Nemzetközi foci bajnokok ligája

Vidal, Mandzukic, Sánchez – „hazatérő ellenségek” a BL-ben

Klasszisok, akik volt csapatuk ellen játszhatnak, unalmas vagy éppen megunhatatlan párosítások: ezt dobta a gép a Bajnokok Ligája sorsoláson.

Kapcsolódó cikkek

Akár unalmas, akár nem, ismét létrejött pár „klasszikus” már a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában – és persze az így biztosan búcsúzó nagycsapatok mellett megint van olyan kicsi, amelyik biztosan ott lesz a negyeddöntőben. A sorsolások már csak ilyenek. Lássuk, a leginkább érdeklődéssel várt párosításokra miért lesz érdemes odafigyelni február végén.

PSG-Chelsea

Sorozatban harmadszor futnak össze, ezt a párosítást sokan elkerülték volna a válzotatosság jegyében. Pedig egyáltalán nem rossz meccseket hozott a korábbi két randevújuk… Sőt, tömény izgalmakat. Két éve a negyeddöntőben, tavaly a tizenhat között találkoztak, mindkétszer 3-3 lett összesítésben és idegenben lőtt góllal ment tovább a győztes. Előbb a Chelsea, aztán a Párizs. José Mourinho ismét hadba mehet volt játékosai, David Luiz és Angel Di Maria ellen. A két óriásklub bajnoki táblázaton elfoglalt helyei között viszont korábban egyszer sem volt akkora különbség, mint manapság – a PSG javára.

Arsenal-Barcelona

Ez sem lesz akármi. A passzjáték, a klasszikus támadófutball két igen hatékony képviselője, de pezsgőt egyiknél sem bontottak a sorsolás után, ha jól sejtjük. 2006-ban a döntőben találkoztak, az Arsenal vesztett. 2010-ben a nyolc között, 2011-ben a 16 között futottak össze, mindig a Barca jutott tovább. De nem mindig simán: utóbbi évben a később a döntőben a Manchester Unitedet leiskolázó, a Guardiola-éra alighanem legkiforrottabb játékát produkáló Barca alaposan megizzadt az Ágyúsok ellen. Az Emiratesben 2-1-re megnyert első mérkőzést követően (eddigi hét meccsükből azt az egyet tudták megnyerni az anglok…) a Camp Nouban is tartotta magát az Arsenal, de Van Persie-t labdaelrúgásért kiállították és végül a Barca fordított. Most Alexis Sánchez számára lesz extra presztízse a párharcnak, már ha játszhat februárban a most épp sérült chilei csatár.

Roma-Real Madrid

Még biztosan sokan emlékeznek Madridban, hogy a Roma elleni legutóbbi találkozó után nem ők örülhettek. Pedig a 2008-as nyolcaddöntőben csak 2-1-re kapott ki a Real Madrid az első mérkőzésen Rómában, a visszavágón azonban utolérte őket az akkor még javában tartó nyolcaddöntős átok és hazai pályán is 1-2 lett. Daniele De Rossi illetve Pepe már akkor is a pályán volt… A Roma negatív rekord-gyanús teljesítménnyel vergődött tovább a csoportjából, a Real Madrid ellenben lehengerlő volt – de az utolsó, olasz csapat elleni BL-meccsére hideglelősen emlékezhet vissza, a Juventus elleni tavaszi elődöntő után. És hát Rafa Beníteznek is negatív az utolsó emléke a Roma ellen, a Napoli edzőjeként idén áprilisban 1-0-ra kikapott a Stadio Olimpicóban. Igaz, előtte nápolyi korszakából akad sikerélménye is a Farkasok ellen, például egy oda-vissza párharcban az Olasz Kupában, tavaly februárban.

Juventus-Bayern

Az olasz-német párharcoknak is megvan a maguk pikantériája… Hiába erősebb egy ideje a német futball, a két ország válogatottjának mérkőzéseiből az elmúlt években sose jöttek ki rosszul az olaszok. De a klubfutball más, és a Juventusnál most bánhatják igazán, hogy az utolsó csoportmeccsen átengedték az általuk oda-vissza legyőzött Manchester Citynek az első helyet… A Bayernnel legutóbb 2013-ban játszottak a BL-ben, akkor ellentmondást nem tűrő kettős győzelemmel verte ki őket a német bajnok, amely aztán meg sem állt a végső győzelemig. Massimiliano Allegrinek van néhány rossz emléke Pep Guardioláról, még a Milan-Barcelona párharcok kapcsán – az igazi csemege ugyanakkor két klasszis szereplése lesz korábbi klubja ellen. Mario Mandzukic némileg sértett emberként távozott Münchenből Torinóba, most elégtételt vehet a bajorokon. Arturo Vidalt viszont sokan marasztalták volna Torinóban, mégis Münchent választotta – aligha fogják tapssal fogadni a zsinórban négy bajnoki győzelem kulcsemberét a Juve-szurkolók.

Ami a többi párharcot illeti. A Gent-Wolfsburg páros egyike biztosan sporttörténelmet ír a nyolc közé kerüléssel (a belga csapat még a BL-főtáblán sem szerepelt mostanáig, a németek is csak egyszer); a PSV-Atlético meccsen egy korábbi BEK-győztes egy BL-másodikkal találkozik, de nagyjából ez az egy dolog teszi érdekessé a párosítást; a Manchester City annyi korai botlást követően végre túlélheti a nyolcaddöntőt, mert ezúttal nem a Barcelonát kapták, hanem a Kijevet, amelyik ebben az évszázadban először játszhat a kieséses szakaszban; a Benfica-Zenit összecsapás meg Hulknak, a brazil gépágyúnak kínál újabb lehetőséget, hogy a portói évek után megint bosszantsa a régi rivális szurkolóit. De Európa a legkevésbé erre fog odafigyelni a BL-nyolcaddöntők egyéb finomságai között.

Olvasói sztorik