Nemzetközi foci bajnokok ligája

Tizenegyesek döntöttek Madridban, a City 0-0-val jutott tovább

Újabb két csapattal bővült a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének mezőnye.
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók
Atlético Madrid – PSV Eindhoven 0-0
Továbbjutott: Atlético (tizenegyesekkel 8-7)
Manchester City – Dinamo Kijev 0-0
Továbbjutott: Manchester (3-1)

Az Atlético Madrid és a PSV csatája 0-0-ról, a Manchester City és a Dinamo Kijev párharca 3-1-es angol vezetésről folytatódott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Folyamatosan frissülő cikkünkben ezúttal is követtük a kedd esti eseményeket:

Tizenegyesekkel a legjobb nyolc között az Atlético Madrid is! A spanyol együttes a Paris Saint-Germain, VfL Wolfsburg, Benfica, Real Madrid négyeshez csatlakozott. Szerdán teljes lesz a negyeddöntő mezőnye.


Ennyi gól még soha nem született a BL-ben/BEK-ben tizenegyes-párbaj során, selejtezőben sem.

Luciano Narsingh-nek a kihagyott tizenegyes kapura lövése volt a 4. labdaérintése a meccsen…

Narsingh ront! Kapufa! Juanfran eldönti! (8-7).

Arias sem ront, de Filipe Luís sem… (7-7).

Hatodik kör: Lestienné bent, Gimenezé bent (6-6).

Moreno idegőrlő ötödikje is a kapuban, de Torres sem ront (5-5).

Bruma és Saul is belövi, (4-4).

Pröpperé bent – a kapufa is segített neki –, majd Koke középre vágta be (3-3).

Guardado és Gabi sem ront (2-2).

Az első körben Oblak beleért, de Van Ginkel végül belőtte; Griezmann sem hibázott (1-1).


0-0! Tizenegyesek döntenek.

57%-ban birtokolta a labdát, a kapuralövéseket pedig 24-9 arányban nyerte az Atletico, de hiába játszottak nagy fölényben a spanyolok.


Sokat hibáznak a csapatok… alighanem fejben már a tizenegyes-párbajra készülnek. Még két perc.


Alig kilenc perc van még a hosszabbításból. Ha nem esik gól, tizenegyesek döntenek.


Az első 15 perc sem hozott gólt a hosszabbításban.


A City fennállása során először negyeddöntős a BL-ben. Egyben a hetedik angol csapat, amely bejutott a nyolc közé. Csak a franciák és a spanyolok mondhatják el magukról, hogy hét különböző klubcsapatuk is negyeddöntős volt a BL-ben.

Ez a Manchester City ötödik idénye a BL-ben. Csak a Sahtar Donyeck, a Galatasaray és a PSV csapatainak kellett többet várniuk nyolc közé jutásra.


Négy perc telt el a hosszabbításból: veszélyes Atléti-szögletet úszott meg a PSV.


Vége a másik meccsnek! A Manchester City a 0-0-s döntetlennel továbbjutott – 3-1 lett összesítésben (ugyanilyen arányban nyerte meg a kapura tartó lövések „csatáját” a Kijev Manchesterben…)

Vége a rendes játékidőnek! 0-0 lett az Atlético–PSV, így jön a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Történelmi meccs: a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában még sohasem fordult elő, hogy két 0-0-t játszottak a csapatok.


Torres majdnem megszerezte a vezetést a madridiaknak a 86. percben, ám a PSV kapusának ma nem lehet gólt lőni. Ha így marad, jöhet a hosszabbítás…


Csak mondani kellett: Navas 14 méterről bombázott, a labda a jobb kapufa tövén csattant a 61. percben!


A spanyol bajnokság most futó idényében 14 összecsapás közül mindössze kétszer – a Sevilla és a Villarreal ellen – fordult elő, hogy az Atlético nem szerzett gólt hazai környezetben, ugyanakkor a BL-ben eddig egyetlen rivális sem úszta meg kapott találat nélkül.


Az előző ziccer ellenére az Atleticónak jóval több lövése (13) volt eddig az este folyamán, mint a PSV-nek, a Citynek és a Kijevnek összesen (5).

A Manchester City – Dinamo Kijev találkozó első 60 percében egyetlenegy kaput eltaláló lövés sem akadt.


Kapufa! Mekkora PSV-helyzet maradt ki az 58. percben! Locadia lövését Oblak bravúrral ütötte a kapufára, majd De Jong fejelhette volna be a kipattanót.


Fernández helyén Fernando Torres lép pályára Madridban az 56. percben – a rendes játékidőben dönteni akar az Atlético…


Bár az eddigi játék alapján nehezen elképzelhető, a statisztika szerint lesz gól Manchesterben: a City történetének 35 Bajnokok Ligája meccséből még egy sem végződött nulla-nullára.


Elkezdődtek a második félidők!


Szünet Madridban (0-0) és Manchesterben (0-0) is. Ha így marad, a spanyol–holland csatán hosszabbítás következne, míg a City őrzi 3-1-es előnyét.


A City-sztár Agüero az első 35 percben nem találkozott a labdával a tizenhatoson belül. Viszont övé volt a találkozó első lövése 22 méterről, ami nagyjából hét méterrel kerülte el az ukránok kapuját.


A 44. percben tűzijáték a PSV-kapu előtt: egymás után három Atlético-lövést is az ötösön blokkoltak a védők.


Rájár a rúd az angolok védőire, Otamendi meccse is véget ért, a helyére Demichelis érkezett a 24. percben.


Telt ház van a madridi Vicente Calderón-stadionban, vagyis csaknem 55 ezer szurkoló figyeli a meccset a helyszínen. Ez a nyolcadik ilyen alkalom ebben az idényben.


Nem sok hiányzott az Atlético–PSV párharc első góljához: Griezmann a 15. perben kapott szinte elronthatatlan labdát, ám öt méterről Zoet kapusba lőtt.


Kényszerű csere a Citynél: a combját fájlaló Kompanyt Mangala váltotta a hetedik percben.

Mangala egyébként január hatodika óta először került pályára tétmeccsen.

A BL történetében soha nem kellett még olyan korán lecserélni csapatkapitányt, mint most Kompanyt.


Hihetetlen sokat szerelnek az Atlético-játékosok az idei BL-ben: 133 párharcot nyertek meg idáig, ami toronymagasan a legtöbb a mezőnyben.


Kezdődnek a meccsek!


A manchesteriek legutóbbi hat találkozójukból ötöt sikerrel vettek a BL-ben, ha ma is nyernek, akkor ez lesz a klub legjobb szériája a sorozatban.


A City a legutóbbi 17 hazai BL-meccsén csak egyszer nem kapott gólt.


A Manchester City gólfelelőse, Sergio Agüero a legutóbbi 17 BL-meccsén – amikor kezdő volt – 16-szor volt eredményes.


A Kijev kezdő tizenegye: Sovkovszkij – Miguel Veloso, Antunes, Dragovic, Jarmolenko, Harmas, Gusev, Vida, Bujalszkij, Khacheridi


A PSV velük harcol idegenben a továbbjutásért: Zoet – Isimat-Mirin, Moreno, Arias, Bruma, Pröpper, Guardado, van Ginkel, de Jong, Locadia


A madridi együttes a legutóbbi 13 hazai BL-meccsén 11-szer gólt sem kapott.


Az Atlético így kezd a PSV ellen: Oblak – Juanfran, Gimenez, Godin, Filipe Luis – Augusto, Gabi, Saul, Koke, Carrasco – Griezmann


A Manchester City kezdőcsapata: Hart – Zabaleta, Kompany, Otamendi, Clichy, Fernando, Touré, Fernandinho, Navas, Silva, Agüero


Tovább rontja a Kijev esélyeit, hogy sosem nyert angol csapat ellen idegenben az európai kupákban. Két döntetlen mellett 11-szer kapott ki.


Az Atlético Madrid és a Manchester City az esélyes a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcainak keddi visszavágóin.

A 2014-ben döntős madridi együttes gól nélküli hollandiai döntetlen után fogadja a PSV Eindhovent, és történelmi sikerre készül, hiszen korábban mind a négy oda-visszavágós párharcában elbukott aktuális németalföldi ellenfelével szemben.

A statisztika egyértelműen Diego Simeone tanítványainak sikerét vetíti előre, mivel a spanyol bajnokságban a Vicente Calderón Stadionban ebben az idényben csupán egyetlen csapat, a BL-címvédő FC Barcelona tudott diadalmaskodni. E vereség mellett a Primera Divisiónban tíz győzelem és három döntetlen tartozik az együttes mérlegéhez. Igaz, a BL-ben a csoportkörben a Benficának is sikerült a Barcához hasonlóan nyerni az Atlético otthonában.

Az Atlético Madrid története során 12 olyan európai kupapárharcot vívott, amelynek első felvonásán idegenben döntetlent ért el. Ezek közül csak kettőt, az UEFA Kupa 1974–1975-ös idényében a Derby County ellenit, illetve a BL 1996–1997-es szezonjának negyeddöntőjében az Ajax Amsterdammal vívottat bukta el összesítésben.

A PSV Eindhoven 2007 óta először szerepel az egyenes kiesés szakaszban, és most valóságos csodára lenne szüksége a továbbjutáshoz, miután a csoportkörben mindhárom idegenbeli találkozóját, a CSZKA Moszkvával, a VfL Wolfsburggal és a Manchester Uniteddel szembenit is elvesztette. Emellett a holland csapat története során még soha nem nyert Spanyolországban európai kupamérkőzést, igaz, most egy többgólos döntetlen már sikert, azaz továbbjutást jelentene számára.

A másik keddi nyolcaddöntős párharc visszavágója simának ígérkezik, hiszen a Manchester City az első mérkőzésen 3-1-re nyert a Dinamo Kijev otthonában. Az angol csapat története során először lehet ott a legjobb nyolc között. Erre nagyon jó esélye van, mivel ukrán ellenfele még soha nem nyert európai kupamérkőzést a szigetországban, pedig már 13 alkalommal próbálkozhatott.

Manuel Pellegrini, a Manchester City szezon végén távozó chilei vezetőedzője a Villarreal (2005–2006 és 2008–2009), s a Málaga (2012–2013) után a harmadik csapatával lehet BL-negyeddöntős.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik