a londoniak az elmúlt hetekben nem kényeztették el szurkolóikat: a Premier League-ben komoly hátrányba kerültek a listavezető Leicester Cityvel szemben, az FA Kupában pedig címvédőként kiestek a negyeddöntőben, miután hazai pályán kikaptak a Watfordtól. Arséne Wenger csapatával 2002 novembere óta először fordult elő, hogy saját közönsége előtt sorozatban három mérkőzést veszített el.

„A következő meccs mindig egy nagy kihívás, és mindig egy dráma közepén vagy. Lassan kezd olyan lenni, mint egy kabaré, holott csak elvesztettünk egy mérkőzést” – nyilatkozta Wenger. Hozzátette: szomorúak a Watfordtól elszenvedett vereség miatt, de már a következő találkozóra koncentrálnak. „Az Arsenal történetében korábban is voltak vesztes összecsapások, és a jövőben is lesz olyan, amikor kikapunk. Most összefogunk és megbirkózunk a helyzettel, s teljes hittel készülünk az előttünk álló mérkőzésre” – jelentette ki.

A statisztika is a katalánok továbbjutását vetíti előre, a Barcelona ugyanis története során 37-ből mindössze két olyan európai kupapárharcot veszített el, amelynek első mérkőzését idegenben megnyerte.

Olvasói sztorik