Nemzetközi foci

Mourinho tündöklései és bukásai, a világ legjobb szakírójának értelmezésében

A világ egyik leghíresebb futball-szakírójának elemzése a világ egyik leghíresebb edzőjéről.

Jonathan Wilson, a Magyarországon többek között a Futballforradalmak című, alapműnek bátran nevezhető foci-szakkönyv írójaként ismert világhírű szakértő több részes, monumentális cikket írt a Chelsea-től a napokban menesztett José Mourinho eddigi pályafutásáról. Wilson a kezdet kezdetétől elemzi Mourinho karrierjét, döntései hátterét és motivációit, magyarázatokat keresve a nagy sikerekre és a bukásokra is.
A hosszú cikk magyar változatát most a legismertebb hazai angol foci-blog, a Britannia közli, a Rangadó.hu-n szakértőként is többször megszólaltatott Kele János fordításában. A két részben olvasható magyar változat első részét ide kattintva olvashatják, a második december 27-én kerül ki az oldalra.
Csak tallózva a részletekben: Mourinho gyerekkorától, az édesapja jelentette inspirációktól indul az írás, aztán a portugáliai kezdetek következnek, a tanítómester Bobby Robson melletti évek, melyek során először villantotta meg kivételes elemzői képességeit, de kivételes egóját is Mourinho. Robson és a később a Barcelonánál a portugál főnökeként dolgozó Louis van Gaal is kiemeli, milyen arrogánsan tudta képviselni saját álláspontját időnként az egyre öntudatosabb segédedző, akire mégsem haragudtak, mert látták, mennyire tehetséges.

Wilson Mourinho egykori portói játékosait idézve említi fel az első nagy sikereket, amikor Mourinho többféle felállásban is képes volt játszatni a csapatot, miközben az alapok mindig ugyanazt jelentették. Játékosai közül többen ma is úgy beszélnek róla, mint pályafutásuk legjobb edzőjéről. A Porto után jött a Chelsea és a Premier League meghódítása, de jöttek a nagy konfliktusok Roman Abramoviccsal is, aki úgy vásárolt, hogy közben nem kérdezte meg az edzőt, kire van szüksége – végül ez vezetett az első szakításhoz a klub és José Mourinho között.
A továbbiakban a tréner barcelonai vezetőedzőnek jelentkezéséről és az ő elutasításukról is szó lesz, ami állítólag alapvetően befolyásolta Mourinho lelki alkatát. Wilson részletesen elemzi az olaszországi sikereket, illetve a Real Madridnál töltött felemás időt, mely során folyamatosan Guardiola ellentéziseként fogalmazta meg szakmai önképét a nagy öntudatú portugál edző. Érdemes lesz figyelemmel követni a teljes cikket is a Britannia-blogon!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik