Nemzetközi foci

Messi, a háromszázas földönkívüli

Újabb mérföldkövet lépett át a Barcelona sztárja, kérdés, rajta kívül lesz-e valaki valaha is tagja az új csoportjának: Európában egyetlen csatár volt, aki idáig jutott.

Kapcsolódó cikkek

Lionel Messi a hét végén nem kapura lőtte, hanem legurította a 11-est – ilyet sem sokan csináltak meg eddig a futball történetében. A Celta elleni pimaszságot sokan sokféleképp magyarázták, elhangzott az a verzió is: egyszerűen nem akarta, hogy háromszázadik bajnoki gólja büntetőből szülessen. Ha nem is vehető komolyan ez a magyarázat (akkor miért nem engedte át simán másnak?), jelzi, hogy Messivel kapcsolatban már szinte kevés a józan észre hagyatkozni. Amit ő művel, az szinte felfoghatatlan.

Aztán tegnap este természetesen megszületett a 300. gól, majd rögtön a 301. is, a Gijon elleni, korábbról elhalasztott mérkőzésen. És nem tizenegyesből. Messi tovább írta a rekordok könyvét, ma még elképzelni is nehéz, hány fejezetet fog hozzátenni. Huszonnyolc éves, tizenegy éve játszik a spanyol élvonalban és nagyjából kilenc éve folyamatosan a csúcson, bár voltak kisebb hullámvölgyei, de itt elsősorban arra a rövid időszakra szokás gondolni, amikor Cristiano Ronaldóhoz képest éppen nem az ő mutatói voltak a jobbak – mert minden más összehasonlításban az argentin zseni a felülmúlhatatlan csúcs.

Az első bajnoki gólját 2005. május 1-én lőtte, Ronaldinho passzából – azóta legalább kétszer kicserélődött körülötte a csapat legjava, nincs már a sokfogú brazil, nincs Eto’o, Henry, Deco, Xavi, az egyszeri vetélytárs Ibrahimovic, van mellette két osztályon felüli, elképesztő világklasszis csatártárs, Neymar és Suárez, a kispadon Frank Rijkaard óta a sokadik Barca-edző. Egyvalami nem változott: Messi csak ontja és ontja a gólokat. A spanyol örökranglistán rég lehagyta már Telmo Zarrát, aki a futball hőskorában hozta össze 251 gólját, 15 év alatt (őt hamarosan Cristiano Ronaldo is megelőzi). De tegnap estig így is egy „klubban” volt vele, a La Ligában kétszáz fölé jutottak kilenc fős klubjában. Mostantól azonban létrejött az új kaszt, az egyszemélyes Messi-osztály: a háromszáz (plusz) gólosoké.

És ebbe nem biztos, hogy valaha is követni fogja valaki Lionel Messit. Az egyetlen aktív játékos, aki hozzá mérhető, Cristiano Ronaldo jelenleg 246 gólnál tart (tegyük hozzá: kevesebb idő alatt lőtte ezeket, mint Messi, hiszen ő 2009-ben debütált a La Ligában, meccs/gól mutatója jobb is az argentinénál). A 31 éves Ronaldo a hiányzó 54 gólt akkor tudná összehozni a következő másfél idényben, ha a káprázatos 1,09-es meccs/gól átlagát még tovább javítaná. A jelenlegi szezonból még 14 mérkőzés van hátra, a következőben jön újabb 38 – Ronaldónak legalább egyszer mindegyiken be kellene találnia, hogy egyáltalán megközelítse a háromszázat. Miközben idén visszaesett a tavalyihoz képest a termelésben. És kérdés, meddig tervez a Realban.

Messi tehát egyelőre egymaga tagja a háromszázasok klubjának, legalábbis Spanyolországban – hogy azért még legyen előtte kihívás, egyetlen topbajnokság van, ahol az örökös gólrekorder nála is többet lőtt. Nyilván sokan kitalálják, a Bundesligáról és Gerd Müllerről van szó. A német nemzet bombázója 1965 és 79 között 365 gólt szerzett a bajnokságban. Az olasz, angol, francia ligák ranglistáinak vezetői: Silvio Piola, Alan Shearer és Delio Onnis nem érték el a háromszázas határt. Messi, nem nagyon lehet kétség felőle, ha egészséges marad, pár éven belül megdönti Müller rekordját is – akkor már csak a dél-amerikai ligák, némileg megbízhatatlanul vezetett statisztikáiban kereshetünk neki „ellenfelet”. Vagy ott sem.

Lehet, nem is érdemes számolgatni vele kapcsolatban, egyszerűen elég élvezni a játékát (hiszen például a gólpasszairól vagy a nem góllal végződő káprázatos megoldásairól most nem is beszélünk) – de azért, a statisztikák barátainak álljon itt néhány rekord, csupán töredéke az összesnek, ami Lionel Messi góltermésével kapcsolatos.

Lionel Messi néhány rekordja

Ő minden idők legeredményesebbje a spanyol bajnokságban (301 gól).
Ő lőtte a legtöbb gólt az El Clásicók történetében (21).
Ő lőtte a legtöbb gólt a barcelonai derbiken (Barca-Espanyol, 15).
Ő lőtte (holtversenyben másokkal) a legtöbb gólt európai Szuperkupa-döntőkön (3).
Ő lőtte a legtöbb gólt spanyol szuperkupa-döntőkön (11).
Ő a legeredményesebb a klubvilágbajnokságokon is, holtversenyben (5).
Ő lőtte egy naptári évben a legtöbb gólt bajnoki és válogatott meccseken (2012-ben, 91 gól).
Csak a klubmeccseket nézve is övé a naptári rekord (2012, 79 gól).
Minden klub-sorozatot beleértve a legtöbb gól egy szezonban (2011-12, 73 gól).
Legtöbb bajnoki góllal gólkirály a spanyol liga történetében (2011-12, 50 gól).
Leghosszabb gól-sorozat a liga történetében: 21 meccsen egymás után, 33 gól (2012-13).
A Bajnokok Ligájában egyedüliként ötszörös gólkirály, négyszer zsinórban (2009-12).
A Barcelonában eddig hivatalos mérkőzésen összesen 438 gólt lőtt.
(A felsorolás korántsem teljes, az összes rekordját például ide kattintvalehet megtekinteni.)

Olvasói sztorik