Nemzetközi foci

Az amerikai labdarúgókat is aggasztja a betegség

Az olimpiai és világbajnoki címvédő amerikai női labdarúgó-válogatott kapusa, Hope Solo kijelentette, hogy ha most kellene elindulniuk a riói ötkarikás játékokra, ő a zikavírus miatt nem utazna el.

Az Egyesült Államok legjobbjai szerdán kezdik meg szereplésüket az észak- és közép-amerikai régió (CONCACAF) olimpiai selejtezőtornáján, amelyen házigazdaként lépnek pályára, a mérkőzéseknek a texasi Frisco és Houston ad otthont. A tornát megelőző sajtótájékoztatón Jill Ellis szövetségi kapitány elárulta, hogy a fertőző betegség állandó beszédtémát szolgáltat a csapatnál.

– Szeretném, ha mindez nem terelné el a figyelmünket a tornáról. Még nem jutottunk ki, úgyhogy egyelőre ne beszéljünk Rióról. Most a meccsekre próbálunk összpontosítani, a hídon majd akkor kell átmennünk, amikor odaérünk. Ettől függetlenül tény, hogy ez már globális probléma, de rengeteg dolog történik a színfalak mögött, és az emberek ugyan nem tudják, de bennünket megfelelően tájékoztatnak, és biztonságban vagyunk – fogalmazott a januári FIFA-gálán a legjobb női edzőnek választott Ellis.

Hope Solo, az amerikaiak kapusa a Sports Illustrated című lapnak elmondta, hogy aggódik a vírus miatt, és ha most kellene elindulniuk az olimpiára, ő nem utazna el. Alexandra Morgan, a válogatott csatára is elismerte, hogy ijesztő dolognak tartja a zikavírust, amiről sokan egyelőre szinte semmit nem tudnak, pedig rendkívül veszélyes, különösen azoknak a nőknek, akik a következő években gyermeket terveznek.

A jövő vasárnapig tartó texasi tornán nyolc csapat vesz részt, ezek közül a két döntős lehet ott a 12-es olimpiai mezőnyben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

A riói szervezők ugyanakkor két hete jelezték: mivel a játékok augusztusi időpontja az ottani télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

Olvasói sztorik