Nemzetközi foci

Európa Liga: Lovrencsics és Kádár játszott, Vanczák és Bogdán csak nézte

Gól nélküli meccsen van túl a Lech Poznan.

Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön – magyar idő szerint – délután három mérkőzéssel megkezdődött az Európa Liga csoportkörének ötödik fordulója.

A B-csoportban Vanczák Vilmos svájci csapata számára a győzelem biztos továbbjutást jelentett volna, az FC Sionmégis 2-0-ra kikapottaz orosz Rubin Kazany otthonában. A 15 ezer néző előtt rendezett találkozót a vendégek a 34. perctől emberhátrányban játszottak. A tapasztalt magyar védő a kispadról figyelte az eseményeket. Együttesének a mostani kudarc ellenére megmaradt az esélye a továbblépésre.

A C-csoportban a – továbbjutást már korábban biztosító – Borussia Dortmundegygólos vereséget szenvedettaz FK Krasznodar ellen, szintén idegenben. A meccs egyetlen találata büntetőből született, a második percben.

Az E-csoport fehéroroszországi mérkőzésén nagyon sokáig nem született gól, de a hajrá rendkívül eseménydúsra sikeredett. A házigazda Dinamo Minszk a 90. percben emberhátrányba került, két perccel később kihagyott egy tizenegyest, de a kipattanó bement. Mivel a cseh Viktoria Plzen nem tudott pontot szerezni idegenben, eldőlt, hogy nem fog továbblépni, a spanyol Villarreal viszont ezáltal biztosan igen!

A nagyüzem 19 órakor indult be. Az I-csoportban Paulo Sousa jelenlegi csapata, a Fiorentina előbb gólelőnybe, majd emberhátrányba került a portugál edző előző klubja, az FC Basel vendégeként. A firenzeiek a kiállítás után megduplázták a különbséget, de a svájciak egyenlítettek (2-2). Ugyanebben a négyesben Lovrencsics Gergő és Kádár Tamás is kezdő volt a lengyel bajnok Lech Poznań portugáliai meccsén, amelyen nem született gól, pedig a Belenenses egy tizenegyest is kihagyott. Mindkét magyar végig a pályán volt, Holman Dávidot nem nevezték a keretbe.

Ami a magyaros csapat továbbjutási esélyeit illeti: több pontot kell szereznie otthon a bázeliek ellen, mint amennyit a Fiorentina szerez otthon a portugálokkal szemben… Nem tűnik egyszerű feladatnak!

A G-csoportban a Lazio az ukrán Dnipro elleni, hazai sikerrel biztosította a 32 közé jutást – a francia Saint-Étienne együttesének ehhez elég volt egy norvégiai döntetlen is.

A H-csoport tabellája alaposan összesűrűsödött: a Lokomotiv Moszkva a meccs elején és végén is betalált, de közben a vendég Sporting CP négyet is lőtt. A Besiktas a várakozásnak megfelelően legyőzte az albán bajnokot, úgyhogy a Skenderbeun kívül a többi három csapat még továbbjuthat a két hét múlva aktuális utolsó körben.

A nyugat-európai csapatok nagyon ritkán szoktak jó eredményt elérni a volt szovjet tagállamokban, de a J-csoportban a Tottenham most sikerrel járt Azerbajdzsánban. Harry Kane találatával győztek a londoniak, ezzel biztosították a továbbjutást. Mivel az Anderlecht győzni tudott Monacóban, a brüsszeliek jelentős lépéselőnybe kerültek a hercegségbeliekkel szemben. Bár a különbség csak egy pont, a Monaco két hét múlva Angliába látogat, az Anderlecht pedig az azerieket fogadja…

A K-csoport a Schalke és a Sparta Praha is győzelmet és továbbjutást ünnepelhetett. Ugyanez igaz az L-csoportban az Athletic Bilbaóra és a szerb Partizanra, azzal a kitétellel, hogy a belgrádiaknak egy pontra szükségük lesz az utolsó fordulóban az Augsburg ellen, de talán egy vereséggel is továbbléphetnek.

A csütörtöki program a késő esti meccsekkel zárult. A D-csoport varsói mérkőzésén Nikolics Nemanja is ott volt a Legia kezdőjében, és győzelemnek örülhetett a dán Midtjylland ellen. A 91. percben cserélték le. Bár matematikailag még van esélyük, a továbblépést az utolsó körben Nápolyban kellene kiharcolniuk…

Az A-csoportban a Celtic már a negyedik percben előnybe került, ám a vendég Ajax előbb egyenlített, majd a 88. percben a győztes gólt is megszerezte. A Fenerbahce nyerni tudott a továbbjutást már korábban biztosító Molde otthonában. A skótok kiszálltak a versengésből, a második hely az isztambuli és az amszterdami együttes között fog eldőlni.

Bogdán Ádám ezúttal is a kispadról nézte a Liverpool meccsét a B-csoportban. Az angolok hátrányból fordítottak francia riválisukkal szemben, és továbbmentek.

Az F-csoportban a Braga a 92. percben harcolta ki a sikert, és ezzel összejött a biztos továbbjutás is. A második hely a Liberec és a francia OM meccsén fog eldőlni.

Európa Liga, csoportkör, 5. forduló

A-csoport

Molde (norvég) – Fenerbahce (török) 0-2 (0-0)

Celtic (skót) – Ajax (holland) 1-2 (1-1)

Az állás: 1. Molde 10 pont, 2. Fenerbahce 8 pont, 3. Ajax 6 pont, 4. Celtic 2 pont

B-csoport

Rubin Kazany (orosz) – FC Sion (svájci) 2-0 (0-0)

FC Liverpool (angol) – Girondins Bordeaux (francia) 2-1 (2-1)

Az állás: 1. Liverpool 9 pont, 2. FC Sion 8 pont, 3. Rubin Kazany 5 pont, 4. Girondins Bordeaux 3 pont

C-csoport

FK Krasznodar (orosz) – Borussia Dortmund (német) 1-0 (1-0)

PAOK Szaloniki (görög) – Qäbälä (azerbajdzsáni) 0-0

Az állás: 1. Borussia Dortmund 10 pont (10-4), 2. FK Krasznodar 10 pont (6-4), 3. PAOK 4 pont, 4. Gabala 2 pont

D-csoport

Legia Warszawa (lengyel) – Midtjylland (dán) 1-0 (1-0)

Club Brugge (belga) – SSC Napoli (olasz) 0-1 (0-1)

Az állás: 1. Napoli 15 pont, 2. Midtjylland 6 pont, 3. Legia 4 pont (2-5), 4. Brugge 4 pont (3-10)

E-csoport

Dinamo Minszk (fehérorosz) – Viktoria Plzen (cseh) 1-0 (0-0)

Villarreal (spanyol) – Rapid Wien (osztrák) 1-0 (0-0)

Az állás: 1. Villarreal 12 pont (9-3), 2. Rapid Wien 12 pont (8-5), 3. Viktoria Plzen 3 pont (5-7), 4. Dinamo Minszk 3 pont (2-9)

F-csoport

Braga (portugál) – Liberec (cseh) 2-1 (1-1)

Olympique Marseille (francia) – Groningen (holland) 2-1 (1-0)

Az állás: 1. Braga 12 pont, Olympique Marseille 9 pont, 3. Liberec 7 pont, Groningen 1 pont

G-csoport

SS Lazio (olasz) – Dnyipro (ukrán) 3-1 (1-0)

Rosenborg (norvég) – Saint-Étienne (francia) 1-1 (1-0)

Az állás: 1. Lazio 13 pont, 2. Saint-Étienne 8 pont, 3. Dnipro 4 pont, 4. Rosenborg 2 pont

H-csoport

Lokomotiv Moszkva (orosz) – Sporting CP (portugál) 2-4 (1-3)

Besiktas (török) – Skenderbeu (albán) 2-0 (1-0)

Az állás: 1. Besiktas 9 pont, 2. Lokomotiv Moszkva 8 pont, 3. Sporting CP 7 pont, 4. Skenderbeu 3 pont

I-csoport

FC Basel (svájci) – Fiorentina (olasz) 2-2 (1-2)

Belenenses (portugál) – Lech Poznan (lengyel) 0-0

Az állás: 1. FC Basel 10 pont, 2. Fiorentina 7 pont, 3. Lech Poznań 5 pont (2-5), 4. Belenenses 5 pont (2-7)

J-csoport

AS Monaco (francia) – RSC Anderlecht (belga) 0-2 (0-1)

Karabag (azerbajdzsáni) – Tottenham Hotspur (angol) 0-1 (0-0)

Az állás: 1. Tottenham 10 pont, 2. Anderlecht 7 pont, 3. Monaco 6 pont, 4. Karabag 4 pont

K-csoport

Schalke 04 (német) – APOEL (ciprusi) 1-0 (0-0)

Sparta Praha (cseh) – Aszterasz Trpiolisz (görög) 1-0 (1-0)

Az állás: 1. Schalke 11 pont, 2. Sparta Praha 9 pont, 3. Azterasz Tripolisz 4 pont, 4. APOEL 3 pont

L-csoport

AZ Alkmaar (holland) – Partizan Beograd (szerb) 1-2 (0-0)

Augsburg (német) – Athletic Bilbao (spanyol) 2-3 (1-1)

Az állás: 1. Athletic Bilbao 12 pont, 2. Partizan 9 pont, 3. Augsburg 6 pont, 4. AZ Alkmaar 3 pont

Olvasói sztorik