Nemzetközi foci

Spanyolországban a kiesés elkerüléséért harcolna a Leicester?

Várhidi Pétert arról faggattuk, hol állna az angol meglepetéscsapat a Serie A-ban, a Bundesligában és a La Ligában.

Harminc forduló, 63 pont, első hely, csaknem két győzelemnyi előny a második pozícióban álló Tottenhammel szemben. A futballvilág a hétfő este is diadalmaskodó Leicester Cityt csodálja, és egyre többen szurkolnak azért, hogy a „kiscsapat” megelőzve a topklubokat, bajnoki címet szerezzen a Premier League-ben.

A Rangadó.hu arra volt kíváncsi, hogy látja Mahrezék szárnyalását Várhidi Péter. A korábbi magyar szövetségi kapitányt játékra hívtuk, s megkértük, helyezze el az angol éllovas Leicestert Európa három nagy futballbajnokságában.

– Hogy mi a Ranieri-együttes titka? A fantasztikus csapatjáték, a ragyogó egység – magyarázta Várhidi. – A Leicesterben nincsenek világsztárok, ugyanakkor mentálisan nagyon egyben van a társaság, és ez különösen fontos Angliában. Vardyék nagyszerűen rajtoltak, ebből erőt merítettek, és a lendület azóta is kitart, olyannyira, hogy nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt az első számú aranyvárományosnak számítanak. Hozzáteszem, hasonló remeklés gyakran előfordul másutt is, ám egy idő után rendre jön a visszaesés.

Hogy a Premier League most futó idényében ez nem történt meg, az a szakember szerint nagyban betudható a riválisok gyengélkedésének.

– A Manchester United és a Chelsea visszaesése a legmegdöbbentőbb, ugyanakkor az Arsenal, a Manchester City és a Liverpool is képtelen tartósan jó formát futni – tette hozzá a tatabányai sportigazgató. – Az angol sztárcsapatok az egyéniségekre építve értek el kiemelkedő eredményeket, azonban most alig-alig akad kimagasló teljesítmény. Jellemző, hogy az európai topklubok mostanában a legkevésbé sem kapkodnak az Angliában szereplő futballistákért. A Leicester City jó kis csapat, de a remeklése tökéletesen rámutat az angol foci „erejére”, vagyis erőtlenségére.

Természetesen sosem derül ki, hogy a „rókák” mire mennének Spanyol-, Olasz-, vagy Németországban (ősztől a BL-ben majd összemérhetik az erejüket), így Várhidi Péter a játék kedvéért helyezte el a társaságot a három nagy bajnokságban.

– Érzésem szerint az ötödik-hatodik pozíció környékén állnának a Serie A-ban, a Juvét, a Napolit, vagy az Intert semmi esetre sem tudnák megelőzni – vélekedett az edző. – A Bundesligában legfeljebb jó középcsapat lehetne a Leicester, a kilencedik-tizedik helyre raknám, Spanyolországban viszont ennél is hátrébb. Ki nem esne, de az első tíz közt tuti nem találnánk, a 12-14. helyezés tűnne reálisnak számára.

Olvasói sztorik