Nemzetközi foci

Négy Eb-résztvevő szövetséggel találkozott az MLSZ

A visegrádi országok találkoztak Bécsben. Eldőlt, hogy Gianni Infantinót támogatják a FIFA elnökválasztásán.

Negyedik alkalommal rendezték meg a visegrádi országok labdarúgó-szövetségeinek találkozóját, ezúttal Bécs adott otthont a szakmai konferenciának – számolt be az MLSZ honlapja.

Az elmúlt három évben még öt labdarúgó-szövetség vezetői vettek részt a Visegrádi Országok labdarúgó-konferenciáján, idén viszont egy hatodik taggal is kiegészült a partnerségi találkozó, a magyar, az osztrák, a cseh, a szlovák és a lengyel mellé a liechtensteini szövetség is csatlakozott a társuláshoz. Ahogyan az elmúlt három évben hagyománnyá vált, idén is a legmagasabb szinten képviseltették magukat a szövetségek, magyar részről dr. Csányi Sándor elnök és Berzi Sándor alelnök utazott el a bécsi találkozóra.

A Visegrádi Hatok évente megrendezett konferenciájának célja, hogy minden résztvevő fél profitálhasson a tartalmas, szakmai együttműködésből, a szövetségek egymás tapasztalatait is felhasználva adhassanak választ a sportág aktuális kihívásaira, ezzel erősítve labdarúgásukat.

A találkozón a házigazda osztrákok részéről Willi Ruttensteiner sportigazgató mutatta be a szövetség fejlesztési programjának szakmai oldalát, az edzőképzéstől az utánpótlás-fejlesztésen át a topkluboknál alkalmazott képzésig. A bemutatott program nagyon sok hasonlóságot mutatott az MLSZ fejlesztési programjával, de miután Ausztriában 15 évvel ezelőtt kezdték el alkalmazni, ezért az elért eredményeik egyelőre látványosabban megmutatkoznak.

A szövetségek vezetői örömmel tekintettek előre az idei Európa-bajnokságra, hiszen mind az öt alapító tagország válogatottja részt vesz a kontinensviadalon. A magyar válogatott hosszú idő után tér vissza a tornára, a szlovákok első alkalommal kvalifikálták magukat, hasonlóan az osztrákokhoz, akik korábban még csak rendezőként voltak tagjai az Eb-döntőnek. Csányi Sándor az Európa-bajnokság kapcsán kiemelte: a nemzetközi versenynaptár szűkülése miatt a hatalmas tradícióval bíró magyar-osztrák válogatott mérkőzések újabb felvonására az utóbbi években nem kerülhetett sor (legutóbb 2006-ban találkozott egymással a két válogatott), ezért külön örül annak, hogy az Európa-bajnokságon hosszabb idő után ismét összeméri az erejét egymással a két csapat.

A megbeszéléseken a FIFA és az UEFA aktuális helyzetéről is beszéltek a jelenlévők, Csányi Sándor tájékoztatta kollégáit az UEFA végrehajtó bizottságának tevékenységéről, végül a felek megerősítették, hogy Gianni Infantinót támogatják a FIFA elnökválasztásán.

A szövetségek irányítói áttekintették a Visegrádi Ötök megalakulása óta eltelt években elért közös eredményeket, ezek közül a leglátványosabb, hogy utánpótlásban, női labdarúgásban, a játékvezetés területén is jóval intenzívebbé vált a tagországok közötti kapcsolat.

Olvasói sztorik