Nemzetközi foci

Andrusch: Bogdán naiv volt, „trancsíroznia” kellett volna

Volt edzője felhívja majd a játékost, akinek szerinte túl kell tennie magát a hibáján – esetleg Liverpoolból eligazolva.

Kapcsolódó cikkek

Bogdán Ádám FA-kupa-meccsen elkövetett hatalmas bakija után a Liverpool máris visszahívott egy 22 éves walesi hálóőrt, így valószínű, hogy a magyar játékosnak a közeljövőben nem sok esélye lesz visszakerülni a vörösök kapujába. A magyar válogatott korábbi kapusedzőjét, Andrusch Józsefet a Rangadó.hu arról kérdezte, hogyan látja a történteket és mennyi esélyt ad annak, hogy Bogdán gyorsan kijön a gödörből.

– A profi futball kemény világ, hamar el lehet játszani a bizalmat. Sajnos néha hajszálon múlnak ezek a dolgok. Ádám az előző meccsein sikereket is hozott a Liverpoolnak, nélküle már rég kiestek volna a kupából – de ezt gyorsan elfelejtik. A hibákat pedig kevésbé bocsájtják meg – fogalmaz Andrusch József. Nem tagadja, vízválasztó lehet a kupameccsen történt eset a válogatott kapus pályáján.

– Azt gondolom, Ádámnak most új időszak indul a karrierjében, nincs mit szépíteni, ezt a dolgot kicsit elrontotta, két mérkőzésen is hibázott egymás után. Lelkileg is, technikailag is erős srác, tanulnia kell a hibákból. Nem lesz könnyű dolga, de természetesen el lehet igazolni a Liverpoolból is. Teszem azt, Hollandiában, Belgiumban vagy Németországban majd senki nem fog azzal foglalkozni, hogy Angliában kiejtette a labdát. Illetve, hogy – ezt külön hangsúlyoznám – szabálytalanul lökték be a kapuba.

Andrusch szerint az érintés nélküli szögletgólnál akadályozták Bogdánt – de az egykori válogatott kispesti kapus azzal is tisztában van, határozottabb fellépéssel simán megakadályozható lett volna az eset.

– Persze, ez az ő naivitása is volt, pedig elég régen véd Angliában. Ha lendületből ment volna a labdára, felhúzott térddel, egy fél ütemmel később, nem történik semmi, kicsit tarkón csapta volna az előtte állót a térdével. Angliában vagyunk, ez simán belefért volna… Nem tudásbeli problémáról van szó, ismétlem, inkább egyfajta naivságról. Nem tudom, hogy fogalmazzak: talán túl jó gyerek a profi világhoz. Nincs mese, trancsíroznia kellett volna, felhúzott térddel, jelezni a csatárnak, gyere, barátom, ha mersz, a melled közepében landol a térdem, legközelebb majd meggondolod. Farkastörvények vannak, amiket figyelmen kívül hagyott – véli Andrusch.

A farkastörvények a média és az internet reakcióira is igazak, manapság, ha valaki hibázik egy meccsen – a csatár üres kapu mellé lő, a kapus potyázik – másodpercek alatt „szétszedik” az újságírók és a szurkolók. Bogdán Ádámnak is szembe kell néznie a népítélettel, Andrusch József szerint nem lesz könnyű, ám muszáj túllépnie a történteken. Ebben ő is próbál segíteni neki.

– Nagyon céltudatos, kemény fiú, de flegmábban kellene kezelnie ezeket a dolgokat. Végignéztem a mérkőzést, láttam rajta, hogy mintha kicsit túlpörögne, talán még az előző meccsen elkövetett hibája miatt. Márpedig amikor valaki nagyon görcsöl, biztosan hibázik. De Ádám minden szempontból nagyon jó alkat, túl fog lendülni a dolgon. Én is felhívom majd, kicsit beszélek vele, csak hagyni akartam, hogy leülepedjenek benne a dolgok. A sajtó és az internet reakcióit nagyon nehéz kikerülni, ezzel nem lehet mit csinálni. Az ember lelkét pedig ezek nélkül is marja a hibája, de valahogy meg kell emészteni. Nekem is megvolt erre a módszerem, de azt nem kell leírni… Az a lényeg, hogy ha az ember nagyon akarja, akkor túl tudja magát tenni a dolgokon.

A magyar válogatott Eb-keretének biztos tagja Bogdán Ádám, legalábbis az volt mostanáig – hogy a nemzeti csapatban betöltött szerepét veszélyeztetheti-e az angliai tortúra, arról is megkérdeztük a korábbi kapusedzőjét. Andrusch József azonban ezt a kérdést nem szerette volna kommentálni, miután ő már nem tagja a válogatott szakmai stábjának.

Olvasói sztorik