Nemzetközi foci

Négy évre eltiltották a doppingoló játékost

A Dinamo Zagreb fellebbez a súlyos szankció miatt.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken négy évre eltiltotta Arijan Ademit, a Dinamo Zagreb macedón játékosát, mert egy szeptemberi doppingmintájának A- és B-próbája is pozitív eredményt hozott.

Az UEFA döntését a klub hozta nyilvánosságra a honlapján megjelentetett közleményben, amelyben az áll: az európai szövetség a lehető a legkeményebb szankciót alkalmazta.

– Ezt még a legrosszabb forgatókönyv esetén sem tudtuk elképzelni. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy ebben a nehéz időszakban is támogassuk Ademit, akinek olyan erősnek kell maradnia, mint mindig – olvasható a közleményben.

A Dinamo vezetőedzője, Zoran Mamic elmondta: megdöbbentek a súlyos büntetésen, amely ellen fellebbezni fognak.

– Értelmetlen dolog négy évre eltiltani egy játékost, akiről bizonyosodott, hogy szennyezett táplálék-kiegészítőt fogyasztott. A szabály az szabály, és valóban óvatosnak kell lenni, mit fogyaszt az ember, de a négy év túl sok – vélekedett a tréner, aki hangsúlyozta, Ademi nyilvánvalóan nem tudott a termék hibájáról.

A 24 éves, háromszoros macedón válogatott középpályásnak szeptember 16-án, az Arsenal ellen 2-1-re megnyert Bajnokok Ligája-csoportmeccs után kellett doppingmintát szolgáltatnia, amelynek A- és B-próbája is pozitív eredményt hozott. A játékos ennek ellenére kitart ártatlansága mellett.

– Képtelen vagyok szavakba önteni, milyen rettenetesen érzem magam. Nem vagyok bűnös, tudom, hogy nem tettem semmi rosszat, mégis drasztikus büntetést kaptam – nyilatkozta a játékos.

A klub korábbi közlése szerint ebben az évben már hatszor ellenőrizték a macedónt, és egyszer sem mutattak ki tiltott szert a szervezetében. Ademi eltiltása rövid idő alatt a második csapás volt, ami a zágrábi klubot sújtja, ugyanis Zdravko Mamic vezérigazgatót szerdán átigazolási szabálytalanságok gyanúja miatt letartóztatták. Az edző testvérét korábban sikkasztás és adóelkerülés miatt őrizetbe vették és kihallgatták. A 17-szeres bajnok Dinamo az elmúlt tíz szezonban kivétel nélkül aranyérmes lett Horvátországban, most a tabella második helyén áll.

Olvasói sztorik