Nemzetközi foci

Brutális pénzeket tesznek zsebre az ügynökök egy-egy átigazolásnál

Angliában a nyáron összesen 130 millió fontot kaptak a játékosok menedzserei.

Az angol Premier League egy dologban egész biztosan a többi topbajnokság előtt jár: itt fizetik a legtöbb pénzt a futballisták átigazolásai után. Azt viszont kevesen tudják, hogy az irdatlan pénztömeg egy nagyobb részét a játékosok menedzserei teszik zsebre, iden a PL-ben ez a szám 129 857 560 font.

– Hihetetlen összeg. Nem értem, hogy miét nem lehet ennek gátat szabni, miért nem történhetnek az átigazolások egy meghatározott díj ellenében? – ezt Alan Shearer, az egykori kiváló csatár mondta a The Sunnak.

Ez a 130 millió már önmagában is rengeteg, ráadásul 15 millió fonttal több, mint egy éve, és 80 százalékkal több, mint 2011-ben.

A Liverpool Christian Benteke, James Milner és Roberto Firmino átigazolásakor 14,3 millió fontott fizetett jutalékként ügynököknek. A Manchester City 12,43 milliót perkált Raheem Sterling és Kevin De Bruyne átigazolásakor. A Chelsea-nél 4,81-ről 12 millióra, a Manchester Unitednél 6-ról 13,9-re nőtt a menedzsereknek utalt pénz az elmúlt négy idényben. Az Arsenal is majdnem a háromszorosára növelte az ilyen kiadásait, ráadásul náluk merült fel a legabszurdabb jelenség: a klub a nyáron több pénzt utalt ügynököknek, mint amennyit játékosokra költött, úgy, hogy csak Petr Cechet szerződtették, aki nem került 12 millió fontba – ennyit vittek el az ügynökök – írja az index.hu

2011 óta 172 érkező, 573 távozó, valamint 542 új szerződést kötő játékos szerződtetésénél dolgoztak, és szedték le a sápot a menedzserek. A korábbi Bolton-csatár, Kevin Davies is megdöbbent ezeken az adatokon, viccesen csak annyit mondott: – Én futballistaként rossz üzlet voltam a menedzsereknek, azt hiszem itt az idő, hogy ügynökösködni kezdjek.

Gary Neville, a ManUnited volt futballistája, a SkySports állandó szakértője már 2007-ben arról beszélt, meg kell fékezni a trendet, nem szabad eszement összegeket közvetítőknek kifizetni. Neville szerint egy befutott futballistának semmi szüksége ügynökre, mert az csak “fontszázezreket vesz ki a zsebéből”. Ennél is rosszabb szerinte, hogy a pénz, amit ügynökök tesznek zsebre, távozik a futballból, azt nem a játékba fogják visszafektetni.

– Sosem fogom megérteni, hogy egy érett futballistának miért kell megkérnie valakit, hogy kérjen neki fizetésemelést. És miért kell egy klubigazgatónak megkérnie egy ügynököt, hogy kérdezzen meg egy másik klubigazgatót, hogy ez meg az a játékos megszerezhető-e? Ez így nincs rendben – mondta két éve Neville.

A PL-csapatok idén ügynököknek kifizetett jutalékai:

Liverpool: 14,3 millió font

Manchester United: 13,9 millió font

Manchester City: 12,4 millió font

Chelsea: 11,9 millió font

Arsenal: 11,9 millió font

Olvasói sztorik