Nemzetközi foci

Kocsmákat sarcolhat meg az MTVA az Eb-meccsekkel

Ahol nyilvános vetítést szerveznek, ott fizetnie kell a tulajdonosnak.

A magyar labdarúgó válogatott kijutása az Európa-bajnokságra alaposan fellendíthetné nyáron a vendéglátóhelyek forgalmát, hiszen várhatóan sok ezren mennek majd közös programként kocsmákban, vendéglőkben, kivetítőkön nézni a magyar meccseket. csakhogy nem biztos, hogy megtehetik. A 444.hu információ szerintugyanis a tornát közvetítő MTVA pénzt követel azoktól a vendéglátóhelyektől, amelyek tévén vagy kivetítőn szeretnék leadni az Európa-bajnokság meccseit.

Az MTVA azt állítja, az Eb közvetítési jogai mellett megvették a nyilvános kivetítések kizárólagos jogát is, ezért bárki, aki Magyarország területén nyilvános programként meccs-vetítést tartana, csak az ő beleegyezésükkel, díj fizetése ellenében teheti meg.
A vendéglátó egységeknek küldött levél szerint nyilvános vetítésnek számít minden olyan esemény, amelyen három feltétel bármelyike teljesül: 1. belépődíjat szednek, 2. az eseménynek van külön szponzora, 3. “a vetítéshez bármilyen bevételszerzéssel járó, vagy bevételszerzésre alkalmas kereskedelmi tevékenység kapcsolódik, ideértve például: étel/ital árusítását, termék, márkanév promócióját, egyéb rendezvények népszerűsítését.”
A köztévé már korábban is tervezte hasonló jellegű megszorítások bevezetését, például a 2014-es világbajnokság ideje alatt is, ám akkor végül elállt e tervétől. kérdés, idén is megteszi-e, illetve, hogyan lehet ellenőrizni minden egyes vendéglátó helyiség esetében a szabály betartását.
Az UEFA a nyilvános kivetítésekért járó díjakat az egész világon maga igyekszik beszedni egy marketingcégen keresztül. A szövetség honlapja szerint ugyanakkor nem kérnek pénzt azoktól a helyektől, amelyek befogadóképessége kevesebb mint háromszáz fő, és se belépőt nem szednek, se szponzoruk nincsen.

Olvasói sztorik