Nemzetközi foci bajnokok ligája

Csak ontják a gólokat, és nem nyernek BL-t

Zlatan Ibrahimovic a Chelsea ellen (is) betalált – nála csak egyetlen csatár lőtt több gólt a Bajnokok Ligájában. Mármint azok közül, akik egyszer sem emelhették fel a trófeát.

A Messi-Cristiano Ronaldo időszámítás előtt (talán néhányan még emlékeznek rá) sokáig Raúl, Sevcsenko, Filippo Inzaghi vagy Thierry Henry váltogatta egymást a Bajnokok Ligája örökös góllövőlistájának élmezőnyében. Korszakos csatárok, akik góljaikkal hozzásegítették csapatukat sok címhez, többek között a BL elnyeréséhez is. (Raúl két megnyert döntőben is betalált a Real Madrid csatáraként, Inzaghi pedig duplázott a Milan 2007-es győztes fináléjában.) Messi és Ronaldo aztán a világ legtermészetesebb módján döntögette a gólcsúcsokat, miközben nyerték a döntőket is (Messi négyszeres, CR kétszeres BL-győztes).

Ám vannak olyan extraklasszisok is, akik hiába lődözték, lődözik szakmányban a gólokat, eddig egyszer sem emelhették magasba a legrangosabb klubtrófeát. És nem okvetlenül azért, mert nem elég jó csapatban játszottak, hiszen a klasszis csatárokat általában a legjobb klubok igazolják le. Érdemes szemezgetni, a valóban csodálatos támadók közül ki miért maradt le (eddig) a nagy álomról.

Zlatan Ibrahimovic esete az egyik legnagyobb rejtély, ámbár a svéd zsenit kevésbé kedvelők között népszerű a vélemény, hogy egyáltalán nem véletlen és nem balszerencse, hogy Zlatant eddig elkerülte a becses trófea. A Chelsea ellen kedd este már negyvenhatodik (!) gólját lőtte a BL-ben az egykor a Juventusban, Interben, Barcelonában és Milanban is játszó, ezekkel BL-főtáblán megforduló csatár. Kitűnő csapatokban, fantasztikus társak között fordult meg, sosem maradt adós a gólokkal – csak éppen a legfontosabb meccseken nem jött össze neki semmi. Kritikusai szerint egyszerűen nem az ő műfaja a legnagyobbak ellen villogni – miközben klubjaival szinte mindig bajnok volt, nemzetközi porondon eredménytelen maradt. Lehet, az idei PSG az egyik utolsó esélye, hogy kinyújtsa a kezét a BL-serleg felé.

Zlatannál is több gólt lőtt azonban a hollandok egykori lesipuskás klasszisa, Ruud van Nistelrooy, aki ötvenhatszor zörgette meg az ellenfelek hálóját – ráadásul olyan bombaerős csapatokban játszva, mint a Manchester United és a Real Madrid. De hiába: amíg Angliában szerepelt, a Vörös Ördögök elbotlottak a küszöbben, amikor pedig 2008-ban megnyerték a BL-t, Nistelrooy már a Real játékosa volt. Itt is utolérte a végzet: bajnok lett, gólkirály lett, csak a BL-győzelem nem jött össze neki, mert ebben az időszakban a királyi gárda képtelen volt túljutni – a nyolcaddöntőn…

Vannak persze olyan klasszisok, akik még nem kell, hogy elkeseredjenek, mert elméletileg megvan az esélyük, hogy BL-t nyerjenek: Ibrahimovicnak a koránál fogva már egyre kevesebb, de például a rangsorunk harmadik helyén álló Robert Lewandowski (aki eddig kereken harminc gólnál jár a főtáblán) akár idén megnyerheti a serleget. A Dortmunddal egy vesztes fináléja van, a Bayernnel pedig csak az elődöntőig jutott, miközben megállás nélkül lövi a gólokat – nem rajta múlt eddig sem, hogy összejöjjön a siker. A 2013-as Dortmund-ezüst idényében tíz gólig jutott, idén eddig hetet lőtt a bajoroknál, de vajon leiratkozik-e májusban a peches gólvágók listájáról?

David Trezeguet és Hernán Crespo sem akármilyen csatárok voltak: a francia 29, az argentin 25 gólig jutott az elitligában, mindketten játszottak bukott fináléban, sőt Crespo gólt is lőtt: 2005-ben azzal vezetett már 3-0-ra a Milan a Liverpool ellen, mégsem nyert, így újabb klasszis gólvágónak maradt örökre némi hiányérzete. Trezeguet a világ legpechesebb csatárainak egyike: aki Bajnokok Ligája- és vb-döntőt is veszít a csapatával 11-es párbajban, arra mit mondhatnánk?

A közelmúlt klasszisai közül emlékezzünk meg a 29 gólos Roy Makaayról, aki a Bayern Münchennel maradt le a nagy álomról; Robin Van Persie-ről, aki sem az Arsenalban, sem a Manchester Unitedben nem tudta átlépni a küszöböt (vagy a saját árnyékát); Sergio Agüeróról, aki még szaporíthatja 21 eddigi BL-gólját, de napjaink egyik legjobb befejezőcsatárként is csak álmodhatott mostanáig még egy elődöntőről is – és végül a nemrég ötvenedik születésnapját ünneplő brazil Romárióról, aki nem túl sok idényt töltött az elitligában, de összehozott 21 gólt – aztán az egyik legerősebb csapattal, ami valaha létezett, nagyon elhasaltak a ’94-es döntőben.

A góllövés és a győzelem tudománya nem okvetlenül ambivalens egymással, ez régi igazság – de az esetek többségében mégis igazságtalannak érezhetjük, hogy a csapataik végső sikeréért gólok tucatjait lövő klasszisok közül sokan sosem emelhették fel a nagyfülű serleget. Persze nyilván lehetne sorolni olyan csatárokat is, akik BL-győztesek – miközben kis túlzással pályafutásuk alatt összesen nem lőttek annyi gólt, mint az itt felsoroltak csak a Bajnokok Ligájában…

A Bajnokok Ligája legjobb, BL-győzelem nélküli góllövői*

1. Ruud Van Nistelrooy 56 gól
2. Zlatan Ibrahimovic, 46 gól
3. Robert Lewandowski, 30 gól
4-5. Roy Makaay, David Trezeguet, 29 gól
6-8. Mário Jardel, Hernan Crespo, Robin V. Persie, 25 gól
9-10. Sergio Agüero, Szerhij Rebrov, 21 gól
*A BEK-kiírásokat, illetve a selejtezőkben lőtt gólokat nem vettük figyelembe.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik