Nemzetközi foci

Sir Alex Ferguson megvédte Mourinhót

A Manchester United élő legendája szerint butaság lenne kirúgni Chelsea-től a portugált trénert.

Sir Alex Ferguson szerint a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics butaságot csinálna, ha menesztené José Mourinho vezetőedzőt. Az angol bajnokságban címvédő Chelsea a 15. forduló szombati játéknapján 1–0-ra elvesztette a Bournemouth elleni, hazai mérkőzését, így továbbra is csak a tabella 14. helyén áll. A londoni Kékek legutóbb 2001-ben kaptak ki egy újonctól a bajnokságban, ilyen rossz rajtot pedig még egyetlen címvédő sem produkált korábban a Premier League-ben.

A brit sportsajtóban ismét sokat cikkeznek Mourinho esetleges menesztéséről, a klub tulajdonosa, Roman Abramovics viszont októberben megerősítette posztján a vezetőedzőt. A legfrissebb hírek szerint amennyiben a következő két tétmeccsét nem nyeri meg a Chelsea, a portugál trénernek távoznia kell. A Manchester Unitedet korábban 27 éven keresztül irányító Sir Alex Ferguson szerint semmi értelme nem lenne meneszteni Mourinhót, akit minden idők egyik legjobb edzőjének nevezett.

– Az elmúlt tíz évben elég sok edzőt kirúgott, biztos vagyok benne, hogy tanult ezekből – utalt Abramovicsra a BBC cikkében a 73 éves Ferguson. – Bíznia és hinnie kell abban, hogy Mourinho képes megfordítani ezt a rossz folyamatot. Minden országban sikerült nagy trófeákat nyernie, ahol dolgozott. Butaság, hibás vezetői döntés lenne megválni tőle.

Az orosz üzletember 15 évvel ezelőtt vásárolta meg a londoni csapatot, amelynek azóta José Mourinho a kilencedik trénere. A portugál a második időszakát tölti a klubnál, hiszen 2004 és 2007 között is ő volt az edző. Korábban bajnokságot, FA Kupát és Ligakupát, a közelmúltban pedig ismét bajnokságot és Ligakupát nyert az együttes a vezetésével.

– Ez az első alkalom, amikor azzal szembesül, hogy az élete, a karrierje nemcsak sikerekből áll, hanem rossz időszakokat, kudarcokat is hozhat. Ez most egy kihívás számára, és bár szombaton megint kikaptak, már vannak arra utaló jelek, hogy ismét visszatalálnak a helyes útra – vélekedett a Manchester United legendás mestere.

Ferguson hangsúlyozta: ismeri kollégáját és tisztában van azzal is, mennyi munkát fektet a labdarúgásba, ezért gondolja úgy, hogy már nem tart sokáig a Chelsea gyengélkedése.

A londoniak szerdán Mourinho korábbi csapatát, az FC Portót fogadják a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó fordulójában, egy döntetlennel pedig biztosíthatják továbbjutásukat. A bajnokságban szombaton a listavezető Leicester City otthonában lépnek pályára.

Olvasói sztorik