Nemzetközi foci

Puskás Ferenc az elmúlt száz év leghíresebb magyarja

Statisztikai adatok is alátámasztják, mennyire jelentős személy volt Öcsi bácsi.

Köztudott, hogy Puskás Ferenc nevét szinte mindenhol ismerik. Száz és száz történetet hallhatunk róla, amint a külföldön járó magyarról kiderül, hogy honnan is érkezett – azonnal a legendás Száguldó Őrnagy neve ugrik be mindenkinek, legyen az sportoló, politikus vagy épp egy taxisofőr.

Nos, Puskás Ferenc népszerűsége és ismertsége most már statisztikai adatokkal is alátámasztott. A Pantheon nevű weboldal ugyanis bonyolult mérések alapján az egész világ jelentős személyeiről egyfajta ranglistát hozott létre.

A számítás egyik alapja a Wikipédia internetes enciklopédia, a másik pedig bizonyos Charles Murray 1950-es összefoglaló könyve az emberiség művészeti és tudományos eredményeiről, tevékenységéről. Mivel ez utóbbi a futballisták megítélésben nemigen segít, egyértelmű: labdarúgóink ismertségét a Wikipédia adatai alapján rangsorolták. A Pantheonon az számít magyarnak, aki a mai Magyarország területén született.

Ez a kalkuláció két adatot vesz alapul: az egyes személyekről létrehozott Wikipédia-oldalak száma (vagyis, hogy hány különböző nyelven létezik szócikk róluk), illetve azok oldalletöltéseinek mennyisége, időbeli eloszlása, különös tekintettel a nem angol szócikkekre. A számítás pontos mikéntjéről mélységekben itt lehet olvasni.

Az eredményekre rápillantva azonnal feltűnik az, hogy a magyar születésű ismert személyek közül politikusaink mellett abszolút kiemelkedik a futballisták száma. Hazánk elmúlt 100 évének 33 híres szülötte közül hatan is a futballisták közül érkeztek, Kassai Viktor játékvezetővel kiegészülve pedig heten képviselik a focit.

Amíg például a különböző művészeti ágak képviselői közül csak Solti György karmester, Gábor Zsazsa színész és Sándorfi István festő került fel a listára, addig sportolóból a sakknagymester Polgár Judit és a bokszoló Papp László mellett szerepel a már említett Kassai, valamint Gera Zoltán, a tragikus hirtelenséggel elhunyt Fehér Miklós, valamint Albert Flórián, Kubala László, Kocsis Sándor és Puskás Ferenc.

Az összes magyar közül Kertész Imre Nobel-díjas írót hajszállal megelőzve Puskás Ferenc ismertségi indexe a legmagasabb, de a 9. helyen van még Kocsis Sándor is.

A teljes világot tekintve Puskás Ferenc jelenleg az elmúlt száz év 185. legjelentősebb figurája, a sportolók közül pedig egyenesen az ötödik – Muhammad Ali ökölvívó mellett csak három labdarúgó híresebb nála: Pelé, Beckenbauer és Garrincha. Ugyanezen a listán Kocsis a 30., Kubala a 34., Albert Flórián a 62. helyet foglalja el.

Az adatokból természetesen még ezernyi érdekesség leszűrhető, ezért érdemes a Pantheon oldalán tovább böngészni (a történelem kezdetétől fogva egyébként Attila, a Hun a leghíresebb magyar).

Olvasói sztorik