Nemzetközi foci

Felcsúti kézbe kerül az eszéki klub

Mészáros Lőrinc lesz a horvátok megmentője.

Kapcsolódó cikkek

Korábban írtunk róla, hogy a Puskás Akadémia érdekeltségébe kerülhet a patinás, ám napjainkban súlyos anyagi válságban lévő NK Osijek. A horvát klub megvásárlására végül egyetlen érvényes ajánlat érkezett, méghozzá – a városi tanács szilveszter előtti bejelentése szerint – a felcsúti Mészáros&Mészáros Kft. részéről.

Az eszékiklub hivatalos honlapjának beszámolójaszerint a magyar társaság többségi részesedést szerez a horvát cégben, és átveszi annak teljes irányítását – ezzel megmenti a csődtől. A kétmillió eurós (626,2 millió forint) letétet elhelyező Mészáros Lőrinc eddig teljesítette a feltételeket.

A városi tanács illetékese szerint a magyarok bizonyították az eltökéltségüket. Elárulta, hogy a felcsútiak akkora tulajdonrészt akarnak szerezni, ami biztosítja számukra a zökkenőmentes döntéshozatalt. A tárgyalásokat ezért folytatni kell, döntés január közepén várható. A polgármester szavaiból kiderül, hogy az új tulajdonos a klub összes adósságát, a korábban keletkezetteket is rendezi legkésőbb február végéig. Mindez nem csekély össze: jelenleg hétmillió kuna, jövőre pedig újabb 17 millió…

A nogometplus.net cikkébőlkiderül, hogy eddig az eszéki klubot működtető gazdasági társaság 62 százalékának megvásárlásáról tudott megállapodni a felcsúti cég, amely 320 ezer kunát (13,1 millió forint) fizet mindezért.

Partnere egy Ivan Mestrovic nevű horvát vállalkozó, akinek Dubaiban van komoly érdekeltsége. Az írás részletesen bemutatja, ki is valójában Mészáros Lőrinc. Szóba kerül az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolata, a földtámogatások, a disznóhizlalda, a vagyonnyilatkozat-ügy, a Puskás Akadémia, valamint a cégei is, amelyeknek az értéke az elmúlt három évben a tízszeresére nőtt. A szerző szerint aligha véletlen, hogy éppen az OTP Bank – amelynek első embere egyben az MLSZ elnöke is – áll Mészáros mögött az eszéki ügyben is.

Egy biztos: 33 alkalmazott és 27 játékos fizetése több hónapja késik, a klub utolsó előtti reménye, egy német befektető a közelmúltban az utolsó pillanatban hátat fordított, így tényleg csak a magyar vonal maradt…

„Privatizáció nélkül az eszéki futballklubnak nincs esélye a túlélésre. Nem úgy értem, hogy az első ligában maradásra, hanem szó szerint a túlélésre” – mondta a gol.dnevnik.hrcikkében a szóvivő.

Olvasói sztorik