Nemzetközi foci

Ronaldo, Drogba, Müller, Varane – róluk maradt le az MU még Ferguson idején

Legújabb könyvében újabb érdekes műhelytitkokról számol be a Manchester United legendás vezetőedzője, Sir Alex Ferguson. A skót ikon elárulta, hogy kiket szeretett volna szerződtetni, és miért nem sikerült a klubhoz csábítania a kiszemelteket.

A brazil Ronaldót például 1994-ben szerette volna leigazolni a Cruzeirótól, meg is egyeztek mindenben, de minden idők egyik legjobb focistája, az akkor még csak 17 éves Ronaldo nem kapott munkavállalási engedélyt Angliában, így a holland PSV-be igazolt.

– Thomas Müller tíz éves volt, amikor először hallottunk róla. Elmentünk, hogy megnézzük, majd másnap a Bayern München magához láncolta. Didier Drogbáért elutaztam Marseille-be, a franciák 25 millió fontot kértek érte, át akartuk gondolni, mire a Chelsea lecsapott rá, és megvette előlünk. Sergio Agüero ügynöke túl sokat kért, Lucas Mouráért 35 millió fontot ajánlottunk, ám a PSG 45-ért elvitte. Raphael Varane-t 2011-ben néztem ki, elmentem érte Lille-be, de Zinedine Zidane közbelépett és elvitte a Real Madridhoz” – sorolta Ferguson, aki azt is elismerte, hogy Mario Balotelli szerződtetésén is elgondolkozott 2010-ben, de körbekérdezte az olasz kollégákat, akik nem javasolták neki az olasz csatárt, így letett róla.

Robin van Persie-t egyik segítője, Jim Ryan nézte meg élőben, amikor még a Feyenoordban játszott. A 16 éves holland csatárt azon a meccsen kiállították, majd összeszólalkozott a szurkolókkal is, komoly büntetést kapott, Ferguson pedig letett róla. Mintegy 13 évvel később azonban végül az Old Traffordon kötött ki.

Ryan Giggsről, a jelenlegi menedzser, Van Gaal másodedzőjéről is írt. Már ő is szerette volna, ha a segítője lesz, de „Giggs túl sokáig akart játszani.” Szerinte a walesiben megvan minden képesség ahhoz, hogy a világ egyik legjobb edzője legyen.

Ugyanennél a résznél Ferguson leírta, hogy csupán négy olyan játékossal dolgozott együtt, akit világklasszisnak nevezhet: Eric Cantona, Ryan Giggs, Paul Scholes és Cristiano Ronaldo.

Olvasói sztorik