Nemzetközi foci

BL: kipottyan a Manchester United?

A Wolfsburg vendégeként játszik sorsdöntő meccset az angol együttes a Bajnokok Ligája keddi játéknapján.

Kedd este a Bajnokok Ligája hatodik csoportkörének hatodik fordulóját rendezik, így a mai napon négy kvartettben is véget érnek a küzdelmek. A keddi játéknap legnagyobb kérdése, vajon melyik két csapat jut tovább a B-csoportból?

Az említett B-jelű négyes a legkiegyenlítettebb csoport idén ősszel, a jelenleg első helyen álló Wolfsburgnak kilenc pontja, mai ellenfelének, a Manchester Unitednek nyolc, a harmadik helyen álló PSV-nek pedig hét pontja van. A Vörös Ördögök szeptemberben az Old Traffordon 2-1-re legyőzték a Wolfsburgot, az az azóta lejátszott három BL-meccsén azonban összesen mindössze kétszer találtak az ellenfelek kapujába. Az angol csapat mostanában a Premier League-ben sem jeleskedik a gólszerzés területén, utóbbi hat fellépésén csupán ötször volt eredményes.

Nagyon össze kell szednie magát Louis van Gaal együttesének, mert ha Németországban kikap, vagy csak döntetlent ér el, a PSV pedig odahaza legyőzi a sereghajtó CSKA Moszkvát, akkor az angol rekordbajnok máris az Európa Ligában találhatja magát. A Wolfsburgnak ezzel szemben elég a döntetlen is a továbbjutáshoz. Továbbnehezíti a manchesteriek dolgát, hogy igencsak tartalékos kerettel kellett nekivágniuk az idegenbeli túrának. A hiányzók listája ugyanis bővült a keretben, a Luke Shaw, Antonio Valencia, Ander Herrera, Phil Jones, Wayne Rooney, Marcos Rojo hatos mellé csatlakozott Morgan Schneiderlin is. Ennek tudatában több fiatal játékos is elutazott a csapattal, akik még nem kaptak szerepet a Bajnokok Ligája küzdelmeiben. A németek jobb helyzetben vannak csupán Luiz Gustavo és Ricardo Rodrigez akik biztosan nem bevethetőek, a többi játékosára számíthat Dieter Hecking vezetőedző. Az angolok holland trénere egyébként manchesteri pályafutása legfontosabb mérkőzésének titulálta a mai összecsapást. Ami a másik meccset illeti, ha a PSV nyer otthon a CSZKA ellen, biztosan bejut a kieséses szakaszba – ez legutóbb a 2006-07-es szezonban sikerült a csapatnak, s holland gárda azóta sem járt a nyolcaddöntőben.

A C-csoportban már eldőlt, hogy az Atletico Madrid és a Benfica jut a legjobb 16 közé. Kedd este éppen a spanyol és portugál együttes csap össze, a győztes lesz a csoportelső, illetve döntetlen esetén is a Matracosok nyerik a kvartettet. A csoport másik meccsén a Galatasaray és kazah Asztana az Európa Ligát érő harmadik helyért száll harcba. A törököknek már egy döntetlen is elég Isztambulban. Hasonló a helyzet az A-csoportban, a Real Madrid és a Paris Saint-Germain már biztos továbbjutó, előbbi a Malmöt, utóbbi a Sahtar Donyecket látja vendégül, ha a madridiak pontot szereznek, akkor biztosan ők nyerik meg a négyest.

A legfontosabb kérdések a D-csoportban is eldőltek már, a Juventus és a Manchester City biztosan ott lesz a nyolcaddöntőben. Jelen pillanatban az olaszok állnak az első helyen, de ha kikapnak Sevillában, az angolok pedig odahaza legyőzik a Mönchengladbachot, akkor megcserélődik a két csapat. A spanyolok biztosan nem feltartott kezekkel fognak pályára lépni, hiszen német botlás esetén ők folytathatják, és zsinórban harmadszor is megnyerhetik az Európa Ligát.

Olvasói sztorik