Nemzetközi foci

Eltiltottak egy török focistát, mert a kurdok helyzetéről írt

Komoly felháborodást váltott ki a Török Labdarúgó Szövetség döntése, amelyben 12 meccsre eltiltották a diyarbakir-i Amedspor játékosát, Deniz Nakit, mert szerintük ideológiai propagandát folytatott.

A 26 éves focista Németországban született, kurd felmenői vannak. Miután a legutóbbi meccsen nyertek a kupában, ünneplő posztot tett ki Facebook-oldalára. Ebben utalt a Törökország délkeleti részén zajló összecsapásokra, amelyekben a török hatóságok vadásznak kurd nacionalistákra.

A térségben egyes városok gyakorlatilag blokád alatt vannak, kijárási tilalom van érvényben és több ezer ember menekült el ezekből a településekből.

Naki arról írt, hogy ezt a győzelmet azoknak ajánlja, akik életüket vesztették vagy megsérültek az elnyomásban, ami immáron több mint ötven napja tart.

„Mi, az Amedspornál nem hajtottuk le a fejünket és nem is fogjuk. Szabadságunk és győzelmünk tudatában lépünk a pályára” – folytatta.

A klubnak főleg kurd szurkolói vannak, a meccseken is rendszeresen a kurd ügyet támogató skandálások. Ezért is rendszeresen büntet amúgy a török szövetség, a következő kupameccsük például zárt kapus lesz majd – írja aWashington Post nyomán a 444.hu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik