Nemzetközi foci

Kiké lesz 2016 első féléve Európában?

Több topligában is igen izgalmasnak és sokszereplősnek tűnik a versenyfutás féltávhoz közeledve, megnézzük, kik lehetnek a befutók illetve bukottak a tavasz végére.

Sűrű a menetrend az európai futballban, hiszen nyáron Eb-t rendeznek – ennek ellenére a hagyományos programot nem rúgták fel sehol: ahol karácsonykor is meccseket szoktak rendezni, ott ezúttal is így volt, máshol szünetet iktattak be. A műsor azonban folytatódik az újév beköszöntével, érdemes tehát megnézni, hol milyen izgalmak várhatók a nagy európai ligákban.

Franciaország, Németország: sima ügy?

Két olyan csúcsbajnokság van, amelyben kevesen fogadnának a jelenlegi listavezető ellen a májusi befutónál. A franciáknál mintha megszűnt volna a verseny: a Paris Saint Germaint korábban legalább megszorongató, hagyományos nagycsapatok közül mindenki „lábon lőtte magát” ősszel, elég a táblázatra pillantani: a tizenkilenc (!) pontos előnyben lévő fővárosiak mögé szinte észrevétlenül felzárkózó Monaco sem bajnoki potenciál, de hogy mögöttük Angers, Caen, Nice a sorrend, az mindent elmond. Fennállásuk nagy sikere felé iparkodnak a kicsik, miközben a Lyon a 9., a Marseille a 10. helyen szerénykedik. Kérdés nem sok merülhet fel, a közvéleményt talán José Mourinho lehetséges párizsi érkezése és Zlatan Ibrahimovic jövője foglalkoztathatja leginkább – és persze a hazai Eb-n a francia válogatott esélyei.
Tipp: Bajnok a PSG, talán a Lyon összekapja magát tavaszra és odaér a dobogóra.

Németországban eggyel jobb a helyzet az izgalomfaktort tekintve, bár a Bayern München őszi formája nem sok kérdőjelet hagyott a bajnoki címet illetően. De legalább kevésbé nyomasztó a fölényük, mint tavaly, amikor az Dortmund őszi mélyrepülése miatt ellenfél nélkül sétáltak el a salátástálig. A Borussia az edzőváltás után erősebb, mint Klopp utolsó évében volt, hátránya azonban így is nyolc pont féltávnál. Pep Guardiola motivációs képességeit ugyanakkor sokan kritizálták tavaly, amikor a túl korán megnyert bajnoki cím után atomjaira hullott és a BL-elődöntőben elvérzett a Bayern. Most ismét ez a kérdés: hagyja-e leereszteni csapatát a tréner, akiről ráadásul már kiderült, hogy távozik a szezon végén Münchenből? Ha létezik – elvileg – motiváció, akkor persze éppen ez lehet: megnyerni búcsúzóul a három éve hajtott BL-serleget. A Bayern képes lehet rá. Minket, magyarokat persze leginkább az érdekelhet, folytatja-e csodás menetelését Dárdai Pállal a Hertha. Egy BL-selejtezős hely óriási siker lenne. Féltávnál öt pont előnye van ehhez a berlini klubnak, a mentális erőt illetően pedig nem féltjük őket, ismerve a magyar trénert – a keret végessége miatt már inkább.
Tipp: a Bayern behúzza a címet, a Hertha végig harcban lesz a negyedik helyért, de a Schalke, Gladbach, Leverkusen hármasból beelőzhetik.

Olaszország: mit tud valójában az Inter?

Délen bezzeg nyoma sincs a hátradőlős, izgalommentes bajnokságoknak. Olaszországban speciel évek óta nem látott hirig megy a dobogóért, és a bajnoki aranyat sem lehet előre odaadni senkinek. Az ősszel új impulzusokkal és/vagy új edzővel rajtoló csapatok közül az Internazionale és a Napoli remekül kihasználta a feltűnően gyengén kezdő címvédő Juventus botlásait. És akkor a szintén bekezdő Fiorentináról, illetve a Romáról még nem volt szó. Ez az öt csapat jelenleg négy pont távolságon belül tipródik az első öt helyen, amiből tényleg bármi lehet. A forma a Juve mellett szól, a címvédő a gyatra kezdés után igencsak belelendült, utolsó hat meccsét megnyerte, a BL-ben továbbjutott – igaz, megkapta a Bayern Münchent, ami könnyen a végállomást jelentheti nekik februárban. Viszont a bajnoki versenyfutást illetően ez sem jönne rosszul nekik, mert a semmilyen kupában nem induló Inter eddig e tekintetben előnyben volt a riválisokkal szemben. És Roberto Mancini, úgy tűnik, karakteres csapatot rakott össze, igaz, nem mindig látványos játékkal nyerték a meccseiket. Viszont ezt az Intert nem volt könnyű megverni, és a téli erősítések (még Andrea Pirlo leigazolását is rebesgették velük kapcsolatban…) tovább lendíthetik őket. A Napoli a leglátványosabban játszó csapat volt a mezőnyben, ám nekik is ott van az Európa Liga, a Fiorentina kerete kicsit vékonynak tűnik a szintén többfrontos harchoz, a Roma pedig elképesztően kiszámíthatatlan (amiben persze a nagy felfelé menet lehetősége is benne van) és még a Real Madrid elleni harc is előttük áll. A mentális képességeket és a sorozatterhelést figyelembe véve Inter-Juve versenyfutásra tippelünk, ám egy nápolyi bravúr sem lenne szenzáció.
Tipp: A Juventus kiesik a BL-ből és beesik a célba a Serie A-ban, hajrágyőzelmet aratva.

Spanyolország: Bírja-e a Barca szupertriója?

A vesztett pontokat tekintve a katalánok állnak legjobban, ami nem meglepetés. A klub vb miatt elhalasztott, Gijon elleni meccsüket majd februárban pótolják Messiék, addig is vár rájuk kemény ütközet – elsősorban a január 30-i, Atlético Madrid elleni hazai meccs. Ha azt behúzzák, lélektanilag is komoly fórba kerülhetnek. A Real Madrid a saját problémáival küszködik, Florentino Perez próbálja a nimbusz maradékát megőrizve kezelni a helyzetet, amit ő maga okozott, kérdés, Zinedine Zidane bevetése a PR-tűzoltáson kívül jó lesz-e valamire. Ha a kulcsemberek formája közti különbséget vesszük, különösen reménytelennek tűnik a Real helyzete. Míg Cristiano Ronaldo, Ramos vagy Benzema többnyire csak szenved, a Barca szupertriója rekordokat döntöget. És ha a Messi, Neymar, Suárez hármas tavasszal is így folytatja, aligha lesz ellenfél számukra a mostanáig Rafa Benítezzel sújtott Real. Ám az Atlético Madrid még bekavarhat, ahogy megtette már máskor is – a január végi, barcelonai meccsen sok múlhat. És ne feledjük, itt is tényező lehet a Bajnokok Ligája, melyben történelmi tettre, címvédésre készül a történelmi Barcelona.
Tipp: Katalán siker a bajnokságban, de nem lesz sima ügy.

Anglia: Wengerék, végre – mikor, ha most sem?

Látszólag felettébb szoros és érdekes a Premier League idei szezonja. A címvédő Chelsea elbukott Mourinhóval, ott csak a kármentés zajlik. Az élen viszont izgalmas harc dúl, melynek egyik főszereplője a szuper-meglepetés kiscsapat Leicester City. A dobogón ott van még a Manchester City, közelében a Tottenham – de a látszat ellenére szerintünk ezt a bajnokságot csak az Arsenal bukhatja el. Arsene Wenger csapatában találjuk a legtöbb meggyőző teljesítményt, a legjobb formában lévő világsztárt – Mesut Özilt – és a csapategység és motiváció szempontjából is erősebbnek tűnnek a riválisoknál. A Leicester visszaesése valószínűnek tűnik a vékony keretük miatt, persze a BL-helyezésért harcban lehetnek. A többi „potenciális” rivális között viszont szinte egyetlen jó formában lévő csapatot sem találunk. Jürgen Kloppal (is) egyelőre még döcög a Liverpool, A Citynél már Guardioláról beszélnek és közben komoly gondok vannak a védelemben és a középpályán, a Manchester Unitednél pedig Van Gaal éppen a totális kudarc felé tart (bár hét végén nyertek), egy nem éppen jól összerakott csapattal. A hollandé lehet a szezon bukása – az Arsenalé meg az év nagy diadala, a 2004 óta várt újabb bajnoki cím. Szinte minden egyben van náluk a sikerhez (a riválisok említett problémái is), legfeljebb egy újabb sérüléshullám okozhatna gondokat, bár eddig elbírták azt is. Ha most sem mossa le magáról a végén mindig elbukó csapat bélyegét a londoni legénység, akkor soha.
Tipp: Arsenal-cím tizenkét év után, Van Gaalnak megköszönik Manchesterben a szezon végén.

Olvasói sztorik