Nemzetközi foci

FIFA: ezúttal is vesztegetés a vád

A svájci ügyészség közleményt adott ki.

Kapcsolódó cikkek

A svájci ügyészség bejelentette, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két tisztségviselőjét tartóztatták le reggel Zürichben, ahol a FIFA végrehajtó bizottsága ülésezik szerdától.

Mint reggel megírtuk: a New York Times értesülése szerint a két letartóztatott a hondurasi Alfredo Hawit és a paraguayi Juan Ángel Napout. Hawit az észak-, közép-amerikai és karibi szövetség (CONCACAF) elnöke, Napout pedig a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) vezetője. Az amerikai lap azt írta, mindkét FIFA-alelnök befolyásos tagja a végrehajtó bizottságnak. Az ügyészség közlése szerint mindkettejükkel szemben vesztegetés a vád.

„A magas rangú FIFA-tisztviselők a vád szerint pénzt fogadtak el latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során” – közölte a svájci Igazságügyi Hivatal.

A letartóztatásokra csütörtök hajnalban került sor ugyanabban a zürichi luxusszállodában, ahol májusban több FIFA-illetékest vettek őrizetbe a korrupciós botrány miatt. A rendőrök reggel hat órakor érkeztek a Baur au Lac hotelbe a mellékbejáraton át.

A FIFA végrehajtó bizottsága Zürichben ülésezik, a testületnek áldását kell adnia a szövetség reformintézkedéseire.

A svájci hatóságok szerint hivatalban lévő és volt FIFA-elöljárók kerültek a rendőrség célkeresztjébe zsarolás, pénzmosás és csalás miatt. A futballszövetség megerősítette, hogy az amerikai hatóságok kérésére kényszerintézkedést hajtanak végre a svájci hatóságok, és jelezte, hogy mindenben együtt fog működni a svájci és amerikai nyomozókkal.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik