Nemzetközi foci

Cristiano Ronaldo érdemli meg az Aranylabdát?

Mindenki kiakadna, ha a Real Madriddal semmit sem nyerő portugál kapná a díjat, pedig van, amiben tényleg ő volt a legjobb 2015-ben. De mi sem neki adnánk.

Semmi különös nem történt, 2007 óta zsinórban nyolcadszor is a Messi-Ronaldo páros jegyében rendezik meg a FIFA-Aranylabda díjátadót (volt azért kivétel, 2010-ben CR nem fért oda a legjobb háromba, a Barcelona Messi, Xavi, Iniesta triója mögé szorult). Sokak szerint már komolytalan az egész szavazás, a világ sportjának két legnagyobb márkaneve marketingeseménnyé silányította a valaha szakmai rangot jelentő díjátadót.
Szinte mindig annyi csak a kérdés, ki állhat oda harmadiknak az argentin és a portugál párosa mellé/mögé – igaz, sokszor a harmadik is olyan évet tudhat maga mögött, hogy megérdemelné az Aranylabdát. Így volt tavaly is, amikor a világbajnok német válogatott kapusa, Manuel Neuer, vagy egy évvel előtte Franck Ribéry is megkaphatta volna – ha nincs CR és az ő bődületes gólmennyisége.

Idén Neymar, a Barcelona brazil zsenije a harmadik a két állandó jelölt mellett. Mivel az Aranylabdát naptári évben produkált teljesítményre osztják, elvileg az egész 2015-ben mutatott teljesítményt kell díjazni. Ez sokszor nehezen megy, egy remek őszi sorozat elfeledteti az év első felét – vagy fordítva, ha valaki mindent megnyer tavasszal, nehéz figyelembe venni, ha ősszel kissé lazább szezont fut. Az már most biztos, ez idén is így van – ha csak az őszi produktumot nézzük, sem Messi, sem Ronaldo nem nagyon reménykedhet a díjban, mindketten az év első felében (meg az elmúlt nyolc évben…) alapozták meg újbóli jelölésüket.
Bezzeg Neymar kiegyensúlyozottan remekül teljesít a naptári évben: tavasszal főszereplője volt a Barca BL-győzelmének, ez a legkevesebb, amit mondhatunk azután, hogy 7 meccsen 7 gólt lőtt a sorozatban, közte a döntő mindent eldöntő utolsó gólját. A La Ligában tavasszal huszonöt, ősszel eddig tizenhat gólt szerzett, a spanyol kupában pedig csak tavasszal lépett eddig pályára: hat meccs, hét gól. Ha a nem gólokban megmutatkozó zsenialitását, kiszolgáló tevékenységét, bámulatos cseleit is felidézzük, nyugodtan mondhatjuk: abszolút megérdemelné az idei díjat. Ha mégsem kapja meg, annak Messi lesz az oka.

Mert az argentin zseni, Neymaroz hasonlóan a Barcával mindent vitt. És hát, ha Messi mindent visz egy évben, ő lesz az Aranylabdás (sőt, mint 2010-ben kiderült, akkor is, nem róla szól egy világbajnokság). Messi a Barca triplázásában vezérszerepet játszott, tavasszal ontotta a gólokat a bajnokságban (22 meccsen 28-szor köszönt be) és a BL-döntőben is remekelt, noha, nem lőtt gólt. Össztermése a 2015-ös évben a klubjában 45 meccs 41 gól – ősszel ugyanis sérülése miatt kevesebbet játszott. Mindössze nyolc meccsen lépett pályára a ligában, kétszer a BL-ben. Ami leginkább érdekes, ugyanúgy 41 gólt lőtt a idén a bajnokság, kupa, BL-hármasban, mint Neymar, igaz, kevesebb meccsen. Miből gondoljuk hát, hogy a „csonka” éve ellenére ő nyeri – ötödször – az Aranylabdát? Hát, abból, amit fentebb írtunk: ő Messi. Kész.
Na, de ki a 2015-ös év legeredményesebb, a meccs/gól mutató alapján legjobb futballistája? Hát, az bizony Cristiano Ronaldo. A portugál gólgépnek nem kell annyi extraklasszissal osztoznia a gólokon klubjában, mint a barcelonai triumvirátus tagjainak… Meg is látszik a termésén. Ronaldo tavasszal spanyol gólkirály lett – ugyanakkor a csapatával semmit nem nyert. 21 bajnokin 28 gól (eggyel kevesebbet játszva lőtt ugyanannyit, mint Messi), a BL-ben 6/5 – aztán ősszel ő is szenved, mint a csapata, a 13/9-es termés egy átlagos csatárnál remek, tőle szinte silány. És ehhez persze figyelembe vehetik a szavazók a nem statisztikai tényeket, Ronaldo kedvetlen, flegma játékát az őszi mérkőzéseken, a Barca elleni 0-4-en mutatott gyenge poroszkálását, hogy már nem vezére, csak szólistája a csapatnak, stb. De nem biztos, hogy figyelembe veszik. Összességében így is 50 gólt lőtt 47 mérkőzésen 2015-ben a klubjában – ez pedig jobb a két barcás mutatóinál. Ronaldo a spanyol liga gólkirályi versenyében 48-43-ra verte Messit, még nem jött el az idő, hogy felfogjuk, mennyire abnormális, amit ők ketten produkálnak évről évre gólerőben…

Mindezzel együtt, alighanem „botrány” törne ki, ha Cristiano Ronaldo kapná a díjat, egymás után harmadszor, utolérve ezzel Messit az örökranglistán. A halvány ősz mindkettejük teljesítményét beárnyékolja – ám Messinek ott vannak a tavasszal nyert trófeái, nem beszélve arról, hogy csapata is alaposan verte a Real Madridot tavasszal a bajnoki táblázaton, ősszel meg az El Clásicón. És ha még ez sem elég, a szavazók közül sokan eleve a nem okvetlenül tárgyiasítható „ki a legjobb játékos jelenleg a világon?” kérdést feltéve ikszelnek – így nyert az elmúlt két évben Ronaldo, idén pedig, sokak szerint, Messi visszavette tőle a címet.
De ha már tényleg ez a kérdés, vajon miért ne nyerhetné Neymar az Aranylabdát 2015-ben?

Az Aranylabda három jelöltjének 2015-ös mutatói

Neymar (Barcelona)
2014-15-ös szezon, tavasz:
La Liga 20 meccs/11 gól, Spanyol Kupa 6/7, Bajnokok Ligája 7/7
2015-16-os szezon, ősz:
La Liga 12/14, Bajnokok Ligája 5/2
Összesen: 50/41
Lionel Messi (Barcelona)
tavasz:
La Liga 22/28, Spanyol Kupa 6/5, BL 7/2
ősz:
La Liga 8/4, BL: 2/2
Összesen: 45/41
Cristiano Ronaldo (Real Madrid)
tavasz:
La Liga 21/28, Spanyol Kupa 2/1, BL 6/5
ősz:
La Liga 13/9, BL: 5/7
Összesen: 47/50

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik