Nemzetközi foci

Aranylabda: idén sem törik meg a Messi–CR hegemónia?

Amióta a FIFA adja át a díjat, csak az argentin és a portugál tudott győzni.

Kapcsolódó cikkek

2010-ben vette át a FIFA az Aranylabda-gála szervezését és a díj átadását, amikor az Év Játékosa elismerés és a France Football szavazása egyesült. Az azóta megrendezett öt ceremónia mindegyikén a Messi, Cristiano Ronaldo páros valamelyik tagja győzött, ráadásul 2010-től eltekintve – amikor Iniesta győztes gólt rúgott a világbajnoki döntőben – a második helyen is ők osztoztak. A hétfői díjátadó előtt felidézzük az elmúlt évek versengéseit…

2010-ben tehát a már említett Iniesta végzett a második helyen, míg a nyertes Lionel Messi volt. A Barca fölényét jól jelzi, hogy a bronzérmes is tőlük került ki, Xavi lett a harmadik. Ez volt az az év, amikor talán a legtöbb kritika érte a döntést, hiszen a Bajnokok Ligáját nem a katalánok nyerték, hanem az Internazionale, amelynek ráadásul olyan vezére volt, aki aztán a vébén is döntőt játszhatott. Wesley Sneijderről van szó, aki a legjobb három közé sem került be a szavazáson. Az ötödik Diego Forlán lett, aki bronzéremig vezette az uruguayi válogatottat, míg C. Ronaldo csupán a hatodik helyre futott be. A 23-as listára egy kis csapat játékosa is felfért: Asamoah Gyan akkor a Sunderlandben rúgta a labdát és a 18. lett a szavazáson (igaz, ezt inkább a ghánai válogatottal elért sikereinek köszönhette).

Egy évvel később már Ronaldo is dobogós lett, méghozzá második. Messi sorozatban harmadszor nyert, a dobogó alsó fokára ismét klubtársa, Xavi állhatott (a Barca ekkor meggyőző dominanciával nyerte meg a BL-t, az elődöntőben a Real Madridot kiejtve). A negyedik hely is a katalánoké volt, Iniesta révén; az említetteken kívül Rooney és Suárez volt még az első hatban. Eto’o a nyártól már az Anzsiban focizott, de még elcsípte a nyolcadik helyet, Neymar pedig még Európán kívülről, a Santosból fért be a legjobb tízbe.

2012-ben Messi megszakítás nélkül a negyedik, eddig utolsó Aranylabdáját nyerte. A sorrend csak annyit változott, hogy C. Ronaldo után ezúttal nem Xavi (aki negyedik lett), hanem Iniesta jött. Az Atléticóval Európa Liga-győztes Falcao lett az ötödik, az év közben Kínába távozó Drogba a nyolcadik, Neymar ezúttal is bekerült, ekkor még mindig a Santosból, a 13. lett. A sorrendet csak kis mértékben tudta felborítani a spanyolok Európa-bajnoki győzelme, de azért Casillas, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Sergio Busquets és Gerard Piqué is befért a 23-ba, az év edzője pedig Vicente del Bosque lett.

A 2013-as esztendőben aztán újra eljött Cristiano Ronaldo ideje. A BL-t a Heynckes alatt csodás futballt játszó Bayern nyerte, így Messivel és Franck Ribéryvel együtt nagyon éles csata bontakozott ki a díjért, de minimális, alig három százalékos előnnyel végül a portugál győzött (Ribéry négy százalékkal maradt le). A negyedik Zlatan Ibrahimovic lett, Neymar ötödik helyezést ért el, míg a Borussia Dortmund színeiben a BL-elődöntőben a Realnak négyet vágó Robert Lewandowski először szerepelt a 23-as listán.

Az előző szavazáson már sokkal nagyobb különbség bontakozott ki, amikor a tizedik BL-címét begyűjtő Real Madrid portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo – több mint húsz százalékot verve a másodikra – bezsebelte harmadik címét is. A német válogatott csodás világbajnoki győzelme csupán arra volt elég, hogy a kapus Manuel Neuer felférjen a dobogóra – és persze Müller, Lahm, Kroos, Götze és Schweinsteiger is az élbolyban legyen. Érdekesség, hogy még egy kapus, Thibaut Courtois került a legjobb 23-ba.

Idén a Barca dominanciája nem sok nyitott kérdést hagy, a legjobb háromba C. Ronaldo mellett Messi és Neymar került be, közülük választják majd ki a győztest a hétfő esti gálán. A futottak még kategóriában van a katalánoktól Suárez, Rakitic, Mascherano és Iniesta, először van a listán de Bruyne, Vidal és Alexis Sánchez.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik