Nemzetközi foci

Világbajnok csatártárssal indulhat rohamra Balogh

A Palermóra nem túl jó idők járnak, kellenek a gólok – Alberto Gilardino mellett a magyar támadó segíthet ebben.

Az 1900-ban alapított U.S. Citta di Palermo Szicília legrégebbi futballklubja, Dél-Olaszországban is a legnagyobb múltúak közé tartozik. Jellegzetes rózsaszín mezét jól ismerik Itáliában, olykor félelmetes hangulatú stadionját, a Renzo Barberát úgyszintén. Maga a csapat nem tartozik Itália legsikeresebb együttesei közé, huszonnyolcadik szezonját tölti a Serie A-ben, ennél többet időzött a másodosztályban, de megfordult a harmadikban is. A 21. század első felében viszont akadt egy rövid periódus, amikor a legnagyobb csapatok is remegő lábbal léptek pályára Palermóban. A 2004-es szezon végén 31 év után jutott fel az első osztályba a klub, hogy rögtön elkápráztassa a mezőnyt. Francesco Guidolin vezetésével UEFA-Kupát érő helyezést produkált a csapat, melynek csatársorában Luca Toni ontotta a gólokat.
Pár évig a fényben járt a klub, a második számú európai kupában a legjobb 16 közé is bejutott és olyan játékosok húzták magukra a rózsaszín mezt, mint Andrea Barzagli, Cristian Zaccardo vagy Fabio Grosso, nem beszélve az említett Luca Toniról és a „Balogh-előd” uruguayi Edinson Cavaniról… A Palermo rendre a felsőházban végzett a Serie A-ban, egészen a 2013-as, némileg váratlan összecsuklásig. A sikerekhez és a bukáshoz is egyértelműen a klubot 2002-ben megvásároló üzletembernek, Olaszország egyik leghabókosabb klubelnökének, Maurizio Zamparininek volt a legtöbb köze.

Az idén 75 éves Zamparinit most már az olasz futballt kevésbé figyelő magyar szurkolók is ismerhetik, Balogh-ügyben tett kijelentései kapcsán: most a debreceniek fiatalját nevezte az új Cavaninak, pár éve Paolo Dybaláról jelentette ki ellentmondást nem tűrően, hogy ő az új Messi – persze, ha Balogh esetében is úgy bejön a dolog, mint a Juventusnak két évvel később több mint 30 millióért eladott argentin csatár esetében, nem leszünk szomorúak. Zamparini extravagáns, botrányos figura, igazi edzőfaló. Nála a legkevésbé sem meglepő, hogy fél szezon alatt a harmadik edzőjét fogyasztja, mint az idén. Inkább az számított szenzációnak, hogy előtte Giuseppe Iachini több mint két évig maradhatott a padon, közte egy teljes Serie A-szezonnal. Zamparini ugyanis, ha úgy adódik, havonta rúgja ki az edzőket, többször megtörtént, hogy ugyanaz a tréner egy szezonon belül kétszer ült le a kispadra, mert először még a bajnokság előtt elküldte, aztán visszahívta… A most kinevezett Guillermo Barros Schelotto a 13 éves Zamparini-éra huszonkilencedik (!) edzője.

Nem csoda persze, ha Zamparini ismét a régi formáját hozza, nála a türelem hamar elfogy, márpedig a Palermo az idén nem csillog. Tavaly újoncként, főleg Dybalának és Fran Vázqueznek köszönhetően gond nélkül maradtak benn, majd az idei szezont is jól kezdték, az első három meccsen hét pontot szerezve. Dybala távozott, Vázquez azonban maradt, ám egyelőre tavalyi teljesítményét nem tudja megismételni. Így is a legértékesebb tagja a csapatnak, 10 millió euróra becsülik az értékét, és nem sokáig lesz már a Palermo játékosa, a legutóbbi hírek a Milanról szóltak vele kapcsolatban. A Palermo viszont vele sem csillogott ősszel, az említett harmadik forduló után négy vereség következett, aztán szépen csúszott lefelé a táblázaton a klub. Zamparini habitusára jellemző, hogy ezzel együtt egy győztes meccs után rúgta ki Iachinit, hogy kinevezze azt a Davide Ballaridinit, aki aztán kemény két hónapig ülhetett a kispadon.

A legismertebb tagja a jelenlegi csapatnak nem Vázquez, hanem egy világbajnok csatár, avagy áttérhetünk Balogh Norbert riválisaira. Alberto Gilardino mellett biztosan elleshet sokmindent a poszt fortélyaiból a debreceni fiatalember, még ha az AC Milannal annak idején BL-t is nyert támadónak nem ezek a legsikeresebb évei. Az elmúlt idényekben megjárta Bolognát, Genoát, Firenzét, közte pedig egy rövid kínai kiruccanást is letudott – a gólokat ellenben nem szállítja ipari mennyiségben. Igaz, öt találatával így is ő a szezon legeredményesebb Palermo-csatára. Nem csoda: a szicíliaiak 19 góljánál csak három csapat, köztük a két sereghajtó lőtt kevesebbet.

Ha Balogh nem is lesz az új Cavani, a jelenlegi csatárkínálatot figyelembe véve, megkaphatja az esélyt a bizonyításra. Gilardino mellett a 23 éves macedón válogatott Aleksandar Trajkovski játszott a legtöbb meccsen a csatársorban, 15 találkozón szerzett egy gólja azonban acélosnak nem nevezhető. Egy másik fiatal, a 21 éves szerb Uros Durdevic talált még be egyszer a támadók közül – őt is a szezon elején szerződtették, akárcsak Trajkovskit, avagy Zamparini a jelek szerint valóban keresi a később nagy áron pénzzé tehető új Cavanikat. Erre utal egy másik fiatal januári leigazolása: Balogh riválisa is lehet a venezuelai Manuel Alejandro Arteaga, aki a Lokiban idén három gólig jutó magyar csatárnál izmosabb mutatókkal érkezik Palermóba, miután a Zulia csapatában 21 meccsen 17-szer volt eredményes. Érdekes viszont, hogy őt jóval olcsóbban szerezte meg a Palermo, mint a kétmilliós magyar támadót.

Ha Zamparini szólamainak hinni lehet, a drágán vett debreceni játékos az esélyt biztosan megkapja a bizonyításra a Serie A-ban. Ahol a jelenlegi magyar játékosok közül utoljára Tőzsér Dániel léphetett pályára – huszonkét találkozón a Genoában. Reméljük, Zamparini legendásan rövid türelme legalább ennyi ideig kitart Balogh Norberttel kapcsolatban, ezért persze a játékos tehet a legtöbbet. Mert a gólok nagyon kellenének a Palermónak, amely a veszélyzónában, a 16. helyen várja a második felét a szezonnak. Egyelőre hat pontra a kiesőhelytől. A következő fordulóban, vasárnap délben épp a Genoa otthonában lép pályára a csapat, ott, ahol tehát a máig utolsó magyar Serie-A játékost láthattuk játszani. Várjuk a folytatást!

Olvasói sztorik