Nemzetközi foci

Puskás Ferenc az elmúlt száz év leghíresebb magyarja

Rangadó
Rangadó

2016. 03. 07. 09:16

Statisztikai adatok is alátámasztják, mennyire jelentős személy volt Öcsi bácsi.

Köztudott, hogy Puskás Ferenc nevét szinte mindenhol ismerik. Száz és száz történetet hallhatunk róla, amint a külföldön járó magyarról kiderül, hogy honnan is érkezett – azonnal a legendás Száguldó Őrnagy neve ugrik be mindenkinek, legyen az sportoló, politikus vagy épp egy taxisofőr.

Nos, Puskás Ferenc népszerűsége és ismertsége most már statisztikai adatokkal is alátámasztott. A Pantheon nevű weboldal ugyanis bonyolult mérések alapján az egész világ jelentős személyeiről egyfajta ranglistát hozott létre.

A számítás egyik alapja a Wikipédia internetes enciklopédia, a másik pedig bizonyos Charles Murray 1950-es összefoglaló könyve az emberiség művészeti és tudományos eredményeiről, tevékenységéről. Mivel ez utóbbi a futballisták megítélésben nemigen segít, egyértelmű: labdarúgóink ismertségét a Wikipédia adatai alapján rangsorolták. A Pantheonon az számít magyarnak, aki a mai Magyarország területén született.

Ez a kalkuláció két adatot vesz alapul: az egyes személyekről létrehozott Wikipédia-oldalak száma (vagyis, hogy hány különböző nyelven létezik szócikk róluk), illetve azok oldalletöltéseinek mennyisége, időbeli eloszlása, különös tekintettel a nem angol szócikkekre. A számítás pontos mikéntjéről mélységekben itt lehet olvasni.

Az eredményekre rápillantva azonnal feltűnik az, hogy a magyar születésű ismert személyek közül politikusaink mellett abszolút kiemelkedik a futballisták száma. Hazánk elmúlt 100 évének 33 híres szülötte közül hatan is a futballisták közül érkeztek, Kassai Viktor játékvezetővel kiegészülve pedig heten képviselik a focit.

Amíg például a különböző művészeti ágak képviselői közül csak Solti György karmester, Gábor Zsazsa színész és Sándorfi István festő került fel a listára, addig sportolóból a sakknagymester Polgár Judit és a bokszoló Papp László mellett szerepel a már említett Kassai, valamint Gera Zoltán, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Fehér Miklós, valamint Albert Flórián, Kubala László, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc.

Az összes magyar közül Kertész Imre Nobel-díjas írót hajszállal megelőzve Puskás Ferenc ismertségi indexe a legmagasabb, de a 9. helyen van még Kocsis Sándor is.

A teljes világot tekintve Puskás Ferenc jelenleg az elmúlt száz év 185. legjelentősebb figurája, a sportolók közül pedig egyenesen az ötödik – Muhammad Ali ökölvívó mellett csak három labdarúgó híresebb nála: Pelé, Beckenbauer és Garrincha. Ugyanezen a listán Kocsis a 30., Kubala a 34., Albert Flórián a 62. helyet foglalja el.

Az adatokból természetesen még ezernyi érdekesség leszűrhető, ezért érdemes a Pantheon oldalán tovább böngészni (a történelem kezdetétől fogva egyébként Attila, a Hun a leghíresebb magyar).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2018. március 22.
Bíró Bence, miután gólt szerzett az U21-es labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõben játszott Magyarország - Ciprus mérkõzésen a Hidegkúti Nándor Stadionban 2018. március 22-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.